ACTIE: STOP HUISUITZETTINGEN DOOR SOCIUS EN DE GEMEENTE UTRECHT, 29 JANUARI 15:00, STADHUISBRUG 1, UTRECHT.
ACTIE: STOP HUISUITZETTINGEN DOOR SOCIUS EN DE GEMEENTE UTRECHT, 29 JANUARI 15:00, STADHUISBRUG 1, UTRECHT.
Ongeveer 180 bewoners van ‘de Ravel’ (Ravellaan 96 in Utrecht) dreigen dakloos te worden gemaakt door verhuurder Socius en eigenaar de gemeente Utrecht. Onlangs is bekendgemaakt aan de bewoners dat ze per 19 mei het pand moeten verlaten. De gemeente Utrecht heeft nog steeds geen plannen voor sloop of renovatie en het gebouw zal nog jaren blijven staan. Toch bedreigt de gemeente Utrecht de huidige bewoners met huisuitzettingen, om hen in te wisselen voor nieuwe tijdelijke huurders! Met het inwisselen van de bewoners wil de gemeente voorkomen dat de huidige huurders huurrechten opbouwen. 180 mensen, waaronder studenten, werkenden en kwetsbare bewoners, worden op straat gezet en zitten in grote woononzekerheid. Dit is een aanval op de woon- en huurrechten van iedereen! De Bond Precaire Woonvormen en actiegroep Red de Ravel! eisen dat de huidige bewoners in hun huizen kunnen blijven. Huurders zijn niet inwisselbaar! Op 29 januari om 15:00 gaan we samen met de bewoners onze eisen voor woonzekerheid overhandigen bij het gemeentehuis op de Stadhuisbrug 1 in Utrecht. Toon je solidariteit en kom naar de eisenoverhandiging!
Woonzekerheid van 180 bewoners
De Ravel is een voormalig kantoorgebouw in Utrecht met 180 bewoners en meerdere woongroepen waar inmiddels hechte gemeenschappen zijn ontstaan. Er wonen studenten, werkenden en kwetsbare jongeren, bovendien wordt het ook gebruikt door mensen uit de buurt voor muziekstudio’s, ateliers, werkplaatsen en horeca. Het pand is van de gemeente en is de afgelopen tijd beheerd door Socius met een leegstandswetvergunning. Nu de maximale vergunningstermijn van tien jaar is verstreken, heeft de gemeente nog steeds geen plannen voor het pand, en naar eigen zeggen gaat dat nog jaren duren. Toch willen ze de huidige bewoners ontruimen, omdat ze anders huurrechten opbouwen als reguliere huurders met een vast huurcontract. Om de gebrekkige planvorming en toekomstvisie te maskeren wil de gemeente de tijdelijkheid verlengen voor onbepaalde tijd. Hiervoor hebben ze naar een constructie gezocht waarbij er tijdelijk studenten van buiten de gemeente Utrecht in worden gezet met specifieke tijdelijke contracten. De gemeenschap die hier jarenlang is opgebouwd wordt zo door de gemeente Utrecht ontwricht. Dit is ongehoord en onacceptabel in tijden van diepe wooncrisis.
Woonzekerheid is noodzaak
De bewoners van de Ravel kunnen geen kant op midden in een wooncrisis:
Mary: “Ik was al sinds maart dakloos omdat ik niks kon vinden of betalen, de Ravel is voor mij een veilig thuis geworden en ik haat dat ik nu mogelijk weer in dezelfde situatie terechtkom.”
Siep: “Na tien jaar voorbereiding verwacht je dat er een stevig plan ligt dat tijdig wordt gedeeld. Maar nu worden 180 mensen uit hun thuis gezet, zonder duidelijke reden.”
Malvina: “Wij worden zonder enige hulp of tegemoetkoming uit hun huis gestuurd en aan ons lot overgelaten op de huidige woningmarkt, om studenten van buiten de gemeente Utrecht een tijdelijk contract te geven die over een aantal jaar voor hetzelfde probleem komen te staan. De gemeente laat niet één, maar twee keer bijna tweehonderdtal bewoners in woningnood komen.”
Voorkom (onzichtbare) dakloosheid
De gemeente Utrecht stelt zich op als een progressieve en sociale gemeente, die zich inzet voor bestaanszekerheid, maar stelt toch keer op keer teleur. Het is niet de eerste keer dat inwoners uit hun woning gezet worden voor tijdelijke bewoning, en vaak komt hier niets voor terug. Zoals bij de Archimedeslaan: in 2019 werden hier 500 jonge mensen uitgezet en ingewisseld voor anti-kraak bewoners. Nu staat het pand nog steeds leeg. Door huurders in te wisselen voor andere rechteloze bewoners, toont de gemeente dat haar prioriteiten niet bij woonzekerheid en behoud van huurdersgemeenschappen liggen. Midden in een wooncrisis worden bewoners met geflexibiliseerde huurovereenkomsten uitgezet zonder rechten of vooruitzicht op vervangende woonruimte. Uit recente Ethos tellingen blijkt dat 40% van dak-en thuislozen jongere is. De gemeente Utrecht moet in actie komen, zodat dit aandeel niet nog groter wordt door dakloosheid te voorkomen door deze onnodige huisuitzettingen en flexibiliseringspolitiek. Huurders zijn niet inwisselbaar!
BPW: “Er word hier een hele gemeenschap zomaar op straat gezet. Het kan niet dat er zoveel jonge mensen dakloos worden gemaakt puur omdat zij anders huurrechten opbouwen. Dit is een bewuste keuze voor onzekerheid, en dat kunnen we niet accepteren. Wonen is geen stoelendans!”
Denken in oplossingen: Red de Ravel.
De huidige functie van het pand past precies in de plannen die de gemeente voor de herontwikkeling van de omgeving heeft; namelijk een mix van verschillende bewoners, studenten en gelegenheden voor de buurt. Het is ook het beleid van de gemeente om woongroepen in Utrecht te stimuleren, maar hier worden negen woongroepen nu opgeheven. In een omgeving waar er maar 15% sociale huur is, zijn betaalbare woongelegenheden enorm noodzakelijk. Dat is hier al aanwezig, alleen moet de gemeente de rechten van de huidige bewoners respecteren!
De Bond Precaire Woonvormen Utrecht en bewoners van de Ravel hebben contact opgenomen met de gemeente, een petitie opgesteld, ook zijn er raadsvragen gesteld. Tot nu toe weigeren de Gemeente en wethouder Dennis de Vries, verantwoordelijkheid te nemen voor de ontstane onrust en dreigende sociale ramp. De gemeente biedt geen opties en doet geen enkele poging de huidige bewoners van de Ravel te betrekken in de plannen rondom hun huis. Deze gemeenschappen worden simpelweg inwisselbaar gemaakt en bedreigd met ontruiming. Dit terwijl het juist de bewoners zijn die de afgelopen jaren zorg hebben gedragen voor het pand vanwege het gebrek aan onderhoud door de gemeente Utrecht en Socius. De gemeente Utrecht moet nu investeren in de woonzekerheid van de huidige bewoners!
Stop de inwisseling van huurders en voorkom dakloosheid. De bewoners van de Ravel kunnen en gaan nergens heen!
De Bond Precaire Woonvormen Utrecht en actiegroep ‘Red de Ravel!’ eisen van de Gemeente Utrecht en Socius:
1. Bied woonzekerheid en zeggenschap. Laat de 180 bewoners van de Ravel blijven in hun huis en respecteer hun huurrechten.
2. Voorkom dakloosheid. Stop het inwisselen van de huidige huurders voor andere tijdelijke huurders. Geen jongeren op straat!
3. Behoud de huidige gemeenschap en woongroepen in het pand en de sociale cohesie in de buurt.
4. Stop het dumpen van sociale verantwoordelijkheid door de Gemeente Utrecht en Socius op individuele huurders en de samenleving. Neem verantwoordelijkheid en waarborg woonzekerheid voor iedereen.
Toon je solidariteit. Kom op 29 januari 15:00 naar de eisen overhandiging bij het Gemeentehuis op Stadhuisbrug 1 voor het behoud van de Ravel.
Neem voor meer informatie en contact met de bewoners, contact op via contact ( at ) bondprecairewoonvormen.nl
Reacties (0)
Voeg nieuwe reactie toe
Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.