BuurToren in Rotterdam: Rechtzaak en solidariteitsdemo 2 Juli 09:30 op het Wilhelminaplein
Project BuurToren: Collectieve Actie voor Huisvesting en Solidariteit
“BuurToren bestaat uit een grote groep betrokken vrijwilligers waaronder de buren en gevestigde instellingen die samenwerken aan een inclusieve plek voor mensen in een kwetsbaar gemaakte positie. Vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op waardigheid, warmte en een plek om op adem te komen, bieden wij een laagdrempelige en veilige omgeving aan mensen die door het systeem zijn gevallen.
BuurToren is ontstaan na het protest tegen het afschaffen van de Bed-Bad-Brood-regeling (later LVV). Deze regeling zorgde voor een tijdelijke en menswaardige opvang voor mensen zonder papieren in Rotterdam. Dat is een overheidstaak, omdat het vanuit fundamentele mensenrechten een verplichting voor de overheid is. Maar die overheid trekt zich nu terug.
Wij zijn betrokken Rotterdammers die nu het heft in eigen handen nemen en niet gaan wachten tot de overheid iets gaat betekenen voor de mensen die kwetsbaar zijn gemaakt.
Onze wens is om op termijn dakloze mensen, mensen zonder verblijfsstatus en anderen die kampen met tijdelijk geen dak boven het hoofd hebben te huisvesten. We willen hen niet alleen koffie, soep of een warme maaltijd aanbieden, maar vooral ook aandacht, menselijkheid en de ruimte om tot rust te komen. Wij vinden het ongelooflijk en onbegrijpelijk dat er in Rotterdam op dit moment 17.000 panden leegstaan terwijl er mensen op straat sterven. Dit vinden wij onacceptabel. Daarom is onze collectieve actie niet alleen verantwoord maar zelfs een morele plicht. We doen dit dus niet voor onszelf, maar voor anderen. Het project BuurToren is eind 2024 gestart en heeft heel goed nagedacht over alle voor- en nadelen.” – BuurToren
Een mooie stad is een solidaire stad
Hun publieke verklaring legt een glasheldere analyse af:
- Zondebokpolitiek is geen politiek: Het stopzetten van de bed-bad-brood-regeling (later LVV) is geen migratiebeleid, lost niets op en zorgt alleen voor toenemende dakloosheid, hopeloosheid en frustratie, want vanaf de straat zal niemand een volgende stap maken.
- Dakloosheid uitbannen moet centraal staan: Dreigende dakloosheid en de wooncrisis vormen één van de grootste uitdagingen van de tijd waar we nu in leven.
- Niemand is illegaal: iedere Rotterdamer heeft niet alleen recht op opvang maar ook op een menswaardig bestaan als onderdeel van fundamentele mensenrechten.
- Tijd voor collectieve actie: Als de gemeente niet meer naar ons luistert en een extreemrechtse kabinet ons volkomen tegenwerkt is het weer tijd om de handen uit de mouwen te steken! Dat kenmerkt Rotterdam.
Dit allemaal heeft geresulteerd in wat nu onder de noemer BuurToren gaat – collectieve actie voor het opeisen van het recht op adequate huisvesting:
“Wat wonen we toch in een mooie stad, dat zou je toch iedereen wel gunnen? Helaas hebben veel Rotterdammers geen woning. Ze slapen bij vrienden op de bank, in hun auto of zelfs in het park. Om daar iets aan te doen, hebben we het leegstaande pand in Oud Charlois weer in gebruik genomen.” – BuurToren
De staat van het pand
BuurToren meldt dat BRQ2 Vastgoed B.V. zich richt op de claim dat zij al langer bezig is met werkzaamheden in het pand ter opknapping en verbouwing.
Volgens BuurToren stond het pand leeg en was er geen teken van lopende renovatie. In plaats daarvan stonden er overal stapels sloopmateriaal, beschadigde waterleidingen, doorgesneden elektriciteitskabels wat vooral zorgt voor een onleefbare situatie. Er is zelfs sprake van brandgevaar, omdat de meterkast zo verwaarloosd was terwijl de stroom blijkbaar altijd aan stond. Dat gevaar hebben ze nu opgelost.
Met behulp van vele buren en vele sympathisanten zijn ze erin geslaagd om het gebouw van binnen weer schoon te maken en te renoveren. Er is aan alle drie verdiepening gewerkt om het weer leefbaar, veilig en schoon te maken en met resultaat. De benedenverdieping staat al open voor de buurt met een kleine keuken, tafels en een woonkamer die al gebruikt wordt voor bijeenkomsten.
Volgens een actieve buurtbewoner hebben ze meerdere meldingen ingediend bij Klantenservice Bouw & Woningtoezicht waarin vermeld is dat het pand al jarenlang leeg staat en dat ze zich ernstige zorgen maken over de staat van het pand. Een andere bewoner heeft gezegd dat het pand al 18 jaar leeg staat.
Bewoners staan er positief in
Om voorbereid te zijn voor de zitting zijn BuurToren actievoerders de laatste tijd langsgeweest bij de buren. Er werd gevraagd om een ondersteuningsverklaring in te sturen over het project en wat er met het pand nu gebeurt.
Ook volgens hen is onze collectieve actie goed verlopen en staan verreweg de meeste omwonenden er positief in met 12 getuigenverklaringen als ondersteuning voor de zaak. Er is sprake van een waardevolle toevoeging aan de buurt en opluchting dat het pand weer een goede functie krijgt.
“Het pand was al langer leegstaand en geen enkele activiteit vond er plaats. Nu is BuurToren een plek waar buurtgenoten samen kunnen komen en kunnen werken aan een mooier Rotterdam voor iedereen” – Milo, getuigenverklaring buurman
Oproep tot solidariteit
Kom op 2 Juli om 09:30 naar de solidariteitsdemo op het Wilhelminaplein. Samen maken we onze strijd zichtbaar voor een rechtvaardige woontoekomst voor alle Rotterdamers. Wees solidair, wees erbij!
- Tijd: 09:30
- Datum: Woensdag 2 Juli
- Locatie: Wilhelminaplein 125, 3072AK in Rotterdam
Voor meer informatie volg https://buurtoren.noblogs.org
Wil je meehelpen als vrijwilliger? Mail dan naar buurtoren@riseup.net
Nog geen lid, maar wil ook jij de strijd voor woonzekerheid steunen?
Word dan nu lid van de Bond Precaire Woonvormen!
Reacties (0)
Voeg nieuwe reactie toe
Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.