Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant7 juli 2023

Solidariteit met de „Soulevements de la terre“ (Opstanden van de Aarde)

Author: GLOBALINFO | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: globalinfo.nl

(Zie eerdere berichtgeving over de actie in Frankrijk op globalinfo hier)

Op 17 juni werd de brief gepubliceerd van kameraad Serge, die voor zijn leven had gevochten sinds een demonstratie op 25 maart in Sainte-Soline. Een agent had hem met een granaat in het hoofd geschoten. Een kunstmatige coma volgde. Nu ligt Serge in een revalidatiekliniek.

Slechts een paar dagen later werden 18 kameraden gearresteerd onder het voorwendsel dat ze lid waren van de Soulevements de la Terre, de Beweging van de Opstanden van de Aarde. Tegelijkertijd kondigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin het verbod van de Soulevements de la Terre aan. Zij hadden de protesten tegen een megaproject van industriële landbouw georganiseerd waaraan Serge deelnam.

Het gaat om de aanleg van een waterbekken om de landbouw van water te voorzien. Het project bedreigt de drinkwatervoorziening van de hele regio en verergert de toch al precaire situatie van de Franse kleine boeren.

De Soulevements de la Terre hebben zich met succes verzet tegen de repressie van de staat. Hun eerste demonstratie werd verboden. Ze vond desondanks plaats. Hun kamp werd verboden. Duizenden verzamelden zich voor een modderig weekend in tenten. De politie zei dat ze nooit op het terrein zouden komen. Honderden slaagden erin zich een weg te banen naar het terrein.

De politie reageerde op deze successen met duizenden granaten en rubberen kogels, die ze zonder rekening voorbehoud op de volgende demonstratie afschoten. Nu volgt dan weer de bekende beschuldiging: de beweging voor het behoud van onze bestaansmiddelen, voor een beter, rechtvaardiger leven, zou een terroristische groepering zijn.

Het is – alweer – de bekende terreur van de staat voor de winst van de bazen over de ruggen van de overgrote meerderheid van de arbeider*s. Als antifascisten, als communisten en anarchisten, als klimaatbeweging en feministen hebben we deze onderdrukking al duizenden keren meegemaakt: in Dresden, op Chalkidiki, in Rome, Barcelona en nu in Frankrijk

Solidariteit met de gevangen kamerad(inn)en.

Ondersteun de internationale solidariteitsoproep: zie de website

(vertaling oproep:)

Internationale oproep ter ondersteuning van Opstanden der Aarde

“Tegen de criminalisering van Opstanden der Aarde in Frankrijk, oproep tot solidariteitsacties overal in onze gebieden!”

(Bron: Lundi.am)

We hebben deze internationale oproep voor solidariteitsacties over de hele wereld tegen de criminalisering van Opstanden der Aarde ontvangen en doorgegeven. Vertaald in zeven talen en al ondertekend door tientallen groepen, stelt ze voor om het aantal acties vanaf 28 juni te vermenigvuldigen.

In Frankrijk heeft de regering van Macron zojuist een ongekende stap gezet in de onderdrukking van de sociale en milieubeweging. Op 21 juni beval de regering de ontbinding van de beweging Soulèvements de la Terre, die meer dan 140.000 aanhangers en meer dan 150 lokale comités telt. Deze ontbinding ging gepaard met twee ongekende golven van arrestaties van tientallen milieuactivisten in heel Frankrijk op 5 en 20 juni, met name door politieagenten van het Subdirectoraat Antiterrorisme (SDAT). Tot nu toe zijn er 2 mensen gevangen gezet en tientallen ernstig gewond geraakt door de politie tijdens demonstraties in de afgelopen maanden.

De afgelopen twee jaar hebben de Soulèvements de la Terre in Frankrijk nieuwe kracht gegeven aan de strijd voor het milieu door een veelzijdige beweging op te bouwen die bestaat uit boerenvakbonden, milieuverenigingen, activisten en bewoners van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking. Terreinblokkades, massademonstraties, landbezettingen, gerechtelijke acties, het ontwapenen van criminele industriëlen zoals de multinational Lafarge… Deelnemers aan Soulèvements de la Terre passen een breed scala aan tactieken toe en voeren zelf actie, te beginnen op hun eigen grondgebied, om bewoonbare werelden op te bouwen en met alle macht een halt toe te roepen aan de agro-industriële land- en waterroof, het betonneren van de bodem, de ecocidale verwoestingen van de chemische industrie en de vernietiging van levende organismen.

De Franse regering, die met geweld een asociale pensioenhervorming heeft opgelegd, probeert nu deze groeiende beweging te ontbinden, die al verbanden aan het smeden was in Europa en daarbuiten.

In Frankrijk net als in Oeganda, in Colombia net als in Chiapas, in Groot-Brittannië net als in Brazilië, in Libanon net als in India of Rojava, en overal elders, lokken het verzet van milieu- en sociale bewegingen en de werelden die ze opbouwen een gewelddadig autoritair antwoord uit, dat levens vernietigt in naam van macht en winst. Deze autoritaire, patriarchale en neokoloniale stormloop brengt ons naar een dodelijke toekomst van klimaatchaos, militarisering, pandemieën, technologische controle en golven van massale verplaatsing.

Voor de Franse regering zouden deze onderdrukking en ontbinding een halt moeten toeroepen aan de opkomst van een logische opstand om ons leven, ons land en de commons terug te winnen. En wat als deze ontbinding, ondanks zichzelf, een oproep wordt om een grote wereldwijde verzetsbeweging te versterken? Een oproep om onze solidariteit over de grenzen heen te laten weerklinken, om de vele opstanden over de hele wereld nieuw leven in te blazen. Een uitnodiging om nieuwe internationalistische allianties ‘van onderop’ te bouwen, op de schaal van onze lichamen en onze gebieden, ter verdediging van land en leven tegen de kapitalistische en imperialistische roofzucht van natiestaten en multinationals.

Samen roepen we de komende dagen en weken op tot meer gebaren van solidariteit, om te laten zien dat wat overal groeit niet kan worden opgeheven! We stellen voor om Opstanden der Aarde zichtbaar te blijven maken in de openbare ruimte in onze gebieden over de hele wereld: voor sociale centra, door middel van opschriften op muren, binnen onze strijd en gebieden, door middel van spandoeken en feesten, rally’s en directe acties, en elke andere actie die is aangepast aan onze contexten.

In het belang van interglobale aardeopstanden en in solidariteit met al diegenen over de hele wereld die te maken hebben met onderdrukking, roepen wij, collectieven van strijd en organisaties uit verschillende landen, op tot een solidariteitsbetoging op woensdag 28 juni (of de dagen daarna, afhankelijk van de context) op verschillende manieren. Tientallen bijeenkomsten tegen criminalisering zullen worden gehouden in Frankrijk, Oostenrijk, België, Duitsland, Catalonië… en andere gebieden zullen volgen!

Je kunt een opstand niet ontbinden!

Praktische informatie om je actie te verspreiden:

Als je een actie bij jou in de buurt organiseert, registreer deze dan op het formulier hier. Als de deadline van 28 juni te kort lijkt, is het ook mogelijk om de komende dagen op een ander moment acties te organiseren ==> https://framaforms.org/rassemblements-de- soutien-contre-la-repression-des-mouvements-ecologistes-et-sociaux-1687259405

Stuur foto’s van je acties van solidariteit naar het volgende adres: we-cant-get-no-dissolution@immerda.ch

De kaart van de rally’s is hier beschikbaar.

Eerste ondertekenaars:

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.