Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant17 augustus 2023

No Border camp 2023 in Noord-Nederland

Author: Nbc | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: nobordercamps.eu

Dit artikel is eerder dit jaar geschreven voor de zomer editie van het anarchistische magazine Buiten de Orde. Van 21 tot en met 27 augustus vindt No Border Camp plaats in het noorden van Nederland.

De gebeurtenissen rondom de grenspolitiek in Europa ontwikkelen zich in razend tempo. Wat er precies speelt op het moment dat de Buiten de Orde op de mat valt weten we niet, maar dat het weinig goeds is, dat staat vast. Op het moment van het schrijven van dit stuk is net een boot met migranten vergaan voor de kust van Griekenland en wordt gevreesd voor honderden doden. Er zijn beelden naar buiten gekomen van beveiligers en COA-personeel die geweld gebruiken in een asielopvang in Den Haag. En op de Instagrampagina van Migreat staat dat de eerste mensen in Ter Apel weer buiten slapen.

Er is een goede reden om No Border Camp dit jaar in het noorden van het land plaats te laten vinden. Heel Nederland keek een jaar geleden naar de beelden uit Ter Apel. Grote groepen migranten verbleven onder mensonterende omstandigheden buiten de poorten van het aanmeldcentrum van het COA. Mensen stonden dagenlang onbeschermd in de brandende zon, sliepen buiten in de regen, kregen nauwelijks te eten en ontvingen geen adequate medische zorg. Uitgedeelde tenten werden afgepakt.

Iedereen sprak er schande van. Mensen zamelden geld in en brachten goederen naar Ter Apel. Een nationale crisis werd uitgeroepen en een omroep maakte live televisie bij het aanmeldcentrum. Zo kunnen we toch niet met elkaar omgaan, zei iedereen met schuddend hoofd. Maar niemand veranderde werkelijk iets aan de oorzaak van de problemen.

Mark Rutte zei eerder dit jaar dat hij niet kon garanderen dat er dit jaar niemand in het gras van Ter Apel moet slapen. Dit is geen overmacht, maar kwaadaardige onwil. De staat beschikt over genoeg middelen om ervoor te zorgen dat niemand in de open lucht hoeft te slapen. Rutte noemt de grote aantallen asielzoekers als oorzaak van de asielcrisis, maar zelfs de Rekenkamer zegt in een onderzoek dat er veel oorzaken voor de overvolle opvang zijn. Zo noemt de Rekenkamer onder andere ook de tekorten op de woningmarkt, personeelskrapte bij het IND en het COA, en de weerstand van gemeenten om opvanglocaties te openen.

Rutte beloofde de VVD om de asielinstroom te verminderen. Op een EU-top die hij in februari bezocht werden de landen het eens over het beter bewaken van de buitengrenzen van de Europese Unie. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei hierover: ‘De verschillende landen vonden elkaar in het versterken van de buitengrenzen. Er zal “onmiddellijk substantieel Europees geld worden uitgetrokken voor bijvoorbeeld extra camera’s, patrouillewagens, wachttorens, bewaking vanuit de lucht en moderne bewakingstechnologieën.”’

De Europese grens- en kustwacht Frontex stond dit jaar voor het eerst voor de Europese rechter. De kustwacht wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen; van ‘pushbacks’, het terugslepen van vluchtelingenboten vanuit Europese wateren. De aandacht voor de moorddadige praktijken van Frontex lijkt te groeien, maar het houdt de EU-landen niet tegen af te spreken dat de grenzen van Europa beter bewaakt moeten worden.

De gevolgen van de internationale grenspolitiek zijn zowel dicht bij huis als ver buiten Europa zo groot dat het gemakkelijk is moedeloos te worden. Zoals we in de vorige Buiten de Orde al schreven: dat worden we niet. We blijven ons hard maken voor de rechten van de mensen die hun thuisland ontvluchten en we blijven nadenken over hoe we de strijd tegen de racistische en moorddadige grenspolitiek sterker kunnen maken. Deze maand komen we in Noord-Nederland bij elkaar om ons een wereld voor te stellen zonder grenzen, om plezier met elkaar te hebben en om actie te voeren.

Houdt voor de exacte locatie social media en de nobordercamps.eu in de gaten.Wil je komen, wil je een bijdrage leveren, heb je ideeën?

Neem contact op via nbc-2023@riseup.net.

Post navigation

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.