Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
news30 oktober 2023

Uitgebreide interviews met 3 leden van FAUDA, de anarchistische beweging in Palestina - Deel 1

Author: FAUDA | GEPLAATST DOOR: FvA
Fauda

Steun Palestijnse anarchisten die vechten in de frontlinie van het verzet, die zich bezighouden met autonome directe actie & wederzijdse hulp. Voor donaties naar FAUDA gebruik Trx ((TRON coins niet BTC) adres: ty4bqy6xb9wsdgxfkv1dxomwogtjhfgiib

Deze tekst verscheen 20 Oktober 2023 op het instagram account @abolishtheusa en is vertaald door FvA. Sommige delen in de tekst zijn geredigeerd en worden aangeduid met ****, dit is om veiligheids redenen voor de groep.

FAUDA lid 1

Opmerking: Lid 1 is hetzelfde lid dat werd geïnterviewd door Black Rose Anarchist Federation, zie dat interview voor onderwerpen die hier niet aan bod komen.

Iedereen lijdt. De grote ramp vindt plaats in Gaza, maar ook mensen op de Westelijke Jordaanoever en in het bezette binnenland lijden onder de beroving van persoonlijke en collectieve vrijheden. Het aantal arrestaties en martelingen in gevangenissen is de afgelopen weken sterk toegenomen. Ze zijn meestal groot, maar in de afgelopen weken zijn ze sterk toegenomen uit angst voor het uitbreken van botsingen en confrontaties op de Westelijke Jordaanoever en in het binnenland. Gisteravond bombardeerden ze het Alma'madani ziekenhuis in Gaza en doodden meer dan 1.500 mensen, waaronder een groot aantal kinderen.... Hoor je me? kinderen...

Bijna 1.000 onschuldige vrouwen en kinderen werden gedood in dit bloedbad... De wereld moet de waarheid zien en weten over de terroristische Israëlische fascisten.... Stel je voor dat je kind zijn toevlucht zoekt in een ziekenhuis in de hoop bescherming te krijgen en daar veilig zit en zich veilig voelt. Dan kom je naar het ziekenhuis om je kind te zien, en de verrassing is dat je kind in stukken is gehakt.

Ja, dit is wat de Israëlische-fascistische bezetting deed in Gaza. Het doodde meer dan 600 Palestijnen, allemaal kinderen en vrouwen, en veranderde hen in stukken nadat Israëlische gevechtsvliegtuigen een raket hadden afgevuurd op het Baptistenziekenhuis dat bekend staat als de "Ahly Arab" in Gaza.

Vertel mensen wat hier gebeurt
Laat ze de waarheid weten
Niet de leugens van de bezetters

We hebben onze beweging 4 jaar geleden officieel opgericht in Palestina. We wisten van tevoren weinig over anarchisme en anarchistische bewegingen, maar dankzij de academische studie van enkele leden van de beweging in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, leerden we meer over anarchisme en zagen we de activiteiten van dichtbij, en daarom besloten we het te implementeren in bezet Palestina.
Een van de belangrijkste redenen om deze benadering te volgen is ten eerste de vrijheid van denken van anarchisten en hun acceptatie van andere ideeën en persoonlijke vrijheden van anderen. Ten tweede vanwege de methoden die ze gebruiken voor hun verzet tegen de staat en autoriteiten. Als Palestijnse jongeren hun protest willen uiten, gebruiken ze helaas alleen oude methodes. Maar toen we leerden over anarchisme en anarchisme in Europa en Amerika, ontdekten we dat er verschillende andere methoden waren om de bezetting te confronteren.

Bijvoorbeeld, in het verleden en tot op zekere hoogte vandaag de dag, zien sommige Palestijnse jongeren de strijd tegen de bezetting alleen in gewapend verzet. Omdat de Israëlische veiligheidsomgeving hier erg strak is, leiden deze gewapende acties, die hier in Palestina bekend staan als de "lone wolf"-operatie, vaak tot het doden van veel Palestijnse jongeren zonder dat ze een significante impact hebben op het apartheidsregime en zijn veiligheidstroepen. Dus let op: het leven van een jonge Palestijnse heeft niet meer impact dan een druppel in de oceaan. Daarom besloten we andere strategieën toe te passen in onze strijd tegen de bezetting, en die vonden we in het anarchisme. Om veiligheidsredenen kan ik hier onze plannen en enkele feiten op het terrein niet onthullen. We zijn aanwezig in heel bezet Palestina, maar zijn vooral geconcentreerd op de Westelijke Jordaanoever.
Onze projecten draaien rond verschillende assen. De eerste as is het opleiden en trainen van Palestijnse jongeren in nieuwe methodes om de confrontatie met de bezetting aan te gaan (de educatieve eenheid). De tweede pijler is het implementeren van deze methoden in het veld op verschillende manieren (uitvoerende eenheid). De derde pijler is het publiceren van alles wat te maken heeft met arrestaties, moorden, humanitaire misdaden en het ontnemen van individuele en sociale vrijheden door de bezetting van het Palestijnse volk, om deze kwestie levend te houden in het geweten van alle segmenten van de samenleving, vooral van anarchisten (Al-Wehda News). De vierde as is het verspreiden van belangrijke informatie over de geschiedenis van Palestina, de geschiedenis van het Palestijnse en Israëlische conflict, en de intellectuele verschillen die de nieuwe generatie kan hebben met haar verleden, omdat we hier te maken hebben met een felle mediaoorlog die de feiten verdraait ten gunste van Israël. Zoals jullie weten, heeft Israël kanalen die 24 uur per dag in het Arabisch uitzenden om historische feiten te verdraaien en zijn valse verhaal over het verleden en wat er op dit moment op de grond gebeurt te verspreiden (Media Eenheid). Helaas kan ik om veiligheidsredenen geen foto's sturen, maar je vindt er een paar in onze Telegram-groep @fauda_ps en @fauda_education.

We willen alleen vrede
We willen alleen vrijheid
En ons land terug

Ja, er zijn veel behoeften waarin we hier moeten voorzien om anderen te helpen en ook om demonstraties en protesten op straat uit te voeren, zoals:

1. Helmen, goggles, gasmaskers en handschoenen voor persoonlijke veiligheid tijdens protesten.
2. Medische basisbenodigdheden zoals verband, pijnstillers, etc.
3. Spandoeken, posters en luidsprekers.
4. Smartphones en walkietalkies.
5. Waterflessen, snacks en draagbaar voedsel tijdens lange protesten.
6. Vlaggen en kleding die de anarchistische beweging vertegenwoordigen (vooral tijdens black bloc protesten).
7. ****
8. Notitieboekjes, pennen en camera's om gebeurtenissen te documenteren.
9. Identiteiten en documenten die relevant zijn voor noodgevallen of onvoorziene omstandigheden.
10. Geld voor ziekenhuis- en andere uitgaven, voor anarchisten of om mensen in nood en arme Palestijnen te helpen.
11.****.
12. ****, en ook de aanschaf van wat gereedschap voor zelfverdediging tijdens protesten, zoals ****, een computerkabel, ****, houten planken, gereedschap om straten te blokkeren, en **** om het moeilijk te maken voor de politie en veiligheidstroepen om te zien.

Dit is een deel van de behoeften waarvoor we hulp zullen verlenen. We steunen wat je ook wilt doen met het geld dat je hebt ingezameld, naar welk goed doel je het ook wilt sturen. Maar meestal bereikt deze hulp de Palestijnen niet. Vooral niet als je het via internationale organisaties wilt geven... want in meer dan 90 procent van de gevallen komt de hulp niet terecht bij de Palestijnen.

FAUDA lid 2

Toen we in 2020 de antiracistische demonstraties voor George Floyd en acties van anarchistische Amerikanen zagen, besloten we deze beweging in Palestina op te richten. Aan de ene kant wilden we niet zijn zoals de militaire groepen van Hamas, en aan de andere kant wilden we niet neutraal blijven en de zaak van Palestina vergeten. Israël is hier echt een apartheidsstaat. Zionisten zijn racisten. We hebben geen kritiek op Joden. Veel Joden hebben ons geholpen en helpen ons nog steeds, maar de zionisten willen dat de Arabieren Palestina verlaten. Ze bezetten onze huizen en steunen de aanvallen van het Israëlische leger op kinderen en weerloze vrouwen. Daarom was het nodig om een trotse Palestijnse groep van jonge mensen te vormen om weerstand te bieden aan Israël. We hebben vrienden in bijna alle delen van Palestina die de belangrijkste militanten zijn binnen de beweging. We zijn aanwezig op de Westelijke Jordaanoever, in Gaza en in de bezette gebieden van 48.

Ons collectief is een anarchistisch collectief. Natuurlijk kun je geen leider aanwijzen voor een anarchistische groep. Want we gedragen ons als bewegingen zonder hoofd in andere delen van de wereld. In het Midden-Oosten hebben veel leiders en politieke functionarissen die aan het hoofd stonden van een partij of groep de beweging afgeweken van haar oorspronkelijke idealen en overtuigingen voor hun persoonlijke en partijbelangen. In Palestina zijn veel ambtenaren en regeringsleiders onder leiding van Mahmoud Abbas corrupte mensen en hebben ze een economische en veiligheidsovereenkomst met Israël. De Arabische vertegenwoordigers in het Israëlische parlement zijn ook corrupte mensen en hebben de soevereiniteit van Israël geaccepteerd.

De FAUDA-beweging heeft een stuurgroep die bestaat uit verschillende hoofd- en oud-leden die hun werk coördineren. Deze groep is verantwoordelijk voor het sturen en geven van orders voor campagnes, demonstraties en operaties. Onder deze stuurgroep vallen 4 afdelingen. Elk van deze 4 afdelingen heeft een manager en tientallen Palestijnse jongeren werken in deze afdelingen. Deze afdelingen zijn aanwezig in de meeste delen van Palestina, vooral op de Westelijke Jordaanoever. Veel mensen sluiten zich ook bij ons aan als we rally's of demonstraties houden.

Wat de politieke gevangenen betreft, moet je weten dat meer dan 7.000 onschuldige Palestijnen in de gevangenissen van het Israëlische apartheidsregime zitten. Sommigen van hen zijn vrouwen en zelfs tieners. Tieners die op jonge leeftijd werden opgesloten en nu al meer dan 15 jaar in de gevangenis zitten.

Israël staat niet eens een proces voor hen toe en ze zitten in de gevangenis zonder aanklacht! We noemen dit "fenomeen" (اعتقال الإداري). Je kunt dezelfde Arabische uitdrukking op het internet zoeken en zien en lezen over het onrecht en de wrede aanpak tegen de gevangenen.

De FAUDA-beweging voerde activiteiten uit voor deze gevangenen om hen te steunen. In verschillende steden hielden we bijeenkomsten voor de rechtbanken of het hoofdkwartier van de Israëlische politie. We organiseerden een campagne op sociale netwerken. We bezochten enkele families van de gevangenen en zij spraken met ons over de martelingen die de Israëlische strijdkrachten uitvoeren op gevangenen. Helaas interpreteren de Israëlische veiligheidssystemen al ons werk, zelfs ons humanitaire werk, als een bedreiging voor de veiligheid. Daarom publiceren we geen foto's en video's van veel van onze acties, zoals het bezoeken van de huizen van gevangenen.

We wijzen grote internationale organisaties af, omdat ze uiteindelijk altijd achter Israël staan of zich passief opstellen. Wanneer Palestijnse jongeren worden vermoord door zionistische kolonisten of Israëlische strijdkrachten, of wanneer Israëlische oorlogsvliegtuigen Gaza bombarderen en weerloze mensen en burgers doden, doen internationale organisaties niets. Wat is het nut om het alleen te zeggen dat je het veroordeelt? Israël brengt het weerloze Palestijnse volk elke ramp die het maar wil en organisaties betreuren dat alleen maar!

Maar we kondigen aan alle anarchistische en humanistische groepen van de wereld aan dat we bereid zijn om met hen samen te werken om de stem te zijn van de onderdrukte Palestijnse gevangenen, we moeten hun families helpen. Fascistisch Israël zal de vader van een Palestijnse familie opsluiten op basis van verzonnen beschuldigingen, dan heeft de familie bijna geen inkomen meer en wordt arm. Die vader blijft meerdere jaren in de gevangenis en er is niemand om zijn familie te helpen. We vragen de vrijheidslievende groepen van de wereld om aandacht te besteden aan deze kwestie en ons hiebij te helpen.

Naar onze mening kan elke Palestijn het pad van verzet bewandelen door zijn afkeer van het apartheidssysteem van Israël kenbaar te maken. Wat betekent verzet? Het betekent met alle kracht, initiatief en creativiteit tegenover de vijand staan en zijn bestaansrecht niet opgeven. Dit is de filosofie van verzet en die volgen we in de FAUDA-beweging. We hebben al vaak gezegd dat een student, scholier, dichter, leraar, schilder, muzikant, componist en zanger, media-activist, verkoper, een gewapende strijder, etc., allemaal volksverzet kunnen zijn door hun afkeer te uiten en de nodige fysieke actie uit te voeren. Dit is de basis van onze beweging. Verzet moet volksverzet zijn. We moeten niet wachten tot buitenlandse legers of organisaties ons komen verdedigen. In deze beweging zijn we een weg ingeslagen waar alle mensen voor kunnen sterven en zich kunnen verzetten tegen het racistische beleid van Israël. Vandaag is de beweging een belangrijke periode ingegaan. Vroeger waren we een kleine beweging. Door de genade van God zijn we vandaag overal in Palestina aanwezig en zijn we actief in verschillende nieuws-, culturele en sociale secties, in de maand Ramadan, guerrilla secties en campagnes tegen de Israëlische bezettingsmacht. Dit is ons nationale en volksverzet, en het volksverzet heeft in de geschiedenis laten zien dat het altijd de onderdrukkers van fascistische regimes overwint. Het verzet in heel Palestina en zelfs in de Syrische Golanhoogten, waar Israël het bezet heeft, is een uniform verzet en heeft één doel, en dat is het verdrijven van de zionisten die ons land en onze huizen hebben veroverd. Daarom moeten we Gaza en de Westelijke Jordaanoever niet vanuit een afzonderlijk standpunt bekijken. Maar natuurlijk zijn er verschillen in de manier van verzet en het strijdmodel in de verschillende regio's.

Als eerste en grootste anarchistische beweging in Palestina heeft de FAUDA-beweging haar hand uitgestoken naar alle vrijheidszoekende groepen in de wereld uit het oosten en het westen. Deze groepen kunnen ons op verschillende gebieden helpen. Ten eerste, in de discussie over financiële hulp. Onze strijdkrachten hebben uitrusting nodig om de onderdrukkende Israëlische politie aan te vallen die het Palestijnse volk met oorlogswapens aanvalt en elk jaar honderden van onze vrienden doodt. Het verkrijgen van deze uitrusting is soms erg duur. Israël gebruikt ultramoderne uitrusting met buitenlands hulp, vooral Amerikaanse hulp, maar wij staan echt tegenover hen met de minste voorzieningen. We hebben financiële hulp nodig om het initiatief te nemen en meer [REDACTED] te leveren. Onze vrienden geven ook financiële hulp om de families van de slachtoffers, de families van de gevangenen en de mensen die ons helpen op het pad van verzet te helpen, zodat ze het laagste niveau van welzijn kunnen hebben. Jij kunt ons helpen om deze onderdrukte mensen te helpen.

De tweede is media-assistentie. Als er mediateams zijn die ons willen helpen met het produceren en publiceren van inhoud, dan zijn we bereid om met hen samen te werken. Dit is erg nuttig in Gaza. Als je de media bekijkt, zul je zien dat de westerse media die verbonden zijn aan het fascistische systeem geen inhoud publiceren over de onderdrukking van duizenden kinderen, vrouwen, meisjes en jongens of oude mannen en vrouwen! Jullie weten niets over de vele onmenselijke incidenten in Gaza, zoals gebrek aan medicijnen, gebrek aan sanitaire voorzieningen, gebrek aan veilig drinkwater, enz. De jongeren van FAUDA in Gaza kunnen deze documentaires presenteren met jullie steun en de anarchistische mediagroepen zullen ze publiceren zodat de wereld het zal weten. In deze oorlog waarin we ons nu bevinden, hebben veel westerse media hun ogen gesloten en onze vrienden buiten Palestina zeggen dat ze Israël als slachtoffer laten zien en jullie Palestijnen als terorristen beschouwen!

Het derde geval is in onze campagneorganisaties, waar we niet over kunnen praten vanwege onze veiligheidsafspraken. Libertariërs (context: buiten de VS is "libertarisch" synoniem met anarchist, en dat is altijd zo geweest) vechten over de hele wereld tegen elementen die verbonden zijn met het fascistische systeem. We vechten ook met de Israëlische politie en we hebben hulp nodig. Ten vierde is onze beweging bereid deel te nemen aan bijeenkomsten en interviews om de wereld kennis te laten maken met deze beweging die in Palestina is ontstaan. We nodigen alle pers en media uit om deze beweging voor te stellen aan de vrijheidszoekers van de wereld. Schrijf en publiceer, zelfs het plan om een documentaire film te maken over de eerste anarchistische beweging in Palestina zou zeer welkom zijn.
Er zijn ongeveer 15 antizionistische verzetsgroepen in Palestina, waarvan onze beweging er één is. Hamas en de Islamitische Jihad behoren tot deze groepen. Alle verzetsgroepen zijn samen en hebben hetzelfde doel. We moeten ze niet verdelen. Israël wil verdeeldheid zaaien tussen links en groepen zoals Hamas en deze verdeeldheid in zijn eigen voordeel gebruiken. We moeten dus alert zijn en niet spelen in de speeltuin van de vijand. Hamas, Islamitische Jihad, Kitab al-Aqsa en andere gewapende verzetsgroepen in Palestina zijn altijd vernietigd in de Westerse media voor hun antizionistische houding en acties.
Het beeld dat de media schetsen van de Hamas is niet echt. Toen ze de nederzettingen van de Gazastrook binnenvielen, gingen ze niet achter ouderen en kinderen aan, ze hebben niemand onthoofd. In de eerste uren van de oorlog kondigde Israël aan dat de Hamas het Joodse volk zouden onthoofden en afslachten, later zeiden de Amerikanen hetzelfde. Een dag later trokken ze hun verklaring in en zeiden dat ze geen bewijs hadden om hun bewering te bewijzen!
Maar er zijn verschillen in het gevechtspatroon. De Fauda-beweging heeft alle mensen uitgenodigd, of ze nu moslim, jood of christen zijn, om zich aan te sluiten bij het volksverzet en het nationale verzet tegen de apartheid. Welnu, Hamas is puur islamitisch en heeft geen niet-islamitische strijdkrachten. Maar dat maakt niet uit, dit is niet het moment voor interne conflicten.
In de eerste maanden toen de beweging begon, namen hooggeplaatste leden van ***** contact met ons op. We hadden een ontmoeting en ze vroegen naar de kwaliteit en kwantiteit van ons werk en we praatten samen. Ze waren het er volledig mee eens dat Palestijnse christenen en joden ook geholpen moeten worden als onderdeel van het antizionistische verzet. Het doel is dus hetzelfde, maar er zijn meningsverschillen op sommige gebieden en in bepaalde patronen, waarvoor het niet de plaats is om ze hier aan de orde te stellen. Bovendien is Hamas op dit moment in een oorlog verwikkeld en kunnen we daar verder geen commentaar op geven.

Het aantal actieve en effectieve anarchistische groepen is hier erg klein. Veel van hen zijn niet meer actief. Er zijn enkele groepen waar we een relatie mee hebben en in sommige gevallen werken we samen. In Israël, d.w.z. de bezette gebieden van 48, zijn er ook enkele anarchistische groepen gevormd door antizionistische Joodse jongeren, en wij steunen hen. Maar op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook is onze beweging de enige die volgens anarchistische principes werkt, en helaas heeft deze opvatting zich in Palestina nog niet zo verspreid als in Europa en Amerika.

We proberen de hulp in te roepen van alle Palestijnse vrienden, ongeacht huidkleur, stam of religie, om weerstand te bieden aan het fascistische regime. Veel Joodse jongeren hebben ons in deze jaren geholpen. Ook moslims en christenen hebben veel activisten in deze beweging. Vandaag zijn we allemaal de leiders van een beweging die nationaal en populair hetzelfde einddoel nastreeft.

Supporters van Palestina kunnen ons op 2 manieren helpen:
1- print onze vlag (fauda vlag) en ga met vrienden de straat op en maak video's. We zullen deze video's delen zodat onze mensen wereldsupporters zien.
2- help ons met donaties. We hebben wat spullen nodig om ons te verzetten tegen zionisten en hebben geld nodig om ze te kopen.

Steun Palestijnse anarchisten die vechten in de frontlinie van het verzet, die zich bezighouden met autonome directe actie & wederzijdse hulp.

Wil je FAUDA steunen dan kun je hun financieel steunen via crypto, TRX TY4bQY6xb9WSDgXFkv1dxomwoGtJHFgiib (let op dit adres is hoofdlettergevoelig). Alle hun andere non crypto wegen zijn geblokkeerd. Als je hier vragen over hebt dan kun je ons mailen naar fva[@]riseup.net.

Zie hier het tweede deel: https://forumvooranarchisme.nl/post/fauda-interview-met-lid-3

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.