Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant3 september 2023

Leidse burgemeester accepteert geen links geluid bij de Pride (en legt fascisten geen strobreed in de weg)

GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: doorbraak.eu
CommPride17

Het werd een lange dag vandaag, met protesten rond de derde Leidse Pride, de eerste commerciële versie met politiedeelname. Fascisten mochten ’s ochtends bezoekers van een drag queen-voorleesuurtje lastigvallen, terwijl anti-fascisten op een afstandje werden gehouden, en ’s middags kregen queer-activisten die een spandoek wilden ophangen bij de Pride te maken met extreem politiegeweld.

Eerder deze week kondigde fakkelfascist Max Van den Berg aan “een tegengeluid” te komen laten horen in Leiden bij een voorleesuurtje van drag queen Dina Diamond in de bibliotheek aan de Nieuwstraat. Meteen riep FvD-haatzaaier Gideon van Meijeren dat ook hij aanwezig zou zijn. Samen met een tiental andere fascisten, waaronder Femke den Hoed en Jan de Boer van ID-Verzet, Yvette Evers van de NVU, Peter van Vliet van Stop Antifa Terreur en Koos Roegholt van Pegida, mochten ze vandaag op pakweg vijftien meter van de ingang van de bibliotheek ouders en kinderen intimideren die het voorlezen wilden bezoeken. Van één ouder weten we zeker dat die weer vertrok na het zien van al die haat.

Links met rode pet Koos Roegholt van Pegida, Gideon van Meijeren met rechts naast hem Femke den Hoed van Identitair Verzet.

Gideon van Meijeren met rechts naast hem Jan de Boer van Identitair Verzet.

Peter van Vliet van Stop Antifa Terreur.

Rechts in het oranje fakkelfascist Max van den Berg en rechts met het bordje Yvette Evers van de nazistische NVU.

‘Vak’

Binnen drie dagen organiseerden wij samen met een reeks andere activisten een anti-fascistisch en pro-queer protest, om te proberen de fascisten bij de ingang weg te houden en de ouders vrij toegang te geven. Met zo’n 125 tot 150 anderen, tien keer meer dan de fascisten, verzamelden we ons om 10:00 uur op het Hooglandse Kerkplein, zo’n 80 meter verderop, met het idee dat we daarna tot in de buurt van de bibliotheek zouden lopen.

Op het Hooglandse Kerkplein.

Op het Hooglandse Kerkplein.

Op het Hooglandse Kerkplein.

Op het Hooglandse Kerkplein.

Op het Hooglandse Kerkplein.

Op het Hooglandse Kerkplein.

Op het Hooglandse Kerkplein.

Maar al snel kwam de politie met de boodschap dat we nu al te dichtbij stonden, en dat er een ‘vak’ voor ons was gemaakt op de Hooglandse Kerkgracht, om de hoek, op meer dan 100 meter. Ook moesten alle mondkapjes af. Slechts na enige druk van onze kant mochten “zichtbaar kwetsbare” mensen ze bij nader inzien ophouden.

Korte demonstratie.

Vanwege de overmacht aan agenten zijn we dan maar met een korte demonstratie naar ‘ons vak’ gelopen. “Geen haat, maar liefde op onze straat” en “toen niet, nu niet, nooit meer fascisme”, dat soort leuzen werden er onderweg geroepen. Eenmaal ter plekke bleek de gemeente verderop een gele lijn te hebben getrokken, wat dan ‘ons vak’ bleek te moeten voorstellen en waar we dan achter zouden moeten gaan staan. Maar de maat was vol en dat hebben we niet gedaan.

Op de Hooglandse Kerkgracht.

Op de Hooglandse Kerkgracht.

Op de Hooglandse Kerkgracht.

Glitter

Intussen wisten enkele kleine groepjes onopvallend geklede activisten toch tot bij de fascisten te komen. Die werden door hen geconfronteerd met leuzen en regenboogvlaggen, en de fakkelfascist werd opgefleurd met een zak glitter. Al snel dreef de politie deze groep activisten naar de grote groep, ver uit het zicht van de bibliotheek. Daar riepen we nog een poos leuzen, zoals “two, four, six, eight, how do you know your kids are straight?” en “Hé ho, ée ho, queerfobia has to go”, enzovoorts.

Activisten die de fakkelfascist glitterden worden door de politie naar de Hooglandse Kerkgracht gedreven.

Rond elf uur kregen we bericht dat er ook fascisten waren bij een kraakpand op een paar minuten lopen. Die waren stenen aan het verzamelen, wellicht om ruiten in de gooien. Daarop besloten we het protest af te sluiten en met z’n allen naar dat pand te gaan, tot ergernis van de politie die daarmee de controle verloor. Bij het pand was er even een schermutseling met de fascisten. Die riepen “homo’s”, wat wel waar was, maar deze queers lieten niet met zich spotten. De met diverse busjes toegesnelde politie leidde hen al snel weg.

Nadat de fascisten verdreven waren bij het pand.

Terug in de kast

Om de buurt niet onnodig overlast te geven, hebben we de demonstratie vervolgens snel ontbonden en kon iedereen naar ons kantoor in de Vrijplaats om bij te komen en zich voor te bereiden op het aangekondigde “anti-kapitalistische blok”, later bij de Canal Pride. Helaas werden we meteen door agenten ingesloten in een steeg richting Haarlemmerstraat. Alleen wanneer we alle kentekens van ons queer-zijn zouden verwijderen, mochten we doorlopen. Actieborden moesten weg en regenboogvlaggen opgeborgen. Iedereen moest weer in de kast, als het ware. Een stel vroeg of ze nog wel hand-in-hand mochten lopen. Wie de winkelstraat in kon kijken zag die volhangen met gemeentelijke regenboogvlaggen. Ook liepen er voorbijgangers met regenboogkleding, het was immers Leidse Pride! Maar wanneer wij ermee zouden lopen, zou het een demonstratie zijn en dat was niet toegestaan door de burgemeester. Voor activistische queers is de vernieuwde commerciële Pride kennelijk niet bedoeld. Hoe ver dat ging, zouden we later vandaag nog merken.

Iedereen die deze steeg uit wilde moest terug in de kast van de gemeente.

Na een minuut of vijftien mochten we doorlopen, en wie zijn vlag had weggestopt haalde die een stukje verderop snel weer tevoorschijn. Even later kregen we te horen dat de fascisten nog steeds bij de ingang van de bieb mensen stonden lastig te vallen. De binnenstad was vergeven van de agenten, maar toch wisten we via allerlei steegjes en diverse routes de bibliotheek te bereiken om de fascisten opnieuw te confronteren. Van twee kanten werden ze door ons belaagd. Al snel kwam de politie ons met alle macht weer wegduwen richting ‘ons vak’. Iedereen die er enigszins queer uit zag in de ogen van de politie, ook mensen die niets met onze actie van doen hadden, werden meegevoerd. Zo creëerde de politie feitelijk tijdens deze Pride een flinke lhtbqia+ vrije zone midden in de stad! Alleen cishetero’s (en hetero-passing lhbtqqia+ers) waren welkom in de straat voor de bibliotheek op Pride-dag! De gemeente zette zo werkelijk alles in om het fascistische, patriarchale “tegengeluid” optimaal te faciliteren. Gelukkig vertelden ouders en kinderen die mee hadden gedaan aan het voorleesuurtje ons later dat ze binnen in ieder geval niets hadden gemerkt van de fascisten.

Politie drijft ons weg nadat we de fascisten voor de tweede keer confronteerden.

Inhakkende agenten

Onze onbeheersbaarheid zette kwaad bloed bij de gewapende arm van de gemeente, dat was duidelijk. Ons idee was om ’s middags rond kwart over drie, aan het begin van de Canal Pride, een spandoek te laten zakken van een van de bruggen waar de boten onderdoor zouden gaan: de Catharinabrug, midden in het centrum. De tekst ervan luidde: “Kleurrijk niet stinkrijk. Rainbow capitalism doesn’t float my boat!”, een kritiek op het commerciële karakter van deze derde Leidse Pride.

Afgelopen week, toen het spandoek nog te drogen hing.

Bij de brug hadden zich toen we met pakweg dertig mensen arriveerden al meer dan twintig agenten verzameld en zodra we het spandoek uitrolden werden die extreem gewelddadig. Er werd zonder enige waarschuwing op ons ingehakt, en daarna we werden richting weer zo’n ‘vak’ gedreven, op een flink aantal meters van de waterkant: een geel hokje waarin we nauwelijks allemaal pasten.

Het ‘vak’ voordat we erin werden gedreven.

Onderweg werd een van ons zonder enige reden gearresteerd. Wie een teen over de gele lijn van het ‘vak’ stak kon meteen een klap krijgen. Een paar toeschouwers die op banken naar de stoet boten wilden kijken vond ons maar vervelend en begonnen ons uit te schelden. Toen een iemand van ons boos werd en zei dat ze op moesten houden werd die ook meteen opgepakt.

Compleet ingesloten door agressieve agenten besloten we, eenmaal enigszins bijgekomen, dan maar leuzen te gaan roepen zoals “we are here and we are queer”, “de pride begon met politiegeweld” en “kleurrijk, niet stinkend rijk!”. Ook hielden enkelen van ons geïmproviseerde speeches, die je kunt zien in de video. Dat ging goed tot de boten daadwerkelijk voorbij kwamen met hun dreunende bassen. Toen vond de politie het kennelijk nodig om de groep binnen te dringen en onze megafoon af te pakken. Het werd niet op prijs gesteld dat ook maar iemand onze leuzen, onze boodschap kon horen. Vanuit ons blok zagen we dat voorbijkomende deelnemers aan het Pride-festival, die verder niets met ons protest van doen hadden maar die ook bordjes bij zich hadden, gemaand werden om die weg te doen. Aan de overkant van het water gebeurde ook iets dergelijks. Teksten als “Fuck the cistem” en “Pride = Protest” waren kennelijk overal in de stad verboden tijdens de Pride. Er heerste een uiterst repressieve en intimiderende sfeer richting iedereen die ook maar iets anders durfde te denken of doen dan blij zijn en zonder veel na te denken meedoen aan de eerste commerciële Pride.

Activistenlijst

Toen we het welletjes vonden en aan de politie voorstelden om de actie te stoppen en ons te verwijderen van de Pride, kregen we te horen dat men daar wel over wilde nadenken mits we de activisten zouden aanwijzen die vanavond nog zouden gaan meedoen aan ons geplande transzorg-protest bij het Academisch Ziekenhuis. Geen haar op ons hoofd die eraan dacht om een lijst met activisten te gaan overhandigen aan de autoriteiten, en dus bleven we opgesloten tot de Pride-boten allemaal voorbij waren. Daarna mochten we gaan, maar dat mocht niet in demonstratie-vorm en dus moesten de borden, spandoeken en vlaggen weer weg. Dat laatste hebben we vanzelfsprekend geweigerd. Iedereen in het centrum liep immers met regenboog- en andere vlaggen.

Bordje van iemand die niet meedeed aan ons protest, mocht ook niet.

Aan het einde van de middag hebben we besloten de transzorg-demonstratie even uit te stellen. In plaats daarvan post een groep van ons bij het politiebureau om de arrestanten op te vangen wanneer ze vrijkomen. Eentje is inmiddels naar buiten gekomen.

Eric Krebbers

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.