Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant27 augustus 2024

7 september demo: Weg met JP Coen

Author: Afanl | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: afanederland.org

Skip to content

7 september 13:00, Hoorn: demonstratie tegen standbeeld van genocidepleger Jan Pieterszoon Coen

Op 7 september organiseert We Promise in samenwerking met andere organisaties, een demonstratie tegen het standbeeld van de genocidepleger Jan Pieterszoon Coen in Hoorn. De tocht loopt van station Hoorn naar de Roode Steen, het plein waar het beeld van Coen sinds 1893 staat.

Hoorn: racisme toen

We Promise en de Werkgroep Slavernijverleden Hoorn, voeren al langere tijd een strijd om Hoorn, de stad die een belangrijke rol speelde in de koloniale tijd en die indertijd tot aan zijn nek in de slavernij zat, te dekoloniseren. Een van de speerpunten van die dekoloniale strijd vormt het verwijderen van symbolen van koloniale verheerlijking uit de openbare ruimte, zoals het standbeeld van Coen.

Hoorn: racisme nu

Maar ook hedendaags racisme is in Hoorn de dagelijkse norm. In een raadsvergadering over het standbeeld werd iemand die Coen verheerlijkt ruim het woord gegund, terwijl dat nabestaanden van de slachtoffers juist ontnomen werd. Pas nadat We Promise publiekelijk stennis schopte over het racisme van feestwinkel Ooms verdween dat uit het straatbeeld. Tenminste, dat dachten we. Inmiddels zijn er stickers van de gorilla met zweetband aangetroffen op lantaarnpalen in Hoorn

Als AFA Fryslân vinden we het juist in deze tijd belangrijk onze solidariteit met anti-racisten openlijk te tonen. We roepen iedereen dan ook op naar Hoorn te komen op zaterdag 7 september.

7 September 13:00 Hoorn, Station Hoorn


Anti Fascistische Aktie Fryslan
Voor meer informatie:www.afafryslan.nl
http://www.facebook.com/afa.fryslan

Post navigation

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.