Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant2 december 2023

Stuur De ‘Brav-M’ Naar Die Imbecielen!

Author: Tijdschriftdeas | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: libertaireorde.wordpress.com
vervang-macron

In Nederland wordt dezer dagen gesleuteld aan een regering die onder leiding moet staan van de persoon over wie de Franse site Le grand soir kopt: ‘Verkiezingsoverwinning van Geert Wilders in Nederland: de alliantie van fascistisch rechts met Israël’ (Online).

Voor wie het vergeten was, frist Le grand soir het geheugen op: ‘De man moest meerdere malen voor de Nederlandse rechter verschijnen op beschuldiging van het aanzetten tot haat en discriminatie, maar werd telkens vrijgesproken.’ ‘Voor Wilders zullen mensen met een dubbele nationaliteit niet meer kunnen stemmen en niet meer in de publieke dienstverlening kunnen werken. Zo werd hij een sleutelfiguur in de Europese en zelfs mondiale fascistische beweging. Een model, ook voor Anders Breivik.’

‘De Noorse fascist B. Breiviks, die in juli 2011 ruim zeventig personen doodschoot, ziet in Geert Wilders een van zijn favoriete bondgenoten. In het Manifest van Breivik wordt Wilders ruim dertig keer geciteerd.’ Het artikel in Le grand soir beschrijft verder nog de ontwikkeling in Europa van de opkomst van het nieuwe fascisme.

Die ontwikkeling kent het neoliberale model van een kapitalisme zonder beperkingen of grenzen dat overal opgelegd is.Dit model is, in de woorden van rechter Manuela Cadelli, voorzitter van de Vakvereniging van magistraten in België, ‘een economisch fascisme dat tegelijkertijd de meest voor de hand liggende humanistische waarden, solidariteit, broederschap, integratie en respect voor iedereen en voor verschillen, vernietigt’ (zie Online).

Frankrijk is daar ook sterk in onder leiding van president Macron. In zijn omgeving zitten mensen die er geen probleem in zien om de ‘Brav-M’ naar ‘die imbecielen’ te sturen, zoals milieuactivisten. De ‘Brav-M’ is de afkorting voor ‘Brigade de Répression de l’Action-Motorisé’ (Gemotoriseerde Onderdrukkingsbrigade), die met motorfietsen en quads op mensen, activisten, jaagt. Er is een speciale Franse politiewerving voor gaande, (zie Online).

De titel boven die stukje is tevens de titel van een onlangs verschenen bundel teksten en cartoons over wat de laatste maanden in Frankrijk voor demonstranten van allerlei acties te duchten is. Het gaat om de bundel Envoyez la BRAV-M sur ces imbéciles!, door Fanny Taillandier en Nathalie Quintane (Éditions du Seuil, Paris, 2023). Hij wordt besproken door Ernest London, op de site Bibliothèque Fahrenheit 451 (zie Online).

Ik begrijp uit die bespreking, dat er ‘een scherpe en zeer leerzame tekst’ in zit waarin Fanny Taillandier uitlegt dat het doel van de machthebbers nooit evenwicht is, maar surplus. Het pensioensysteem moet, net als ziekenhuizen, en zelfs de armen (die ‘heel goed werken’) voordeel afwerpen. Dit is de reden waarom machthebbers, net als in andere landen, door allerlei vormen van plunderen en toe-eigenen, elke sociale beweging onderdrukken die rust, gelijkheid of een waardig leven eist.

In de bundel komt men ‘schetsen uit het leven van verschillende mobilisaties’ tegen van Loïc Sécheresse. Daarnaast vindt men ‘sarcastische tekeningen die de officiële visie op ecologie aan de kaak stellen’ van Aurélie William Levaux; Quentin Faucompré en Cyril Pedrosa nodigen uit tot ‘kleine vervangingen’ van gedesillusioneerde slogans.

Thom Holterman

[Karikatuur Wilders over genomen uit het Franse weekblad Marianne van 30 november-6 december 2023; cartoon ‘mandarijnenschillen’ overgenomen van de site Bibliothèque Fahrenheit 451.]

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.