Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant9 september 2023

12 september, Hoorn: dekoloniaal inspreken bij de raadscommissie van de gemeente Hoorn

GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: doorbraak.eu
InspraakHoorn

Op 12 september vergadert de gemeenteraadscommissie van Hoorn over het in juni gepubliceerde onderzoek naar het slavernijverleden van die stad. Op 6 september organiseerde de gemeente al een “dialoogavond” naar aanleiding van dat onderzoek. Tijdens de commissievergadering komt het onderzoeksrapport aan de orde bij agendapunt 5.1. Daarbij kunnen ook inspreekreacties worden gegeven. We Promise roept dekoloniale activisten op om zoveel mogelijk in te spreken en op te roepen om te stoppen met koloniale verheerlijking. Een van de belangrijke eisen daarbij is: weg met het standbeeld van de genocidepleger Jan Pieterszoon Coen.

Uit de oproeptekst: “Onze representatie op 6 september heeft indruk gemaakt en hoewel wij keer op keer onderbroken werden, hebben wij door onze aanwezigheid impact gehad op de avond. We konden met onze aanwezigheid voorkomen dat de VOC-verheerlijking en het bagatelliseren van het slavernijverleden ongestoord kon plaatsvinden. Wij kregen te horen dat een aantal van de aanwezigen hun beklag hebben gedaan over dat de avond niet representatief is voor Hoorn. Dat ze zich in de minderheid voelden. Really?! Welcome to our world. Wat deze mensen vergeten, is dat de impact van de hoofdrol die Hoorn in het slavernijverleden speelde ver buiten de grenzen van Hoorn reikte. Dus het is niet meer dan fair dat er kans en podium wordt geboden aan deze belangstellenden en belanghebbenden om hun verhaal te vertellen. Dit is niet uitsluitend een Hoornse aangelegenheid.

Dinsdag 12 septemberVan 19:45 tot 21:45Raadszaal van stadhuisNieuwe Steen 1, HoornFacebook

De mogelijkheid is er om in te spreken tijdens de commissievergadering. Dat kan door een e-mail te sturen naar griffie@hoorn.nl o.v.v. ‘inspreken punt 5.1 rapport slavernijverleden’. Ook als je niet kunt of wilt inspreken, kan er input geleverd worden via hetzelfde e-mail adres.”

Meer over de commissievergadering is hier te vinden. Voor wie niet fysiek aanwezig kan zijn, is de vergadering hier online te volgen.

Harry Westerink

Berichtnavigatie

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.