Gepensioneerde buschauffeur: “Als de zeespiegel blijft stijgen, dan is het einde verhaal voor Amsterdam en de west- en noordkant van Nederland”
Gistermorgen sprak de gepensioneerde GVB-buschauffeur Ko Hartman in bij de Amsterdamse gemeenteraadscommissie Duurzaamheid en Circulaire economie. Via zijn toespraak deelde hij zijn zorgen over de klimaatcrisis en over de achterblijvende uitvoering van het Amsterdamse klimaatbeleid. Hartman werd tijdens zijn toespraak ondersteund door zo’n 25 bondgenoten die op de publieke tribune zaten. Hieronder de integrale tekst van zijn speech.
Geachte leden van de raadscommissie,
Bijna twee jaar geleden stond ik hier ook al. Samen met vele andere Amsterdammers zit ik bij FNV Lokaal Amsterdam. Wij maken ons hard voor werkgelegenheid en goede arbeidsomstandigheden in allerlei sectoren in Amsterdam.
Ik heb u toen verteld over onze zorgen rond de klimaatverandering. De uitvoering van het klimaatbeleid in Amsterdam liep ver achter op de doelen die u gesteld heeft. We hebben na mijn inspraakmoment een paar goede gesprekken met enkele van uw fracties gehad. Zij deelden onze zorgen.
Tot onze grote schrik hoorden we eind vorig jaar dat de voortgang van het Amsterdamse klimaatbeleid nu helemaal tot stilstand is gekomen. De doelen zijn nog net zo ver weg als twee jaar geleden, en de tijd tikt weg.
Wij van FNV Lokaal Amsterdam zien de klimaatverandering als de grootste bedreiging voor de werkgelegenheid en goede arbeidsomstandigheden in Amsterdam. In een stad met extreme hitte kunnen werknemers niet meer normaal en veilig werken. En die hitte wordt schrikbarend snel erger. In juli 2018 schreef Het Parool: nooit eerder was het zo warm in Amsterdam. Het werd toen 36 graden in de stad. Maar precies een jaar later, in juli 2019, werd het zelfs 37 graden. In de Indische Buurt zat de piek, van bijna 38 graden. In andere delen van het land ging het over de 40 graden heen. Tot dat moment beschouwden wetenschappers dat als een temperatuur die onmogelijk was in Nederland.
Wat doet zulke hitte met mensen die moeten werken? Met de mensen hierboven in de kantoren waarschijnlijk niet zoveel. Maar ik sta hier ook voor al die andere werkende Amsterdammers die buiten werken: bouwvakkers, hoveniers, politieagenten, glazenwassers en ook al die mensen die voor u werken: stratenmakers, vuilnismannen, handhavers, enzovoorts.
Als het zo extreem warm is, lopen zij risico op een zonnesteek of een hitteslag. Ze gaan heel erg zweten, krijgen hoofdpijn en spierkrampen en kunnen verward raken. In het ergste geval krijgen ze een epileptische aanval of raken ze bewusteloos en overlijden ze. Ik denk hierbij ook in solidariteit aan onze kameraden die bij duizenden een hittedood stierven in Qatar, in de voorbereiding van het wereldkampioenschap voetbal. Daar is het normaal al warm, maar wordt het ook steeds heter.
Terug naar onze eigen stad. Naar de toekomst. Want de klimaatverandering brengt niet alleen hogere temperaturen. Die brengt ook een hogere zeespiegel. De uitstoot hier daalt veel te langzaam, maar in de rest van de wereld is hij zelfs nog aan het stijgen. De klimaatverandering is aan het versnellen. We stevenen af op een zeespiegel die misschien wel twee meter hoger zal zijn in 2100, en daarna houdt de stijging niet op. Vijf meter, nog meer? Wie weet. Daar is geen dijk tegenop gewassen.
Dan is het einde verhaal voor Amsterdam en de hele west- en noordkant van Nederland. Een scenario dat bijna niet voor te stellen is, maar zeker een realistisch scenario, aldus de wetenschap. En in een stad die niet meer bestaat, daar is helemaal geen werk meer.
Maar nu kunnen we nog iets doen. Nu kunt u nog iets doen. U bent de hoogste macht in Amsterdam. De vertegenwoordigers van alle Amsterdammers. Het voortbestaan van de stad gaat boven partijpolitiek uit. Het is een gedeeld belang van alle Amsterdammers.
Bij elk ander dossier waar u over moet beslissen, zijn redenen te bedenken om het wat minder prioriteit te geven. Dan kunt u kiezen voor de korte termijn boven de lange termijn. Behalve bij dit dossier. De beslissing die u moet nemen, is of u onze stad wel of niet opgeeft.
Dank u wel.
Ko Hartman
Berichtnavigatie
Reacties (0)
Voeg nieuwe reactie toe
Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.