Zonnige dagen zijn geen goed nieuws
zatrerdag 10 mei 2025
Een nieuwsbericht is geen recensie. In een nieuwsverslag wil je lezen wat er is gebeurd, niet of de verslaggever er van heeft genoten. Meningen en meninkjes kunnen in recensies, opiniestukken, columns. Maar boven een bericht over Trump die verkiezingen wint, verwacht je: ‘Trump wint verkiezingen’, en niet’ Goed nieuws: Trump wint verkiezingen!’ en ook niet ‘Slecht nieuws: Trump wint verkiezingen’. Toch? En ja, iets dergelijks geldt ook als de kop zou zijn: ‘Goed nieuws: Trump verliest verkiezingen’. Nee dus. ‘Trump verliest verkiezingen’ is genoeg. Of het goed nieuws is of niet, is niet aan degene die het artikel van een kop voorziet. Zelfs de NOS snapt zoiets nog wel, en RTL Nieuws ook. Meestal.
Maar bij nieuwsartikelen over het weer is men zoiets nogal eens spontaan vergeten. Dat was te zien op de website van RTL Nieuws. Op 8 mei 2025: ‘Goed nieuws: komende dagen weer meer zon en hogere temperaturen’.(1) Hoezo goed nieuws? Niet als je last hebt van felle zonneschijn. Niet als je last hebt van ladingen pollen in de lucht die er maar niet uit regenen. Niet als je je zorgen maakt over de natuur, voor wie ‘meer zon en hogere temperaturen’ snellere verdere uitdroging betekent, na toch al een lange reeks kurkdroge voorjaarsweken. ‘Slecht nieuws: komende dagen zon en droog’ had beter geklopt bij hoe die mensen er tegenaan kijken. Maar ook dat was geen goede kop geweest.
Het is helemaal niet nodig om een waardering voor het aangekondigde weer uit te spreken in de kop. Eenvoudig: ‘Komende dagen meer zon en aanhoudend droog’ was ruim voldoende. In het artikel zelf kan dan belicht worden dat zulk weer plezierig is als je op terrasjes hoopt te zitten of naar het strand wil, maar erg vervelend voor mensen die last hebben van hooikoorts, en ook uit oogpunt van natuur- en klimaat ongunstig is. De kop hoeft dat niet in te vullen. Het artikel zelf kan mensen de info aan de hand doen op basis waarvan ze zich een mening kunnen vormen.
Twee dagen later, dezelfde nieuwssite, dezelfde fout: ‘Zonnebril op en insmeren maar: prachtige zomerse dag’. De dag is voor sommigen zo ‘prachtig’ dat ze binnen blijven omdat ze er teveel last van hebben. En al deze pracht van opeenvolgende zonnige, droge en steeds warmere dagen brengt uitdroging en is een symptoom van een steeds sneller ontregelend klimaat. Met al die prachtige dagen van tegen de 25 graden in de eerste helft van mei, hou ik mijn hart vast voor juni (30 graden?), juli (35 graden?) en augustus (op naar de 40 graden?) Plus: arme moerasplanten en waterdieren, in en aan sloten die opdrogen, beken die wegkwijnen, vennen en poelen die compleet verdwijnen.
Het zou al anders zijn als er stond: ‘goed nieuws voor terrasbezoekers”of zoiets. Dat is een feit: terrasbezoekers zitten veelal graag droog in het zonnetje bij 23 graden, niet in de stromende regen bij zes graden. Maar ook dan zou het niet misstaan om bijvoorbeeld ook een groep mensen erbij te vermelden voor wie al die zon geen goed nieuws is. Of te wijzen op de schade die de droogte toe begint te brengen aan natuur, maar wellicht ook al aan landbouw.
Zelf vind ik het dus allemaal helemaal geen goed nieuws, en van prachtige dagen is wat mij betreft geen sprake. Ik hoef mijn mening over al die warmte, droogte en zonneschijn niet perse in de kop van elk weerbericht terug te zien. Maar het zou toch wel fijn zijn als media ophouden om zonnig en warm weer automatisch te hypen als het prachtige goede nieuws dat het in zeer veel opzichten helemaal niet is.
Noten:
(1) ‘Goed nieuws: komende dagen weer meer zon en hogere temperaturen’, RTL Nieuws, 8 mei 2025, https://www.rtl.nl/nieuws/binnenland/artikel/5507707/buienradar-hogere-temperaturen-meer-zon
(2) ‘Zonnebril op en insmeren maar: prachtige zomerse dag’, RTL Nieuws, 10 mei 2025, https://www.rtl.nl/nieuws/binnenland/artikel/5508232/zonnebril-op-en-insmeren-maar-prachtige-zomerse-dag
Peter Storm
Bericht navigatie
Reacties (0)
Voeg nieuwe reactie toe
Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.