Vakbond CNV opent samen met de Telegraaf de aanval op de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
Grootscheepse bezuinigingen op de sociale zekerheid voor de financiering van de bewapeningswedloop werpen hun schaduwen vooruit
13 juli, 2025 5 min leestijd
(plaatje van transformdefence.org)
OP vrijdag 11 juli kopte de Telegraaf: ‘ Een op de tien werkenden is straks ziek. CNV wil ingrijpen voor het te laat is’ . In de krant een uitgebreid interview met de voorzitter van het CNV, Piet Fortuin.
Fortuin spreekt bij de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, de WIA, van een onhoudbare toestand. Voglens Fortuin stevent ons land in een rap tempo af op 1 miljoen mensen in de WIA. Een op de tien werkenden is dan ziek. Dit jaar al loopt het aantal arbeidsongeschikten op naar 853.000.
Bijna 60 procent van de arbeiders valt uit door psychische klachten. De meeste mensen die uitvallen zijn jonge vrouwen Ze bezwijken onder de combinatie van een baan, hun drukke privé leven en soms ook de zorg voor hun ouders. Ook onder jonge mannen neemt het aantal burn-outs en andere stress gerelateerde klachten toe. ‘Maatschappelijk is dat een drama’, aldus Fortuin. Fortuin constateert, dat sinds corona de werkdruk in veel organisaties hard is opgelopen. ‘Geen wonder’, zegt Fortuin, ‘dat mensen de regie op hun werk zo belangrijk vinden. Dat staat bij de arbeidsvoorwaarden met stip bovenaan’.
Afbraak van de WIA
Maar in plaats van nieuwe maatregelen voor te stellen om de verdeling van arbeid tussen mannen en vrouwen te verbeteren en als vakbond te streven naar verbetering van de arbeidsvoorwaarden en omstandigheden, oorzaak van de WIA instroom, pleit de CNV voorzitter in feite voor afbraak van de WIA. ‘We moeten de huidige WIA niet hervormen, maar iets nieuws bedenken’, aldus Fortuin. Sociale partners moeten dat met een blanco papier voor hun neus doen. Dus de vakbonden moeten geen eisen vooraf stellen aan het overleg. Fortuin doet alvast de volgende voorstellen. Hij wil bespreekbaar maken of een WIA uitkering wel levenslang moet blijven, hij pleit voor een opsplitsing van het UWV, waarbij die alleen maar de uitkeringsverstrekking doen, en andere partijen (private organisaties??) moeten verantwoordelijk worden voor het vinden van passend werk, die moeten de mensen naar werk begeleiden.
Bovendien wil hij meer druk uitoefenen op arbeidsongeschikten want Fortuin vindt dat iedereen op de arbeidsmarkt mee moet kunnen doen en dus moeten de arbeidsongeschikten aan het werk, al is het maar voor 5 of 10 uur per week. Deze voorstellen, in feite bezuinigingsvoorstellen, tovert Fortuin uit de hoge hoed omdat er straks voor de oplossing van de stikstofproblematiek en de bewapeningswedloop veel geld nodig is.
Oorlogshitser Mark Rutte van de NAVO wordt door het CNV op zijn wenken bediend. Die heeft al gezegd dat voor de financiering van de bewapening uitdrukkelijk moet worden gekeken naar de sociale zekerheid.
Gevolgen
De gevolgen van de voorstellen van Fortuin zijn desastreus. Nu al is de bijstand het afvoerputje voor arbeidsongeschikten, die toen ze arbeidsongeschikt werden niet verzekerd waren voor de WIA. Twee derde van het aantal bijstandsgerechtigden is arbeidsongeschikt. Zij leven zonder perspectief op een grotere bestaanszekerheid onder het strenge regime van de bijstand waarbij je vanwege de regel dat je alle andere inkomsten grotendeels moet inleveren, en de partnertoets, je vastgepind wordt op het absolute sociale minimum zonder vooruitzicht op beter. Met een tijdelijke WIA en strengere keuringen zal de bijstand meer dan ooit het afvoerputje blijken te zijn en komen duizenden nieuwe mensen op het absolute minimum terecht. Deze mensen aan het werk zetten, zoals Fortuin wil, is een illusie.
Fortuin toont zich een voorstander van de werk-werk-werk ideologie, als motivatie om mensen die langdurig werkloos zijn of arbeidsongeschikt onder druk te zetten. Arbeiders moeten gedisciplineerd worden om de laagbetaalde flexibele baantjes te nemen waaraan je geen bestaanszekerheid kunt ontlenen. Bovendien willen veel werkgevers geen gedeeltelijk arbeidsongeschikten in dienst nemen en velen kunnen helemaal niet meer werken en druk uitoefenen op arbeidsongeschikten die niet kunnen werken om weer aan het werk te gaan heeft een averechts effect.
Stress en wanhoop
Die druk levert vaak extra stress, angsten en wanhoop op, die de arbeidsongeschiktheid alleen maar erger maken. De Bijstandsbond heeft ervaren, dat het onder druk zetten van arbeidsongeschikten slecht is.
Over dit onder druk zetten van arbeidsongeschikten in de bijstand in Amsterdam hebben wij twee zwartboeken geschreven. (Zie voetnoot)
Ook de opsplitsing van het UWV is een zinloze maatregel, die alleen maar organisatorische veranderingen met zich meebrengt zonder dat de kansen van WIA gerechtigden op betaald werk worden vergroot. Het onderbrengen van de arbeidsbemiddeling in een aparte (geprivatiseerde?) organisatie brengt geen verandering in de uitzichtloosheid die velen ervaren. In het verleden is al ervaring opgedaan met geprivatiseerde re-integratiebureaus en die reorganisatie werd een grote mislukking. Het onderbrengen van de arbeidsbemiddeling in een nieuw soort arbeidsbureau maakt de zaak alleen maar complexer. De vakbonden moeten zich sterk maken voor een preventief beleid, zoals beterde verdeling van arbeid tussen mannen en vrouwen, terugdringen flexibele arbeid en het beter mogelijk maken van de combinatie van privé met betaald werk. Maar in plaats daarvan pleit het CNV alvast voor afbraak van de WIA.
Dit is de rol die het CNV altijd gespeeld heeft. De oorlogshitsers roepen dat bezuinigd moet worden op de sociale zekerheid om de bewapeningswedloop te financieren, en het CNV komt ze bij voorbaat al halverwege tegemoet tussen werkgevers, overheid en andere vakbonden.
De zwartboeken zijn te vinden via de volgende links:
Reacties (0)
Voeg nieuwe reactie toe
Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.