Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // Inzending
|
English
anarchokrant24 augustus 2023

Nieuwsbrief Augustus

GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: bondprecairewoonvormen.nl
ALV-9-SEPT

Kom naar de eisenoverhandiging en solidariteitsactie op het Spuiplein in Den Haag op vrijdag 25 augustus om 12:00! Elf jaar lang woont Jelena al precair, antikraak of onderhuur. Als klap op de vuurpijl heeft haar onzekere woonsituatie er deze zomer toe geleid dat zij door de Gemeente Den Haag onterecht wordt beschuldigd van bijstandsfraude. Al haar inkomsten zijn al sinds juni stop gezet en nu wordt zij op straat gezet omdat ze de huur niet meer kan opbrengen. Samen met BPW Den Haag roept zij de betrokken wethouders Marielle Vavier en Martijn Balster op actie te ondernemen en dit grove onrecht recht te zetten!

In 2022 besluit de huisbaas waarbij Jelena al 4 jaar onderhuurt drie Oekraïense vluchtelingen op te vangen in de woning. Twee van hen, een echtpaar van rond de 70, slaapt in eerste instantie op de bank in de woonkamer. Maar Jelena wordt vrijwel elke nacht wakker van heftige nachtmerries door haar PTSS. Ze stelt voor het oudere echtpaar tijdens de uren die zij wakker is in haar bed te laten slapen.

Maar, door het hoge aantal inschrijvingen op het adres start de gemeente een adresonderzoek naar overbewoning.Er ontstaat het misverstand dat Jelena haar kamer permanent heeft afgestaan aan het Oekraïense echtpaar.

Resultaat: haar uitkering wordt op 26 juni 2023 per direct stopgezet en de bijna €19.000,- die ze ontving gedurende het afgelopen jaar aan bijstand wordt teruggevorderd. Nu, twee maanden verder, heeft de huisbaas haar huur opgezegd. Die kan ze sinds het wegvallen van haar uitkering niet meer betalen. 27 augustus wordt zij dakloos.

Wij houden de gemeente en de desbetreffende wethouders direct verantwoordelijk voor de ontstane situatie van aanstaande dakloosheid, gezien het een direct gevolg is van het intrekken van Jelena’s uitkering. We roepen hen op per direct aan de slag te gaan voor een duurzame oplossing!

BPW en Jelena eisen:

1. Bied woonzekerheid en zorg dat Jelena per direct urgentie kan aanvragen en krijgen voor een sociale huurwoning. 2. Bied financiële zekerheid door Jelena’s uitkering te herstellen per 26 juni, en de terugvordering van €19.000,- ongedaan te maken.

Kom 25 augustus om 12:00 naar de solidariteitsactie! Spuiplein 70, voor het stadhuis, 5 a 10 minuten lopen vanaf Den Haag Centraal. Spreek je uit en deel het artikel.

Volg BPW Den Haag ook via de onderstaande buttons.


Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.