Steun voor bewoners van de Ravel verbreedt zich!
Steun voor bewoners van de Ravel verbreedt zich!
Op 29 januari kwamen wij in actie tegen de gemeente Utrecht en verhuurder Socius. Zij willen 180 mensen van de Ravellaan 96 op straat zetten omdat deze huurders anders huurrechten opbouwen. We hebben het duidelijk gemaakt: het inwisselen van huurders door de gemeente Utrecht en Socius moet stoppen! De solidariteit verbreedt zich en steeds meer organisaties en groepen sluiten zich aan in de strijd voor huur- en woonrecht. Zij accepteren niet langer dat mensen dak- en thuisloos worden gemaakt - midden in een wooncrisis. De gemeente gedraagt zich als een slechte verhuurder en laat deze bewoners in de steek. Maar samen eisen wij huurrechten en woonzekerheid op!
Groeiende lijst aan organisaties roepen op voor huurrecht
Onze oproep voor woonzekerheid wordt inmiddels gesteund door een groeiende lijst van organisaties: BPW, Doorbraak, De Socialisten Utrecht, Dwars Vidius, Rood Utrecht, Woonopstand, Woonprotest Utrecht en Utrecht BIJ1. Laat het ons via utrecht@bondprecairewoonvormen.nl weten als jouw organisatie ook achter deze bewoners staat in hun strijd voor woonrechtvaardigheid.
Door de diverse acties is er ook in de media veel aandacht geweest voor de bizarre situatie van de bewoners. Bekijk de berichten van Hart van Nederland, DUIC, RTV Utrecht, Podcast Stadhuisplein Utrecht, DUB, het AD en Doorbraak. Nu is het tijd om de druk verder op te voeren bij de gemeente: ze moeten nu woonzekerheid bieden en 180 huisuitzettingen voorkomen!
Politieke druk om oplossing te bieden neemt toe
De kwestie staat ook op de agenda van de Utrechtse gemeenteraad. Op 6 februari waren wij samen met bewoners aanwezig bij de vergadering waar het ging over de toekomst van de Ravellaan 96 en haar bewoners. Het debat kan je hier terugkijken vanaf 00:40:32. Ondanks vele ontwijkende manoeuvres zijn er nog steeds geen echte toezeggingen gedaan om de woonzekerheid van de bewoners te garanderen.
Er zijn nog steeds geen concrete toekomstplannen voor het pand. Toch dreigen de rechten van de huidige bewoners ten koste gaan van niet bestaande toekomstige ontwikkelingen. De gemeente heeft 10 jaar gehad om met plannen te komen en is daarin gefaald. De gemeente dient verantwoordelijkheid te nemen voor de mogelijke dak- en thuisloosheid van 180 huidige bewoners en moet zich gaan gedragen als een fatsoenlijke verhuurder. Bewoners moeten na 10 jaar eindelijk huurrecht en een normaal contract krijgen. Geen mooie woorden maar leveren. Niet onzeker via de Leegstandwet of rechteloos via bruikleen, maar met een regulier huurcontract waar mensen recht op hebben! Op 14 februari hebben de bewoners een gesprek met de wethouder wonen om dit nogmaals duidelijk te maken.
Wiens stad? Onze stad!
De BPW roept de politiek op om verantwoordelijkheid te nemen: “De stoelendans om huurders inwisselbaar te maken leidt tot nog meer dak-en thuisloosheid, dit is volstrekt onverantwoord en onacceptabel!” Onze strijd voor woonzekerheid en huurrechten voor iedereen gaat door. We roepen iedereen op daarbij aan te sluiten en je solidariteit te tonen. Op 20 februari wordt er gestemd over de toekomst van de Ravellaan, het is tijd dat de gemeente Utrecht kiest voor huurrecht!
Bewoners van de Ravel:
“Als zelfs de gemeente geen goede verhuurder is, waar kan je dan nog op vertrouwen?”
“Ik wil niet nog langer onzekerheid. Het is nu tijd dat we huurrechten krijgen. Utrecht is onze stad, de politiek moet nu zorg dragen dat we hier kunnen blijven wonen”.
Red de Ravel en BPW Utrecht eisen van de Gemeente Utrecht en Socius:
1. Bied woonzekerheid en zeggenschap. Laat de 180 bewoners van de Ravel blijven in hun huis en respecteer hun huurrechten.
2. Voorkom dakloosheid. Stop het inwisselen van de huidige huurders voor andere tijdelijke huurders. Geen jongeren op straat!
3. Behoud de huidige gemeenschap en woongroepen in het pand en de sociale cohesie in de buurt.
4. Stop het dumpen van sociale verantwoordelijkheid door de Gemeente Utrecht en Socius op individuele huurders en de samenleving. Neem verantwoordelijkheid en waarborg woonzekerheid voor iedereen.
Wil je aansluiten bij de strijd voor de Ravel? Stuur een mail naar utrecht@bondprecairewoonvormen.nl . Verspreid de oproep voor huurrecht op sociale media, bij je buren en kennissen. Kom ook 20 februari naar het debat op stadhuis, meer informatie hierover volgt!
Wil je ook strijden tegen huisuitzettingen en voor woonzekerheid? Sluit je dan aan bij de Bond Precaire Woonvormen:
Reacties (0)
Voeg nieuwe reactie toe
Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.