Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant15 juli 2024

Lula: Niet zwijgen over Gaza

Author: Globalinfo.nl | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: globalinfo.nl

De wereld ‘mag niet zwijgen over dit eindeloze bloedbad’, zegt de Braziliaanse president Lula

15 juli, 2024 5 min leestijd

“De Israëlische regering blijft het vredesproces en het staakt-het-vuren in het Midden-Oosten saboteren,” zei de Braziliaanse president na een dodelijk weekend van bomaanslagen.

(Foto, al van eerder bombardement in oktober 2023, wikimedia commons CC 3.0)

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva veroordeelde zondag de Israëlische regering nadat bij bombardementen in de Gazastrook meer dan 140 mensen omkwamen en honderden gewond raakten, waardoor het dodental nog gruwelijker werd en de humanitaire noodsituatie in de enclave verergerde terwijl de besprekingen over een staakt-het-vuren werden voortgezet.

Lula hekelde in het bijzonder Israëls aanval van zaterdag op al-Mawasi, een overbevolkte stad aan de zuidkust van Gaza waarnaar Israëlische troepen Palestijnen eerder hadden bevolen te vluchten. Israël beweerde dat de aanval gericht was tegen de militaire leider van Hamas; Hamas zei zondag dat de commandant niet gewond was geraakt bij de aanvallen, waarbij ongeveer 90 mensen omkwamen, waaronder kinderen.

De New York Times meldde dat een van de Israëlische aanvallen “ontplofte recht voor twee voertuigen die duidelijk gemarkeerd waren als behorend tot de Gaza Civil Defense, een noodhulpdienst, waarbij ze werden doorzeefd met granaatscherven en waarbij naar verluidt eerste hulpverleners werden gedood of gewond raakten”.

Lula zei zondag dat “de Israëlische regering doorgaat met het saboteren van het vredesproces en de staakt-het-vuren [onderhandelingen] in het Midden-Oosten” met haar meedogenloze bombardementscampagne in de Gazastrook, die volledig gedecimeerd is door de Israëlische aanval – een militaire campagne die gevoed wordt door miljarden dollars aan wapentuig van de Verenigde Staten, Duitsland en andere machtige landen.

“Het is verschrikkelijk dat ze doorgaan met het collectief straffen van de Palestijnse bevoling,” zei de president van Brazilië. “Sinds vorig jaar zijn er al tienduizenden doden gevallen bij opeenvolgende aanvallen, waarvan velen in afgebakende humanitaire zones die beschermd zouden moeten worden.”

“Wij, de politieke leiders van de democratische wereld, kunnen niet zwijgen tegenover dit eindeloze bloedbad,” voegde hij eraan toe. “Het staakt-het-vuren en de vrede in de regio moeten prioriteiten zijn op de internationale agenda. Al onze inspanningen moeten gericht zijn op de vrijlating van de Israëlische gijzelaars en het beëindigen van de aanvallen op de Gazastrook.”

Brazilië heeft onder leiding van Lula de door Zuid-Afrika geleide genocidezaak tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof gesteund en is een uitgesproken voorstander van een permanent staakt-het-vuren en een einde aan de decennialange bezetting van Palestijns gebied door Israël.

“Ik zag peuters die dubbel geamputeerd waren, kinderen die verlamd waren en geen behandeling konden krijgen, en anderen die van hun ouders gescheiden waren.”

De aanval van Israël in Gaza in het weekend kwam op een moment dat “Hamas en Israël dichter bij een of andere staakt-het-vuren overeenkomst voor Gaza lijken te zijn dan ooit sinds de korte wapenstilstand in november vorig jaar”, zoals Jeremy Scahill van Drop Site het eind vorige week verwoordde.

“Hamas overweegt een aanpak waarbij niet onmiddellijk een toezegging voor een permanent staakt-het-vuren en volledige terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten uit Gaza als voorwaarde wordt gesteld om verder te gaan in gefaseerde onderhandelingen,” meldde Scahill. “Dit zou een belangrijke concessie zijn van Hamas, dat er lang op heeft aangedrongen dat elke overeenkomst vastomlijnde stappen moet bevatten die een einde maken aan de oorlog van Israël. In plaats daarvan, zeiden Hamas-functionarissen, zouden ze overwegen om een eerste fase van zes weken in te gaan die een voorwaardelijk staakt-het-vuren zou omvatten en een uitwisseling van Israëlische burgers en vrouwelijke soldaten die in Gaza worden vastgehouden in ruil voor de vrijlating van honderden Palestijnen.”

Associated Press meldde zondag dat Hamas – dat de dodelijke aanval op Israël van 7 oktober leidde – van plan is om te blijven deelnemen aan de gesprekken over een staakt-het-vuren, ondanks de onophoudelijke Israëlische luchtaanvallen, hoewel een woordvoerder van de groep zei dat er “geen twijfel over bestaat dat de gruwelijke slachtpartijen invloed zullen hebben op alle inspanningen in de onderhandelingen”.

Scott Anderson, de plaatsvervangend humanitair coördinator van de Verenigde Naties, beschreef het afschuwelijke tafereel dat hij in het weekend zag in het Nasser ziekenhuis, de door gewonden overspoelde medische faciliteit in het zuiden van Gaza waar veel gewonde Palestijnen naartoe werden gebracht na de Israëlische aanval van zaterdag op al-Mawasi.

“Met niet genoeg bedden, hygiënische apparatuur, lakens of scrubs, werden veel patiënten op de grond behandeld zonder ontsmettingsmiddelen,” zei Anderson. “Ventilatiesystemen waren uitgeschakeld door een gebrek aan elektriciteit en brandstof en de lucht was gevuld met de geur van bloed. Ik zag peuters die dubbel geamputeerd waren, kinderen die verlamd waren en geen behandeling konden krijgen, en anderen die van hun ouders gescheiden waren. Ik zag ook moeders en vaders die niet zeker wisten of hun kinderen nog in leven waren. Ouders vertelden me wanhopig dat ze naar de ‘zogenaamde humanitaire zone’ waren verhuisd in de hoop dat hun kinderen daar veilig zouden zijn.”

“Belemmeringen voor humanitaire operaties zorgen ervoor dat we niet in staat zijn om mensen te ondersteunen op een schaal die in de buurt komt van wat nodig is”, vervolgt Anderson. “Burgers moeten te allen tijde worden beschermd. We hebben dringend behoefte aan een staakt-het-vuren, de vrijlating van alle resterende gijzelaars, respijt voor de bevolking van Gaza en een betekenisvolle kans om met het herstel te beginnen.”

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.