Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant20 augustus 2024

20 t/m 25 augustus, Utrecht: No Border Camp

Author: Doorbraak.eu | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: doorbraak.eu

Van 20 tot en met 25 augustus vindt de zesde editie van het No Border Camp plaats. “Tijdens het No Border Camp willen we groepen en activisten die actie willen voeren voor verandering samenbrengen om gezamenlijk een vuist te maken en kennis en vaardigheden uit te wisselen”, aldus de oproeptekst.

De oproeptekst leest: “Ook dit jaar organiseren we weer een No Border Camp om actie te voeren, kennis uit te wisselen en de beweging verder op te bouwen. Het gaat om alle aspecten van het repressieve migratiebeleid in Nederland en Europa, zoals de grens-externalisering en -militarisering, de uitbuiting van arbeidsmigranten, de situatie in AZC’s, detentie en deportaties, en de opmars van extreem- rechts.

Met de overwinning van de PVV in Nederland en andere extreem-rechtse partijen in Europa wordt het migratiebeleid steeds strikter, onmenselijker, gewelddadiger en gevaarlijker. In Nederland blijft de opvang van vluchtelingen ondermaats. In de huidige coalitieonderhandelingen staat het inperken van immigratie centraal. De Europese Unie zet meer en meer in op externalisering van de Europese grenzen naar landen zoals Libië en uitbreiding van Frontex, de para-militaire grensbewakingsorganisatie in Europa die illegale pushbacks uitvoert. De EU werkt ook aan plannen om grote groepen asielzoekers direct aan de Europese buitengrenzen op te sluiten.

Dinsdag 20 augustus
Tussen de Mercatorlaan en het Amsterdam-Rijnkanaal
ten noorden van de Bevrijdingslaan bij de Prins Clausbrug
naast de P+R Papendorp
Utrecht

Wereldwijd wordt de militarisering verder opgevoerd met de invasie van Rusland in Oekraïne, de genocide in Palestina en grootschalige Europese bewapeningsplannen. Steeds meer wapens dus, met steeds meer risico’s voor gewapende conflicten die grote groepen mensen tot vluchten dwingen. Al deze conflicten raken veel domeinen waartegen mensen in actie komen, zoals de voortgaande uitstoot van broeikasgassen, de fossiele brandstofindustrie, de uitbuiting van mensen in Congo en elders, de mensenrechtenschendingen in Palestina, Libië en op de Middellandse Zee.

Tijdens het No Border Camp willen we groepen en activisten die actie willen voeren voor verandering samenbrengen om gezamenlijk een vuist te maken en kennis en vaardigheden uit te wisselen. Door de handen ineen te slaan kunnen we samen werken aan een wereld zonder grenzen en met vrijheid van beweging voor iedereen, maar ook aan een wereld waar mensen niet gedwongen op de vlucht hoeven te slaan.”

Uitgelichte delen van het programma:

Op woensdag 21 augustus vindt om 14:00 uur een workshop van Trans Rescue plaats. “Being trans is tough anywhere. Being trans in Saudi Arabia is deadly. A discussion of how we help transgender people in some of the world’s toughest places find safety.”

Op donderdag 22 augustus kun je van 17:00 tot 18:30 uur met al je vragen over wonen terecht bij het woonspreekuur van Bond Precaire Woonvormen. “We zullen de mythes over migratie en wonen aan de kaak stellen, maar ook praktisch advies geven over hoe je huurders kan ondersteunen in hun strijd tegen de wanpraktijken van huisbazen. Kom langs met vragen over je contract, advies voor anderen over je eigen woonstrijd of om verder te praten over hoe we actie kunnen voeren over dit onderwerp!”

Op vrijdag 23 augustus geeft MiGreat om 17:00 tot 19:00 een workshop over hoe je deportaties kunt verhinderen. “In this workshop you will learn how you can resist a deportation on passenger flights, by standing up and hindering the departure from within the plane.”

Volg het kamp ook op Instagram.

Julia de Kat

Berichtnavigatie

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.