Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant13 juni 2024

Lupi Coffee verliest zijn hoger beroep tegen de baristas en hun steungroepen

Author: Doorbraak.eu | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: doorbraak.eu

Een jaar geleden begon een aantal baristas gezamenlijk op te komen voor hun loon en betere arbeidsomstandigheden bij de mini-keten Lupi Coffee. Ze werden daarbij gesteund door Horeca United en Doorbraak. Na enkele flyer-acties en een demonstratie spande eigenaar Hossein Akef een kort geding aan om ons allemaal te intimideren. Tevergeefs, want hij verloor die rechtszaak. Daarop ging hij in hoger beroep en ook dat heeft hij verloren, zo hoorden we vandaag.

De punten die Akef inbracht bij het hoger beroep werden door de drie rechters stuk voor stuk onderuit gehaald, op een manier die soms verder ging dan bij het kort geding.

Akef had opnieuw benadrukt dat de banen van de baristas niet onder de horeca cao zouden vallen, maar onder die van de detailhandel, en dat hun klachten daarom ongegrond zouden zijn. Maar volgens de rechters maakt het helemaal niet uit volgens welke cao ze betaald worden. Ze schreven dat onze uitingen dat “Lupi haar werknemers te weinig betaalt, dat zij ten onrechte cursuskosten in rekening brengt en dat de werkomstandigheden bij haar ondermaats zijn, niet alleen zijn gebaseerd op de – al dan niet toepasselijke – cao”. De baristas hebben “namelijk niet slechts verkondigd dat de arbeidsomstandigheden/bezoldiging bij Lupi in strijd zijn met de (volgens hen toepasselijke) cao horeca, maar ook dat er geen loon betaald is voor gewerkte (schoonmaak)uren en dat de arbeidsomstandigheden bij Lupi hoe dan ook ondermaats zijn c.q. In strijd met de Arbeidsomstandighedenwet.” Dat had Hossein allemaal “niet (voldoende gemotiveerd) weersproken”, volgens de rechters, en dus kan door hem “niet worden volgehouden dat de gedane beweringen evident onjuist zijn”.

Verder had Hossein bij het hoger beroep ingebracht dat de rechter van het kort geding hem ten onrechte het verwijt had gemaakt dat hij geen contact had gezocht met Horeca United. Want dat zou geen echte organisatie zijn, zo roept de kroegbaas te pas en te onpas. Maar dat had die rechter hem helemaal niet verweten, oordeelden de drie rechters. En juist omdat hij Horeca United juridisch niet kon plaatsen, had hij hen “redelijkerwijs om inlichtingen op dat punt kunnen vragen”. Zo werd Akefs argument per retour tegen hem ingezet.

Verder had Akef beweerd dat de baristas, als de omstandigheden bij Lupi hen niet bevielen, simpelweg ergens anders hadden kunnen gaan werken, daar was de arbeidsmarkt wel naar. Dat zou best gekund hebben, oordeelden de rechters, maar dan nog staat het hen vrij om de “bezoldiging en werkomstandigheden bij Lupi aan de orde te stellen en in dat verband de onderhavige uitingen te doen en acties te ondernemen, waarbij zij ook in meer algemene zin aandacht hebben gevraagd voor de arbeidsvoorwaarden van horecapersoneel”.

Dat er daardoor “bedreigingen (door derden) aan het adres van Lupi zijn gepleegd valt te betreuren, maar legt ook op dit moment onvoldoende gewicht in de schaal om dat uitlatingen en acties te verbieden”, zoals Lupi geëist had. Terecht nemen de rechters de twee berichtjes die Lupi ontving niet erg serieus. Wat ons betreft vallen twee berichtjes erg mee, zeker in het licht dat Akef zelf posters met privégegevens van een van zijn baristas in haar buurt is gaan plakken.

Posters met privégegevens, een verloren kort geding, een aantal intimidatiepogingen rond de zitting van dat kort geding, en nu dus het mislukte hoger beroep. Hoe vaak de kroegbaas ons ook zal proberen klein te krijgen: het gaat hem niet lukken. De strijd gaat door. Binnenkort meer.

Eric Krebbers

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.