Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant22 mei 2024

Klimaatmars: mensen boven winst

Author: Globalinfo.nl | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: globalinfo.nl

De Klimaatcrisis Coalitie (KCC), een samenwerking van 8 maatschappelijke- en milieuorganisaties, organiseert op vrijdag 31 mei in Amsterdam een klimaatmars in het hol van de leeuw: de Zuidas

22 mei, 2024 3 min leestijd

31 mei 2024 14:00 Gustav Mahlerplein, Amsterdam

Want terwijl de klimaatcrisis inmiddels alles bedreigt wat ons lief is, gaan grote bedrijven rustig door met het financieren en faciliteren van projecten die grote schade toebrengen aan natuur, milieu en mens. Dit moet stoppen.

De meest recente klimaatrapporten liegen er niet om: het klimaat verandert veel sneller dan verwacht. Droogte, hittegolven en overstromingen zorgen nu al voor slachtoffers, chaos en verwoesting. Grote vervuilers zijn hoofdverantwoordelijk voor deze ontwikkeling. Ze verdienen geld ten koste van de gezondheid en veiligheid van samenlevingen wereldwijd. Deze uitbuiting van de natuur gaat vaak hand in hand met de uitbuiting van werknemers. De aandeelhouders van grote vervuilende bedrijven worden steeds rijker, terwijl werknemers niet meer rond kunnen komen en onze toekomst onder druk staat door de klimaatcrisis. Het is tijd voor een overheid die het belang van mensen boven het belang van winst plaatst.

Bedrijven dwingen verantwoordelijkheid te nemen

Als het aan de KCC ligt, komen bedrijven ten dienste te staan van mens en milieu. De financiering van klimaat- en natuurverwoesting moet stoppen. We willen dat alle subsidies, financiering, investeringen en verzekeringen van de fossiele industrie worden afgebouwd. Het geld dat dit oplevert gebruiken we voor een rechtvaardigere wereld waarin mensen die nu het hardst worden geraakt – hier en in het buitenland – gecompenseerd worden. Daarnaast willen we dat werknemers, bezorgde burgers en de overheid meer zeggenschap krijgen over de koers van bedrijven. Zo worden die duurzamer en socialer. En tot slot eisen we dat de zwaarste lasten komen te liggen bij de grote vervuilers, niet bij mensen. Investeer in goede groene banen, goedkoop openbaar vervoer en meer geïsoleerde sociale huurwoningen.

Peer de Rijk (Milieudefensie): ‘Deze klimaatcrisis is vooral veroorzaakt door de grote vervuilende bedrijven, hun financiers en hun aandeelhouders. Daarom trekken wij op naar de Zuidas in Amsterdam waar veel van hen gevestigd zijn. Door bezorgde burgers, jong en oud, massaal op de been te brengen vlak voor de deuren van hun hoofdkantoren, willen wij de topbestuurders dwingen om de koers te gaan verleggen.’

Laura Kits (Extinction Rebellion) ‘De maat is vol. We kunnen niet langer wachten tot bedrijven zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Hun klimaatplannen zijn nog steeds niet in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Om de verhoging van de temperatuur tot 1,5 graad te beperken moeten grote vervuilende bedrijven nú actie ondernemen en hun uitstoot drastisch terugschroeven. Het is tijd om op de Zuidas te laten horen dat niet de winst van de aandeelhouders, maar het welzijn van mensen, dieren en de aarde topprioriteit moet zijn.’

Aankondiging op Zuidas

De Klimaatcrisis Coalitie kondigde de nieuwe manifestatie maandagochtend 25 maart aan op het Gustav Mahlerplein op de Zuidas in Amsterdam met het hijsen van een groot spandoek door Laura Kits en Peer de Rijk. De Klimaatmars Zuidas vindt zelf plaats op vrijdagmiddag 31 mei, een week voor de Europese verkiezingen. Naast een mars langs de verschillende hoofdkantoren op de Zuidas is er ook een groot programma waarop de leden en bondgenoten van de Klimaatmars Coalitie in gesprek kunnen gaan met de deelnemers en de mensen die werken op de Zuidas.

De Klimaatcrisis Coalitie bestaat uit acht leden: Oxfam Novib, FNV, Fridays for Future, Greenpeace, Extinction Rebellion NL, Fossielvrij NL, Milieudefensie en DeGoedeZaak. Daarnaast zijn er meer dan 100 bondgenoten aangesloten.

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.