Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
library28 maart 2023

Anarchie is

Author: ziq | Bron: a-bieb.nl

Datum: 2021

Anarchie is een voortdurend proces om gezag te ontmantelen...

Anarchie is de niet aflatende afwijzing van structuren van overheersing, het streven naar kleine stukjes leven zonder uitbuiting en lijden.

Anarchie is de compromisloze strijd tegen onderdrukking en de luidkeelse eis tot autonomie en zelfbeschikking, de verwerping van alle klassen, instellingen en dogma's die gebouwd zijn om mensen te overheersen.

Anarchie is vooral een praktijk, geen theorie. Het gaat erom actief te werken aan het beëindigen van autoritaire verhoudingen waar die bestaan, en het opbouwen van niet-autoritaire alternatieven. Het gaat er niet om een manier van leven voor te schrijven voor een denkbeeldige plaats en tijd, en denkbeeldige mensen. Het is voor echte mensen en het omgaan met echte problemen.

Anarchie is een levende en ademende praktijk die we opnemen in ons dagelijks leven. Een persoonlijk standpunt tegen overheersing die al onze beslissingen beïnvloedt en zo het traject van ons bestaan bepaalt.

Anarchie kent geen einddoel. Het is voortdurende, oneindige actie tegen hiërarchische structuren en de gezagsdragers die in weelde aan de top ervan zitten.

Anarchie is een verlangen naar vrijheid van tirannie. Anarchie is ontelbare generaties van uiteenlopende mensen met de drang om vrijer te zijn dan ze zijn onder de systemen die hen onder dwang besturen.

Anarchie is de afwijzing van overheid, staten, grenzen, kapitaal, patriarchaat, gender essentialisme, slavernij, ideologie, rechts, links, geestelijkheid, democratie, privé-eigendom, technocratie, kerngezin, humanisme, imperialisme, gevangenissen, fabrieken, constitutionele grondleggers, bureaucratie, etnocratie, heteronormativiteit, idolen, traditie, politie, neuronormativiteit, ecocide, beschaving en elke andere vorm van autoriteit.

Anarchie is gemeenschappelijke tuinen, weggeefwinkels, graffiti, 3D-geprinte wapens, naturisme, gratis veganistische gezamenlijke maaltijden, kraakpanden, voedselbossen, saboteren van pijpleidingen, vrije software, koeien bevrijden, winkeldiefstal, geërfde zaden sparen, autonome zones vormen, tirannen vermoorden.., guerrilla gardening, brochures schrijven, regenwater opvangen, stembussen verbranden, posteren, biodiversiteit, racistische witheid afschaffen, hacken, aquaponics/duurzame voedselvoorziening, muziek maken, upcycling, politiebureaus in brand steken en overal in het landschap wilde bloemen zaaien.

Een anarchist is iemand die weigert geregeerd, gedomineerd of overheerst te worden door wie of wat dan ook. Een anarchist is een boze, bittere, verloren, angstige, gedesillusioneerde, gewelddadige, vreedzame, moedige, idealistische, boeiende, onverschrokken dromer.

Een anarchist staat alleen tegenover de gigantische vloed van autoriteit die in alle richtingen oprukt. Anarchisten verbinden zich met elke gehavende vertrapte ziel in een gezamenlijke aanval tegen de meedogenloze systemen die ontworpen zijn om ons te machteloos te maken en te vervreemden.

Anarchie wordt gekenmerkt door eindeloze tegenstrijdigheden, existentiële angst en onverdraaglijke interne conflicten, en toch is anarchie volkomen logisch voor iedereen die ontzet of woedend is over het grove onrecht dat deze kleine blauwe planeet overspoelt. Anarchie is voor iedereen die met enige waardigheid wil leven.

Anarchie is een onmogelijk, absurd streven, maar noodzakelijk voor onze overleving.

Anarchie is...

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.