Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant8 september 2024

Wat zouden de gevolgen zijn van Project 2025 voor de wereldwijde abortusrechten?

Author: Globalinfo.nl | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: globalinfo.nl

(Vertaling Tijn van Beurden/globalinfo, foto SHYCITYnikon, Flickr, CC2.0)

Het is twee jaar geleden dat het Amerikaanse Hooggerechtshof de federale bescherming voor abortus afschafte, deelstaten de macht gaf om abortusverboden uit te vaardigen en de decennialange droom van anti-abortusactivisten realiseerde.

Ofschoon ze een minderheid vormen in de VS, zijn deze extremisten luidruchtig en vastberaden en zullen ze niet stoppen bij onze grenzen. Hun plannen voor de toekomst worden beschreven in Project 2025, dat al in de VS en in het buitenland wordt uitgevoerd door anti-abortus en anti-LGBTIQ+ initiatieven en volledig zou worden uitgevoerd als radicale conservatieve krachten het Witte Huis terugwinnen.

Hoewel Project 2025 in politieke advertenties wordt genoemd, heeft niemand het over de vergaande wereldwijde impact van dit manifest. Het zou Amerikaanse anti-gender beleidskaders nieuw leven inblazen, zoals de Commission on Unalienable Human Rights en de Geneva Consensus Declaration, waarbij anti-rechtenallianties en -netwerken met andere autoritaire regimes worden begunstigd. In wezen komt dit neer op een uitholling van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de hoeksteen van de multilaterale betrokkenheid van de afgelopen 76 jaar.

Project 2025 zou ook het anti-abortus buitenlandse beleid, bekend als de Global Gag Rule (GGR), herstellen en uitbreiden naar alle buitenlandse hulp van de VS. De regeling, die in 2021 werd ingetrokken, verbiedt buitenlandse niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), die wereldwijde gezondheidshulp van de VS ontvangen, om legale abortusdiensten of verwijzingen te verlenen en te pleiten voor hervorming van de abortuswetgeving.

Hierbij gaat het om meer dan $ 51 miljard, ervan uitgaande dat de buitenlandse hulp van de VS enigszins stabiel blijft, wat niet gegarandeerd is. De architecten van deze agenda zouden een transactionele en bestraffende benadering van multilateralisme hanteren, waardoor de volledige bijdrage van de VS van 18,1 miljard dollar aan de Verenigde Naties in gevaar zou komen. Bijzonder kwetsbaar zijn de Amerikaanse bijdrages van $ 122 miljoen aan de Wereldgezondheidsorganisatie en $ 32,5 miljoen aan het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties – dat tot doel heeft de reproductieve en maternale gezondheid wereldwijd te verbeteren – evenals andere VN-agentschappen die het doelwit waren van de regering in de periode 2017-2021.

“Beschermen van het leven”, aldus Project 2025, “zou een van de kerndoelstellingen van de buitenlandse hulp van de Verenigde Staten moeten zijn”. Het dringt er verder bij het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling op aan om te stoppen met “het ondersteunen van de wereldwijde abortusindustrie”.

Project 25 is niet alleen bedoeld om de GGR – die ook bekend staat als het Mexico City beleid – te herstellen, maar ook om deze uit te breiden zodat het ook van toepassing is op multilaterale organisaties, buitenlandse regeringen en in de VS gevestigde ngo’s. Dit zou de belangrijkste uitbreiding van de GGR zijn sinds deze 40 jaar geleden tijdens de regering van Reagan werd ingevoerd.

Dit zou allemaal bovenop het bestaande vergaande amendement Helms komen, dat al sinds 1973 van kracht is. Hoewel het Helms-amendement alleen het gebruik van Amerikaanse buitenlandse hulp voor abortus verbiedt als een “methode van gezinsplanning”, is het in veel landen gebruikt om een totaal verbod op abortusdiensten in te voeren, ook in gevallen van verkrachting, incest en levensgevaar, zelfs in humanitaire instellingen.

Helms heeft bijgedragen aan moedersterfte die vrouwen van kleur onevenredig zwaar treft, en aan de stagnatie van de moedersterftecijfers wereldwijd. Volgens een analyse van het Guttmacher Institute zouden er elk jaar ongeveer 19 miljoen minder onveilige abortussen en 17.000 minder moedersterftes kunnen zijn als Helms zou worden ingetrokken.

Het punt is dat Project 2025 niet iets is dat in de toekomst zal gebeuren. Zoals Robin Marty, die een kliniek runt die de belangrijkste abortusaanbieder in Alabama was, de New York Times vertelde: “… Dat is wat hier gebeurt. Wij zijn Project 2025.” En het maakt niet uit wie de verkiezingen wint, het christelijk nationalisme groeit in de Verenigde Staten, en dit heeft wereldwijde gevolgen. We negeren het en dat is gevaarlijk.

Het einde van Roe v. Wade was een extreem voorbeeld van waar een zeer luidruchtige minderheid al tientallen jaren naar toe werkt: het beperken van de toegang tot abortus, het wegnemen van lichamelijke autonomie en het ondermijnen van mensenrechten.

Ditzelfde extremisme wordt over de hele wereld geëxporteerd en net als in de VS dwingt het mensen om nog grotere ontberingen te doorstaan om toegang te krijgen tot essentiële gezondheidszorg. Het kost levens, en brengt de gezondheid en de toekomst van mensen in gevaar. Stel je voor wat de wereldwijde impact zou zijn als foetussen dezelfde rechten krijgen als vrouwen.

Zoals de voormalige Amerikaanse president Obama vorige week op de Democratische Nationale Conventie in Chicago zei over de Amerikaanse presidentsverkiezingen: “De wereld kijkt toe.”

Reproductieve rechtvaardigheid is een wereldwijd mensenrechtenprobleem en de VS delen de ruimte met bijna 200 andere landen. Wat hier gebeurt, is belangrijk voor de planeet. En hoewel de wereld niet stemt bij de Amerikaanse verkiezingen, is er en zal er een internationale impact zijn.

Zoals we vechten voor reproductieve vrijheid voor iedereen in de VS, zo moeten we vechten voor reproductieve vrijheid voor iedereen op de wereld.

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.