Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant11 september 2024

Carla Lonzi:  We Spuwen Op Hegel & Andere Feministische Teksten

Author: Tijdschriftdeas | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: libertaireorde.wordpress.com

Carla Lonzi (1931 – 1982), geboren in Firenze was eerst kunstcriticus. Tijdens een verblijf in de Verenigde Staten in 1968, ontdekt ze niet-gemengde praatgroepen die de inspiratie vormen voor de praktijk van het ‘zelfbewustzijn’ en ze ziet het enorme politieke bereik ervan in. Bij haar terugkeer in Italië, ze is dan 37 jaar, komt ze in aanraking met het feminisme. Ze verlaat een veelbelovende loopbaan in de kunstwereld en sticht samen met andere vrouwen de groep Rivolta Femminile die erg veel invloed zal hebben op de geschiedenis van het Italiaanse feminisme. Ze overlijdt in Rome.

We spuwen op Hegel, een cultboek van het Italiaanse feminisme, wordt hier voor het eerst integraal in het Nederlands vertaald. Het licht de feministische gedachte van Carla Lonzi toe en concentreert die in zes teksten. Betoog, essay en manifest, het is een beslissende mijlpaal in de geschiedenis van het radicale feminisme. De Italiaanse uitgaven zijn van 1982 en 2023 evenals de Franse vertaling (2023, Éditions Nous). Geert Carpels leverde in 2024 de Nederlandse vertaling. De hier verwerkte informatie is ontleend aan de achterflap van de Franse uitgave van 2023, zoals ook het volgende.

Voor Carla Lonzi is het feminisme geen idee, geen theorie en zelfs geen veld van specifieke eisen. Het is een radicaal nieuwe visie, verwijderd van de mannenwereld, zijn waarden, zijn ‘cultuur’. Het feminisme wordt dan een uitwerken van autonome gedachten, praktijken en ervaringen waarmee ze gestalte geeft aan het ‘onvoorziene individu’ dat door de totaliserende gedachtensystemen (met Hegel als embleem) niet kan worden geïntegreerd [voorzien] – zelfs niet in hun marxistische en revolutionaire vormen. Getuigend van grote kracht en vrijheid heeft de polemische stem van Carla Lonzi niets ingeboet aan actualiteit of scherpte. De toestemming die men zich geeft om onafhankelijk van de patriarchale goedkeuring na te denken, te bestaan, te begeren, zich het lichaam en de seksualiteit weer toe te eigenen, af te zien van de cultuur van en voor de mannen, zijn evenveel strijdpunten die met de hedendaagse feminismen in resonantie treden.

De gehele vertaling van de tekst is te lang om op te nemen. In samenwerking met Geert Carpels en Kees Stadt heeft de laatste de gehele tekst verwerkt op de site Globalinfo, waarnaar ik gaarne verwijs voor ‘verder lezen’, zie Online.

Thom Holterman

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.