Gerechtigheid voor Lorenz
Op paaszondag doodde een politieagent in Oldenburg (vlak over de Nederlandse grens bij Groningen) de 21-jarige Lorenz A. met meerdere schoten in de rug. Op 25 april demonstreerden 10.000 mensen in Oldenburg en eisten opheldering. Er waren ook spontane solidariteitsacties in Berlijn en andere steden.
3 mei, 2025 3 min leestijd
Foto’s: https://umbruch-bildarchiv.org/gerechtigkeit-fuer-lorenz/
Op 20 april 2025 zou er buiten een bar in Oldenburg een woordenwisseling hebben plaatsgevonden waarbij Lorenz, die tot de zwarte gemeenschap behoorde, een traangasbusje zou hebben gebruikt. Hij vluchtte vervolgens en toen de politie hem tegemoetkwam, “benaderde hij de politieagenten op een dreigende manier en spoot irriterend middel in hun richting”, zoals de politie het aanvankelijk omschreef. Nu legt het Openbaar Ministerie uit dat hij langs meerdere agenten rende. Een 27-jarige politieagent schoot vervolgens vijf keer op Lorenz. Uit de autopsie bleek dat Lorenz alleen van achteren was neergeschoten, ook in het hoofd. Schoten die een slachtoffer van politiegeweld van achteren raken, zijn op het eerste of tweede gezicht niet te rijmen met een claim van zelfverdediging. Blijkbaar liep Lorenz weg van degene die het vuurwapen gebruikte en liep hij niet “dreigend” naar hem toe.
“We hebben een eerlijk debat nodig over politiegeweld in Duitsland. We willen precies weten wat er die nacht is gebeurd,“ eist Suraj Mailitafi, woordvoerder van het initiatief ”Justice for Lorenz”. De bodycams van alle betrokken politieagenten waren uitgeschakeld. “We willen er niet aan wennen dat mensen, mensen van kleur, worden gedood door politiegeweld.”
Familieleden en activisten herinnerden ook aan andere gevallen van slachtoffers van soortgelijk politiegeweld. Sprekers waren onder andere familieleden van Mouhamed Dramé – een 16-jarige vluchteling uit Senegal die in augustus 2022 werd doodgeschoten door politieagenten in Dortmund – en vertegenwoordigers van het Oury Jalloh initiatief. Oury Jalloh verbrandde opgesloten in een politiecel in Dessau in 2005. Rapporten van brandveiligheidsexperts bewezen dat Oury Jalloh was overgoten met een brandbare vloeistof en in brand was gestoken. De naam Qosay K. werd ook genoemd: De 19-jarige vluchteling zakte in maart 2021 in politiebewaring ineen na een politieactie in Delmenhorst en overleed kort daarna. Dit politiebureau gaat nu het wangedrag van de Oldenburgse politieagent onderzoeken. In al deze gevallen bekritiseren familieleden en mensenrechtengroeperingen het feit dat belangrijke vragen onbeantwoord blijven.
Ondanks alle woede en verdriet was er eensgezindheid: het initiatief “Gerechtigheid voor Lorenz” kondigde aan dat het de druk op politici zou houden. Mailitafi besloot met te zeggen dat het protest “slechts het begin” was: “We moeten blijven vechten voor gerechtigheid – voor Lorenz en voor andere slachtoffers van politiegeweld.”
De demonstranten marcheerden ’s avonds kwaad maar vreedzaam door het centrum van Oldenburg en lieten een steeds groter wordend gedenkteken van kaarsen en berichten achter op de plaats van het misdrijf. Het einde van het debat is nog niet in zicht en het onderzoek is nog gaande.
Zie hier foto’ s van de demonstratie in Oldenburg: https://umbruch-bildarchiv.org/gerechtigkeit-fuer-lorenz/
Reacties (0)
Voeg nieuwe reactie toe
Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.