Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant29 augustus 2024

Leidse groep van #WijReizenSamen bouwt met bijeenkomst netwerk van activisten uit

Author: Doorbraak.eu | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: doorbraak.eu

Afgelopen dinsdag vond in het Leidse Vakbondshuis de eerste bijeenkomst plaats van de Leidse groep binnen #WijReizenSamen, de nieuwe landelijke campagne in opbouw voor een beter openbaar vervoer (OV). De bijeenkomst was een lokale voortzetting van de landelijke startbijeenkomst van #WijReizenSamen in juni. De nog maar kleine Leidse groep slaagde erin om een informatieve presentatie van de campagne neer te zetten, en bood de deelnemers volop mogelijkheden om te gaan meedoen met de strijd voor een toegankelijk, fijnmazig en betaalbaar OV, met goede arbeidsvoorwaarden voor OV-werkers.

Zonder OV-werkers is er geen openbaar vervoer. En zonder goede arbeidsomstandigheden voor die werkers is er geen goed openbaar vervoer. #WijReizenSamen streeft dan ook naar een beweging waar OV-werkers, reizigers en klimaatactivisten samen strijden voor een beter OV. Immers, willen we de klimaatcrisis keren, dan kan dat niet zonder een omschakeling van individuele mobiliteit naar goed collectief openbaar vervoer. Dat uitgangspunt kwam gisteravond opnieuw duidelijk naar voren. Daarom ondersteunt #WijReizenSamen de stakingsacties die op 10 en 11 september gaan plaatsvinden in het trein-, tram- en busvervoer. Die acties zijn gericht op behoud en verbetering van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) voor mensen die zwaar werk verrichten, niet alleen in het OV, maar ook in andere sectoren.

Groepsapp

Het was verheugend dat de deelnemers aan de bijeenkomst flink geïnteresseerd bleken te zijn in de campagne voor een beter OV. Meteen na afloop van de bijeenkomst konden al zeven nieuwe mensen worden toegevoegd aan de groepsapp van de Leidse groep. Ook lieten flink wat mensen weten dat ze wilden gaan meedoen met de flyeracties die op 3 en 5 september bij station Leiden Centraal gaan plaatsvinden ter ondersteuning van OV-werkers.

Ook in andere steden worden sinds de afgelopen zomer lokale groepen binnen de campagne opgezet. Met bijeenkomsten als gisteravond kan #WijReizenSamen lokaal verder worden uitgebouwd en komen tot een netwerk van groepen door het hele land heen. Het is hard nodig dat dat gaat gebeuren, want het OV wordt voor reizigers steeds duurder en meer en meer onbetaalbaar, terwijl de werkdruk en stress voor OV-werkers steeds meer toeneemt.

Namens de Leidse groep hield ik gisteravond het onderstaande praatje over de stakingsacties in het OV op 10 en 11 september en de betrokkenheid van #WijReizenSamen daarbij.

Ik ben Harry, ik ben lid van Doorbraak en vanuit Doorbraak doe ik mee aan #WijReizenSamen, een landelijke campagne voor een beter openbaar vervoer. Een toegankelijk, betaalbaar, fijnmazig en publiek openbaar vervoer, met goede arbeidsomstandigheden voor werkers in het ov. Ik doe mee met de lokale Leidse groep van #WijReizenSamen.

Er is door anderen hier al het een en ander verteld over deze campagne. Ik ga nu wat vertellen over komende stakingsacties in het OV. Die acties gaan plaatsvinden op 10 en 11 september. Dan gaan OV-werkers staken bij het landelijke treinvervoer, het stadsvervoer en het streekvervoer. Die stakingen zijn gericht tegen de dreigende afschaffing van de zogeheten Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Dat is een regeling voor mensen die zwaar werk verrichten, niet alleen bij de treinen, trams en bussen, maar ook in andere sectoren. De regeling houdt in mensen eerder kunnen stoppen met dat werk, maximaal drie jaar voor hun pensioen. Maar die regeling dreigt per 1 januari 2025 te verdwijnen, waardoor duizenden mensen ineens langer moeten doorgaan met zwaar werk. Dat is asociaal en onrechtvaardig.

Vanuit de vakbonden CNV en FNV is eerder al een ultimatum gesteld aan de regering. De bonden hebben geëist dat de regering met een structurele oplossing moet komen die in het belang is van de arbeiders die zwaar werk doen. Dat ultimatum is al per 15 mei 2024 verlopen. Volgens de bonden is de tijd van praten voorbij en moet er nu actie gevoerd gaan worden. Als ook de nieuwe regering niet met een structurele oplossing gaat komen, zullen die acties alleen maar intensiever gaan worden, in diverse sectoren. De staking in het OV op 10 en 11 september is dus nog maar het begin. Vanuit de bonden is gemeld: dit is geen vrijblijvende oproep, maar een laatste waarschuwing aan de regering.

Binnen #WijReizenSamen is afgesproken om een campagne te gaan opstarten die in het belang is van zowel reizigers als OV-werkers. Want zonder OV-werkers is er geen openbaar vervoer. En zonder goede arbeidsomstandigheden voor OV-werkers is er geen goed openbaar vervoer. Daarom is de campagne WijReizenSamen solidair met de stakingsacties van OV-werkers. En daarom zijn activisten van die campagne begonnen met flyeracties, bij trein-, tram- en busstations in diverse steden. Gisteren bijvoorbeeld heb ik met een aantal anderen flyers uitgedeeld bij Den Haag Centraal. We hebben deze flyers uitgedeeld aan reizigers. De flyeracties gaan door, in aanloop naar en tijdens de stakingsacties.

Ik wil nog even wat specifieker ingaan op die acties. Op 10 september vindt de aftrap van die acties plaats bij het stadsvervoer in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Op die dag gaat er bij de RET, de HTM en de GVB in de vroege ochtend gestaakt worden, van 4:00 tot 8:00 uur. De volgende dag, op 11 september, gaan OV-werkers landelijk in het treinvervoer en in het streekvervoer staken, ook weer in de vroege ochtend, van 4:00 tot 8:00 uur.

Activisten van #WijReizenSamen zullen zoveel mogelijk ter plekke hun steun betuigen aan de stakende OV-werkers. Want hun strijd is ook onze strijd. Zo lang de arbeidsomstandigheden van de OV-werkers niet beter worden, zal ook het openbaar vervoer niet beter worden. Er is voor OV-werkers te veel werkdruk, te veel stress, te weinig pauze, te weinig waardering. Dat komt onder meer door de voortschrijdende privatisering in het openbaar vervoer. Dat komt omdat winst boven mensen staat. Een eerste stap in de strijd voor goede arbeidsomstandigheden in het OV is niet alleen de handhaving van de huidige zwaar werk-regeling, maar vooral ook een forse verbetering van die regeling. Daar gaan we voor strijden, op 10 en 11 september, en vooral ook daarna. Want we reizen niet alleen samen, we strijden ook samen.

Ik wil iedereen hier oproepen om deel te nemen aan flyeracties uit solidariteit met OV-werkers. In Leiden gaan we bij station Leiden Centraal flyers uitdelen op dinsdagmiddag 3 september, vanaf 16:30 uur. En op donderdagmorgen 5 september, vanaf 7.30 uur. Deze tijdstippen hebben we gekozen vanwege de drukke uren tijdens de spits. Wie mee wil doen met flyeren, kan zich straks al bij ons opgeven. Ik wil verder iedereen oproepen om ook solidair te zijn met de OV-werkers tijdens de stakingsacties op 10 en 11 september. Meer informatie daarover volgt nog.

Harry Westerink

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.