Actie van DeGoedeZaak en WijReizenSamen: “Tweede Kamer, stop de afbraak van ons ov!” (beeldverslag)
Vanmorgen vanaf 9:00 uur hebben zo’n vijftien mensen bij station Den Haag Centraal actie gevoerd voor een toegankelijk en gratis ov zonder marktwerking. De actie, georganiseerd door DeGoedeZaak (DGZ) en ondersteund door activisten van WijReizenSamen (WRS). werd gehouden in aanloop naar de behandeling van het burgerinitiatief van DGZ in de Tweede Kamer later op de dag. “Al jaren wordt ons openbaar vervoer buslijn voor buslijn gesloopt. Treinen worden drukker, kaartjes duurder en steeds meer regio’s worden onbereikbaar. Je kunt je afvragen of je het openbaar vervoer nog wel openbaar kunt noemen”, aldus DGZ.
Mensen van DGZ deelden tijdens de actie nep-ov-chipkaarten uit onder het motto ”Tweede Kamer, stop de afbraak van ons ov!” En activisten van WRS verspreidden hun eigen flyers onder treinreizigers. Opvallend en treffend waren de actieborden die DGZ op het plein naast station Den Haag Centraal had gezet. Met teksten als “1 op de 10 Nederlanders is er niet, want die kunnen hun kaartje niet betalen”, “De Achterhoeker is er niet, want hun buslijn is verdwenen”, “De autogebruiker is er niet, want de auto is goedkoper” en “De bus is er niet, want er was geen buschauffeur”. Ook een nep-bushaltebord trok veel bekijks. De actie kon rekenen op veel sympathie van voorbijgangers.
De tekst van een ander actiebord luidde: “De rolstoelgebruiker is er niet, want de lift deed het niet meer”. Een beter ov is namelijk juist ook noodzakelijk voor mensen met een beperking. Dat bleek uit de ervaringen van twee gehandicapte mensen die aan de actie deelnamen. Zij vertelden over de problemen die ze in het ov ondervonden. “We moeten niet doen alsof het thema fysieke toegankelijkheid alleen maar een beperkte groep mensen aangaat”, zei een van hen. “Iedereen kan gehandicapt raken. Als mensen ouder worden, dan neemt de kans op een handicap, een beperking, ook nog eens toe. Een handicap kan bijvoorbeeld al zijn dat je vaak hoofdpijn hebt. Als we het begrip ‘een handicap hebben’ veel breder gaan zien, dan wordt het alleen maar duidelijker dat de toegankelijkheid van het ov sterk moet worden verbeterd. Dat is in het belang van iedereen.”
DGZ voert voornamelijk digitaal actie via petities en mails. Met het burgerinitiatief, dat wordt ondersteund door ruim 57.000 mensen, probeert DGZ nu een parlementaire lobby op te zetten. WijReizenSamen kiest voor een andere aanpak door van onderop reizigers, ov-werkers en klimaatactivisten bijeen te brengen om met economische macht eisen af te dwingen. Stakingen en andere vormen van arbeidersstrijd zijn daarbij onmisbare middelen, vanuit de gedachte “Wie niet horen wil dat het ov beter moet worden, voor werkers, reizigers en het klimaat, die moet maar eens voelen hoe noodzakelijk dat is”.
Harry Westerink
Reacties (0)
Voeg nieuwe reactie toe
Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.