Soedanese activist Fatima: “Wij komen niet bijeen in wanhoop, maar in verzet” (beeldverslag)
Afgelopen zaterdag demonstreerden zo’n 150 mensen tegen de nog steeds voortgaande oorlog in Soedan, die in 2023 uitbrak tussen twee militaire fracties, de Rapid Support Forces (RSF) en de Sudanese Armed Forces (SAF). De bevolking van Soedan is daarvan het slachtoffer, met veel doden, gewonden, vermisten, vluchtelingen en ontheemden als gevolg. De demonstratie was georganiseerd door de nieuwe groep Yalla For Sudan, die bestaat uit Soedanezen en anderen.
In tegenstelling tot veel Soedanese protesten in het verleden, waar vaak nauwelijks witte Nederlanders aan meededen, had de actie van afgelopen zaterdag een divers en inclusief karakter. Niet alleen namen veel witten en niet-Soedanezen deel aan het protest, maar ook was er inhoudelijk veel aandacht voor de strijd op andere actiefronten, getuige de leuzen die werden geroepen, zoals: “Free Sudan, free Gaza, free Congo”, “Black Lives Matter”, “The people united will never be defeated”, “Say it loud, say it clear, refugees are welcome here”. Ook het programma met boeiende sprekers, onder wie KOZP-kartrekker Jerry Afriyie, en musici liet zien dat de strijd voor een vrij en democratisch Soedan meer dan vroeger ingebed is geraakt in de bredere linkse actiebeweging in Nederland.
Harry Westerink
Een van de sprekers van afgelopen zaterdag was de Soedanese vluchteling Fatima, die actief is binnen de Sudanese Refugees Organization (SRO). Hieronder staat haar toespraak, die vanuit het Engels is vertaald door Doorbraak.
Beste broeders en zusters,
Wij komen hier vandaag niet bijeen in wanhoop, maar in verzet. In weerwil van hen die ons lijden willen begraven, onze stemmen het zwijgen willen opleggen, die dit “de vergeten oorlog” noemen, zeggen wij: wij zijn een onvergetelijke natie.
Soedan is niet zomaar een plek op een kaart. Het is de wieg van de beschaving, het land van de Kushieten, een natie van dichters, denkers en revolutionairen. Onze cultuur, onze geschiedenis en onze kracht mogen niet worden aangetast door krijgsheren of door degenen die profiteren van ons lijden.
Wij zijn hier om de grote Soedanese revolutie te eren. Ik ben er trots op dat ik deel uitmaakte van die revolutie, samen met miljoenen dappere Soedanezen die alles riskeerden om vrijheid, vrede en gerechtigheid te eisen. Die geest, de geest van onze revolutie, brandt nog steeds. Het brandt in de gezichten van onze jongeren, in de vastberadenheid van onze vrouwen en in de veerkracht van onze vluchtelingen.
Maar laten we duidelijk zijn: deze oorlog is geen toeval. Hij wordt gevoed door hebzucht, door naties en bedrijven die winst zien in onze pijn. En terwijl zij de vlammen aanwakkeren, wenden de media zich af, waardoor ons lijden in de schaduw blijft. Maar wij weigeren ons het zwijgen op te laten leggen. Soedan zal geen vergeten krantenkop zijn.
Wij, de mensen van Soedan, zijn niet alleen maar overlevenden; wij zijn bouwers, scheppers en dromers. En we zullen weer opbouwen. Deze oorlog definieert ons niet. Wat ons definieert, is onze eenheid, onze cultuur en ons onwrikbare geloof in een betere toekomst.
Vandaag staan we hier om te zeggen: genoeg! Genoeg oorlog. Genoeg uitbuiting. Genoeg gezwegen. We roepen de wereld op om in actie te komen, om zich achter Soedan te scharen en te eisen dat er een einde komt aan het bloedvergieten.
Onze eisen zijn eenvoudig maar dringend:
- Stop de wapenleveranties aan degenen die oorlog voeren tegen de Soedanese bevolking. Stop de wapenhandel die Soedan verwoest.
- Breng onmiddellijk humanitaire hulp. Onze mensen hebben voedsel, water en medicijnen nodig. Nu, niet later.
- Toon medeleven met Soedanese vluchtelingen. Versnel asielprocedures. Geef ons de waardigheid van werk en de mogelijkheid om ons bestaan opnieuw op te bouwen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de miljoenen mensen die nog steeds gevangen zitten in gruweldaden.
Soedan zal herrijzen, sterker, trotser en vrijer. En als die dag komt, dan zal de geschiedenis zich niet degenen herinneren die ons negeerden, maar ons, de mensen die weigerden om op te geven.
Yalla voor Soedan! Laat onze stemmen over de hele wereld weerklinken.
Dank u wel.
Reacties (0)
Voeg nieuwe reactie toe
Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.