Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant4 augustus 2024

7 augustus, Amsterdam: solidariteitsmars voor Mikael en zijn moeder Gohar, die gedeporteerd dreigen te worden

Author: Doorbraak.eu | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: doorbraak.eu

Naar de inhoud springen

Op 7 augustus organiseert basisschool Achtsprong in Amsterdam Zuidoost een solidariteitsmars voor de 11-jarige Mikael en zijn moeder Gohar. Mikael zit op die school en dreigt samen met zijn moeder gedeporteerd te worden naar Armenië. De directie van de school steunt hen en wil met deze actie uitzetting voorkomen. Eerder tekenden al zo’n 67.000 mensen een petitie voor verblijfsrecht voor Mikael en Gohar. En momenteel is de 79-jarige Eduard Disch voor de ingang van het IND-kantoor in Den Haag al drie weken in hongerstaking voor een kinderpardonregeling voor Mikael en honderden andere kinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland wonen. De solidariteitsmars begint bij basisschool Achtsprong en eindigt bij het stadsdeelkantoor op het Anton de Komplein.

Uit de oproeptekst: “In 2021 had de rechtbank Amsterdam besloten dat Mikael in Nederland mocht blijven en een verblijfsvergunning en een verblijfsvergunning voor Nederland zou moeten krijgen. Ook burgemeester Halsema is het daarmee eens. Helaas vinden de minister van Asiel en Migratie en de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) tóch dat Mikael naar Armenië moet vertrekken. Wij willen dat als school en stichting Zonova voorkomen. Mikael hoort gewoon hier in Nederland, in Amsterdam. Hier ligt zijn toekomst. Hier zijn zijn vrienden. Hier gaat hij naar school. Hij wil later chirurg worden; dat is zijn grote droom. Wij hopen dat hij zijn droom in Nederland kan waarmaken.”

Woensdag 7 augustus
Vanaf 19:00 uur
Basisschool Achtsprong
Huntum 14, Amsterdam Zuidoost

Strijd van onderop

De afsluitende regeling van het kinderpardon was onderdeel van migratiebeleid dat het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in 2019 opstelde. In dat akkoord werd afgesproken dat de kinderpardonregeling zou worden afgeschaft. Ook kwam er een einde aan de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris om in schrijnende zaken een verblijfsvergunning te verlenen. Kinderen die uiterlijk op 29 januari 2019 tenminste vijf jaar als kind in Nederland hadden verbleven, zoals Mikael, kregen enkele weken de gelegenheid om een aanvraag te doen op grond van de afsluitingsregeling. Op 25 februari 2019 werd die regeling gesloten. Sinds die tijd, dus al meer dan vijf jaar, bestaat er geen regeling meer voor kinderen zonder verblijfsrecht die vijf jaar of langer in Nederland verblijven.

Altijd al is de strijd van onderop voor pardonregelingen moeizaam en langdurig geweest. En altijd moest er brede en stevige maatschappelijke druk worden opgebouwd, voordat beleidsmakers met forse tegenzin akkoord gingen met een pardonregeling die ze liefst zo karig en minimaal mogelijk opstelden en zo streng en onverbiddelijk mogelijk lieten uitvoeren door de IND. Dat hebben helaas ook Mikael en zijn moeder moeten ondervinden. Daarom is het de hoogste tijd dat we solidair zijn met de strijd van Mikael en Gohar tegen uitzetting en voor verblijfsrecht. Doe mee met de mars, teken de petitie en steun de hongerstakingsactie van Eduard Disch!

Harry Westerink

Berichtnavigatie

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.