Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant11 juni 2024

Geweld en racisme van de Groninger politie – gedocumenteerd door Encampment RuG

Author: Doorbraak.eu | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: doorbraak.eu

Vandaag publiceerde Encampment RuG een documentaire van bijna een kwartier. De makers, Laleh Almarjani, Abu Baker en Ekster laten eerst zien dat Jouke de Vries, rector van de Rijksuniversiteit Groningen en interim-voorzitter van Universiteiten van Nederland (UNL) al langer geweld tegen studenten en docenten niet schuwt. Vervolgens heeft hij het lef om de demonstrerende studenten te ’tone-policen’ over de manier waarop ze hun onvrede over de betrokkenheid van de RuG bij de genocide uiten.

De documentaire gaat daarna verder met het verhaal van Omo, een Ierse student aan de RuG. Nadat een voormalig IDF-soldaat midden in de nacht de studenten begon te bedreigen en vervolgens hem uitzonderde en hem bedreigde: “Ik onthoud je gezicht en neem je te grazen”.

Toen de politie arriveerde werd niet de IDF-soldaat, maar Omo gearresteerd. Vervolgens werd hij de hele nacht vastgehouden, voorgelogen, toegang tot een advocaat consequent geweigerd, bedreigd met vastzetten in een vreemdelingendetentiecentrum en deportatie. Een van de agenten zei dat ze er persoonlijk voor zou zorgen dat hij geen dag meer in Nederland zou mogen doorbrengen. Tot hij ze er op wees dat hij misschien niet wit, maar wel degelijk een staatsburger van een EU-land is en dat hun dreigementen dus nergens op sloegen. Blijkbaar geschrokken dwong de smeris hem een belofte af geen klacht in te dienen en lieten hem gaan.

Terecht wijst hij erop dat witte suprematie de bron is waaraan zowel het racisme van de Groninger politie als die van de Israëlische kolonisten ontspringt. “Het is allemaal verbonden en heeft me er des te meer van doordrongen waarom we deze strijd niet op kunnen geven.”

Ondertussen weigert De Vries nog steeds openheid van zaken te geven en de banden met Israëlische universiteiten te verbreken.

Koen Schuiling, burgemeester van Groningen, is eindverantwoordelijk voor de politie in Groningen en dus aanspreekbaar op het racisme van die lui. Toen hij in aanwezigheid van Omo de documentaire zag, was echter zijn enige reactie: “Kunnen jullie je mening niet op een andere manier laten zien?”

Totaal geen aandacht voor Omo, die recht voor zijn neus zat. Geen excuses, geen “gaat het”, nul medeleven. Natuurlijk wisten we al wat voor iemand Schuiling was, hij was als hoofd van de Veiligheidsregio immers ook al verantwoordelijk voor de racistische noodverordening in Ter Apel.

Bekijk en deel deze indrukwekkende documentaire.

Wouter Pieterse

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.