Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant14 mei 2024

Het geheime push-back plan van Egypte

Author: Matthias Monroy | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: indymedia.nl

Nieuws, gepost door: Matthias Monroy op 14/05/2024 05:09:34

Wanneer: 14/05/2024 - 20:02

Duizenden vluchtelingen uit Soedan worden gearresteerd en gedeporteerd via een netwerk van geheime militaire gevangenissen.

Vertaald uit Duits: https://www.nd-aktuell.de/artikel/1182154.sudanesische-gefluechtete-aegy...

Het Egyptische leger houdt duizenden vluchtelingen uit Soedan gevangen om ze terug te sturen naar het door oorlog verscheurde land. De mensen worden vastgehouden in een netwerk van geheime militaire bases. Dit is de conclusie van een rapport dat de journalisten Sara Creta en Nour Khalil vorige week publiceerden in het tijdschrift The New Humanitarian.

Het onderzoek voor het artikel werd uitgevoerd in samenwerking met het Refugees Platform in Egypte. Daaruit bleek ook dat de regering gevangen vluchtelingen systematisch de mogelijkheid ontzegt om asiel aan te vragen. Minstens drie dozijn van dergelijke pushbacks zijn gedocumenteerd in het onderzoek. Nog eens 44 gevallen werden gedocumenteerd door de Egyptian Commission for Rights and Freedom, een maatschappelijke organisatie die mensenrechtenschendingen in de gaten houdt. Egypte schendt dus de vluchtelingenverdragen die het zelf heeft geratificeerd.

Hoewel een overeenkomst vrij verkeer tussen de twee landen garandeert, weigeren de Egyptische autoriteiten volgens het rapport veel Soedanezen de legale toegang. Dit verergert de situatie voor vluchtelingen, die daardoor steeds afhankelijker worden van smokkelaars.

Egypte heeft nauwe historische banden met Soedan, waardoor miljoenen Soedanese migranten in het land wonen. De regering staat aan de kant van het Soedanese leger in het huidige conflict tussen het Soedanese leger en zijn voormalige bondgenoten, de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

https://www.thenewhumanitarian.org/investigations/2024/04/25/exclusive-i...

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.