Forum voor Anarchisme
ArticlesWiki // ResourcesContact // SubmissionsAbout
|
anarchokrant22 december 2023

Actie tegen gevangenis Kamp Zeist

Author: Vrije Markt | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: ravage-webzine.nl
kampzeistdemo

22 december 2013 – Afgelopen donderdag zijn door de Anarchistische Anti-Gevangenis Groep (AAGG) in Soesterberg en Amersfoort 2000 flyers verspreid in de omgeving van ‘Justitieel Complex Zeist’ om zichtbaar te maken wat in hun achtertuin gebeurt. Kamp Zeist is zowel een gevangenis als een detentiecentrum voor gezinnen. De flyers zijn deel van een grotere actie tegen alle meer dan 50 gevangenissen en detentiecentra in Nederland. Op de flyer staan boodschappen als “opsluiting is geen hulpverlening” en “de overheid is goed in nare dingen minder naar te laten klinken”. Vrijdagmiddag is buiten de muren van Kamp Zeist een lawaaidemonstratie om mensen binnen te laten weten dat er solidariteit is en op te roepen voor een betere samenleving waar iedereen vrij is.

Tegen Kamp Zeist is in het verleden vaker actie gevoerd, ook voordat het detentiecentrum gebouwd werd. Achter het beton en prikkeldraad is een gedeelte gewone gevangenis en een gedeelte deportatiecentrum met ‘gesloten gezinsvoorziening’: hier worden gezinnen met kinderen
opgesloten voordat ze worden Nederland worden uitgezet. Emma (36) uit Zeist gaat ook naar de demonstratie: “Ik vind het verschrikkelijk en onmenselijk wat hier gebeurt. De families met kinderen die opgesloten zitten krijgen een stempel illegaal omdat ze net als jij en ik op zoek zijn naar een beter leven. Het is onzin dat dit ‘kindvriendelijk’ wordt genoemd. De pijn die de overheid hiermee veroorzaakt is het logische gevolg van onderdrukkende grenspolitiek.”

Keer op keer schrijven mensenrechtenorganisaties, inspecties en hulpverleners dat mensen opsluiten niet helpt om te voorkomen dat mensen
de wet (moeten) overtreden. De meeste mensen die in de gevangenis komen, hangen aan ‘de onderkant’ van de samenleving: vluchtelingen op zoek naar veiligheid, kansarme jongeren op zoek naar een beetje geluk, armen op zoek naar overleving. En met hen nog vele anderen die gedwongen worden door het kapitalistische systeem dat ons dwingt onszelf een burn-out in te werken om te overleven. Emma: “ik vraag me af waarom gevangenissen überhaupt bestaan: het enige antwoord dat ik heb kunnen vinden is dat er geld wordt verdiend over de ruggen van gevangenen.”

Gevangenissen liggen vaak verstopt, zoals in de bossen van Zeist. Daarmee worden mensen nog meer geïsoleerd van de samenleving en hoeven ‘gewone mensen’ niet geconfronteerd te worden met wat daar gebeurt. Wij willen dit isolement doorbreken. Laten we als samenleving op zoek gaan naar een manier waarop iedereen mee kan doen en iedereen een plek heeft. Niemand is vrij tot iedereen vrij is: help elkaar, deel met elkaar, leer van elkaar en leef met elkaar.

Berichtnavigatie

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.