Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant4 oktober 2024

Frontex: 20 jaar mensenrechtenschendingen

Author: Globalinfo.nl | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: globalinfo.nl

De Europese grensagentschap Frontex bestaat twintig jaar. Geen reden voor feest. Afschaffen is de beste optie. Een vertaling van een stuk van de Franse website Contre Attaque.

4 oktober, 2024 5 min leestijd

Frontex is een instrument voor Europese landen met een buitensporig budget van 845 miljoen euro in 2023. Het doel is om het repressieve en ultra-securitaire beleid te versterken met een kolossaal arsenaal: drones, radar, satellieten, thermografische surveillance, biometrische controles, geluidskanonnen, etc. En het Europese agentschap is niet van plan om het daarbij te laten wat betreft apparatuur. Deze zomer werden aanbestedingen uitgeschreven ter waarde van 400 miljoen euro voor apparatuur om “de detectie van boten in de Middellandse Zee te verbeteren en illegale immigratie beter te bestrijden”.

Naast het duizelingwekkende budget dat aan dit agentschap wordt besteed, schaadt het werk van Frontex-agenten het leven van mensen. Voor deze verjaardag wil het Abolish Frontex collectief de aandacht richten op die levens, niet op de kaarsen, met 20 redenen om Frontex af te schaffen. We hebben ze voor je vertaald:

– Sinds 2014 zijn er 29.442 mensen verdronken in de Middellandse Zee.

– Frontex geeft de positie van boten met migranten door aan Libische milities, die mensen op zee ontvoeren en in martelkampen dwingen.

– Frontex heeft sinds 2006 de uitzetting van meer dan 104.000 mensen gecoördineerd.

– Frontex heeft uitzettingsvluchten gecoördineerd waarbij mensen zijn gemarteld.

– Frontex is medeplichtig aan het uitbesteden van grenscontrole aan landen op het Afrikaanse continent, bijvoorbeeld via het Africa-Frontex Intelligence Community netwerk, waarvan meer dan 30 Afrikaanse staten lid zijn.

– Frontex heeft een leger van grenswachten gerekruteerd die handwapens kunnen bezitten en gebruiken, en streeft er naar om in 2027 10.000 grenswachten te hebben.

– Frontex is medeplichtig aan illegale en gevaarlijke push-backs, een methode om een boot terug te dringen met het risico om te kapseizen, bijvoorbeeld van Griekenland naar Turkije. Sinds 2020 zijn er meer dan 2.000 van dit soort incidenten geweest.

– Frontex heeft samengewerkt met nationale grenswachten in Hongarije, Bulgarije en Griekenland, die ’s nachts mensen met pepperspray hebben bespoten en met stokken hebben geslagen en hen met honden door bossen hebben gejaagd.

– Frontex heeft steeds nauwere banden met de wapen- en beveiligingsindustrie. Het neemt vaak deel aan lobbybijeenkomsten van de industrie en gebruikt zijn eigen groeiende budget om uitrusting aan te schaffen.

– Frontex vergemakkelijkt de aanschaf door EU-landen van technologieën en producten voor grensbewaking en -controle door op te treden als tussenpersoon tussen de lidstaten en defensie- en beveiligingsbedrijven.

– Frontex en het EU-Lisa agentschap beheren een grenscontrole-infrastructuur gebaseerd op biometrie. Dit zijn interoperabele immigratie- en politiedatabases die inbreuk maken op privacy en mensenrechten, zoals het recht om asiel aan te vragen.

– Frontex speelt een steeds grotere rol bij het stimuleren van onderzoeksfinanciering voor nieuwe beveiligings- en grenscontroletechnologieën, waaronder controversiële toepassingen van AI, in samenwerking met universiteiten en de particuliere sector.

– Frontex heeft miljoenencontracten gesloten met de Israëlische wapenbedrijven Elbit en IAI voor surveillancevluchten boven de Middellandse Zee. Het gebruikt drones die zijn gepresenteerd als “beproefd in de strijd” na te zijn gebruikt tegen Palestijnen.

  • – Frontex kan, in coördinatie met de Europese Commissie, de EU-lidstaten dwingen om hun capaciteiten en praktijken op het gebied van grensbeveiliging en -controle te versterken.
  • – Frontex heeft de oorlog in Oekraïne aangegrepen om zijn operationele gebied uit te breiden naar Moldavië, waar het zich richt op migranten onder het aanvankelijke mom van hulp aan vluchtelingen die Oekraïne ontvluchten, en bereidt zich voor op toekomstige operaties in Oekraïne.
  • – Frontex tekende een samenwerkingsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk, ongeacht zijn inhumane migratiebeleid, waardoor het aantal mensen dat verdronk in 2022 verdubbelde.
  • – Frontex slaagde er niet in om de levens te redden van meer dan 600 mensen die verdronken in de Pylos schipbreuk in juni 2023.
  • – Frontex negeert opzettelijk mensenrechtenschendingen door Bulgaarse grenswachten, zoals het neerschieten van migranten, het stelen van hun bezittingen, hen dwingen zich uit te kleden en terug te zwemmen naar Turkije.
  • – Frontex is een belangrijke speler in het grensregime van de EU, dat sinds 1993 meer dan 60.620 mensen het leven heeft gekost.
  • Hieraan moet worden toegevoegd dat de voormalige directeur van Frontex een Fransman is: Fabrice Leggeri, die nu een extreem-rechts lid van het Europees Parlement is en het doelwit is van een klacht wegens medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid. Kortom, Frontex doodt, zet migranten uit en jaagt ze op, ter land en ter zee, en neemt deel aan misdaden tegen de menselijkheid – willekeurige opsluiting, moord, marteling, medeplichtigheid aan verkrachting, etc. Frontex zou niet moeten bestaan, en Europese landen zouden een opvangbeleid moeten implementeren: ze zijn daar duidelijk toe in staat.
  • Ter herinnering: in 2022, toen Rusland Oekraïne de oorlog verklaarde, werd een ongekende golf Oekraïense ballingen waardig, snel en onvoorwaardelijk verwelkomd in de hele Europese Unie, waaronder meer dan 65.538 Oekraïners in Frankrijk. Er kwam toen even een einde aan de misleidende beweringen met de rechtvaardiging van het onvermogen om “alle ellende in de wereld” op te nemen. Deze vogelverschrikker waarmee extreem rechts voortdurend zwaait, is niet het probleem: het probleem ligt in het beleid dat niet-Europese ballingen tot vijand heeft verklaard.
  • Deze discriminatie maakt het mogelijk om een zondebok aan te wijzen die verantwoordelijk is voor alle kwalen en tegen wie actie moet worden ondernomen. De opkomst van racistische retoriek in de media en de politieke arena getuigt van de behoefte aan het kamp van de haves om de aandacht af te leiden en alle wat ingewikkelderen reflecties over de plaats van de mensheid in de samenleving te voorkomen.
  • We moeten een einde maken aan dit xenofobe, racistische en onmenselijke beleid, dat levens minder waardeert dan andere levens. Voor de week van 30 september tot 6 oktober is een actiecampagne gelanceerd. Abolish frontex stelt voor om kaarten te sturen naar het hoofdkantoor van Frontex in Polen. Ze nodigen ook individuen en groepen uit om zich te organiseren om te strijden en dit moorddadige grensregime van de EU af te wijzen.

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.