Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant17 september 2024

Stephan Lallhit: “Hoorn is niet voor iedereen, zolang het standbeeld van Coen hier blijft staan”

Author: Doorbraak.eu | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: doorbraak.eu

Op zaterdag 7 september vond in het kader van de strijd tegen koloniale verheerlijking in Hoorn een enerverende demonstratie plaats tegen het standbeeld van de genocidepleger Jan Pieterszoon Coen, ook wel “de slachter van Banda” genoemd. De actie was georganiseerd door We Promise, Aralez, Dekolonisatie Netwerk en Doorbraak. GroenLinks-raadslid Stephan Lallhit hield op het plein Roode Steen, vlakbij het standbeeld van Coen, de onderstaande speech.

Mijn naam is Stephan Lallhit, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Hoorn. En het is voor mij een eer om nu hier voor jullie te staan.

Allereerst wil ik stilstaan bij een woord van dank voor de mensen die deze dag mogelijk hebben gemaakt. Dank aan We Promise voor hun inzet, hun moed en hun doorzettingsvermogen. Jullie werk blijft me inspireren om elke dag te vechten voor een rechtvaardige wereld. Al jarenlang strijden wij zij aan zij om ervoor te zorgen dat dit standbeeld van Jan Pieterszoon Coen hier op de Roode Steen verdwijnt. En vandaag, vandaag is weer een bijzonder moment in onze gezamenlijke strijd!

Meer over de demonstratie tegen het standbeeld van J.P. Coen op 7 september in Hoorn
De aankondiging
Dekoloniale demonstratie in Hoorn: “Coen moordde voor de poen” (beeldverslag)
Max de Ploeg: “Net als het standbeeld van Coen promoot de Wereldhavendag kolonialisme”
Harry Westerink: “Bontekoe en zijn scheepsjongens, dat is giftige koloniale nostalgie”
We Promise: “Je uitspreken tegen het standbeeld van genocidepleger Coen leidt altijd tot geweld en bedreigingen”
Chihiro Geuzebroek: “Hier staan de mensen die witte suprematie van sokkels verstoten”
Stephan Lallhit: “Hoorn is niet voor iedereen, zolang het standbeeld van Coen hier blijft staan”

Maar deze strijd gaat voor mij, net als voor velen van jullie, om meer dan alleen een standbeeld. Deze strijd raakt mij ook persoonlijk diep. Ik ben vader van een dochter, en net als iedere ouder wil ik haar een toekomst geven waarin ze vrij kan opgroeien, zonder het gewicht van een pijnlijke geschiedenis die onrechtvaardig wordt verheerlijkt. Ik wil dat zij zich trots voelt op deze stad, zonder dat ze zich afvraagt waarom iemand die zoveel leed heeft veroorzaakt, nog altijd geëerd wordt. Hoe kunnen we onze kinderen leren over gerechtigheid en gelijkheid, als we standbeelden blijven verdedigen van mannen zoals J.P. Coen? Dit standbeeld in deze vorm en op deze plek is een last die we niet mogen overdragen aan de volgende generatie.

Want Hoorn is niet voor iedereen, zolang dit beeld hier blijft staan. We kunnen niet beweren dat onze stad inclusief is, terwijl we een man eren die verantwoordelijk is voor de dood van duizenden onschuldigen. Want laten we niet vergeten waar we hier vandaag echt voor staan. J.P. Coen was niet alleen een veroveraar, hij was een genocidepleger en slavendrijver. Onder zijn leiding werden duizenden mensen op de Banda-eilanden uitgemoord, hele gemeenschappen uitgewist, enkel en alleen voor winst en macht. Velen van hen werden tot slaaf gemaakt, verhandeld als goederen, hun levens en waardigheid volledig ontnomen. Dit is de pijn die dit standbeeld vertegenwoordigt. Deze geschiedenis is niet iets dat we weg moeten poetsen, maar het is zeker iets dat we niet moeten vieren.

Maar lieve mensen, deze strijd, dit belangrijke gevecht, gaat niet over vandaag alleen. Het gaat over morgen. Het gaat over wat we samen blijven doen, lang nadat deze demonstratie voorbij is. Het weghalen van dit koloniaal symbool zal alleen lukken als we van ons laten horen, vandaag, morgen en overmorgen.

Weet dat we dit eerder hebben gedaan. We hebben het voor elkaar gekregen met het afschaffen van Zwarte Piet. Een verandering die velen niet verwacht hadden, maar het is ons onder leiding van Kick Out Zwarte Piet gelukt. En mensen, samen gaan we het hier ook flikken. Niet door ruzie te maken. Niet door geweld te gebruiken. Maar door onze verhalen te delen, door onze toewijding, en bovenal door onze liefde voor onze voorouders, voor onze dierbaren en voor de generaties die nog komen.

En laten we, beste mensen, ook de mensen op de terrassen en de rest van de inwoners om ons heen niet vergeten. Ik wil ze niet zien als toeschouwers, maar als toekomstige bondgenoten. Onze beweging moet groeien, en we hebben iedereen nodig. Samen kunnen we sterker worden en laten zien dat dit niet de strijd is van een relatief kleine groep, maar van een brede coalitie die strijdt voor een rechtvaardige toekomst. We moeten als één krachtige beweging een duidelijk signaal sturen naar de hele gemeenteraad. Een signaal dat niet genegeerd kan worden. En dat signaal is luid en duidelijk: weg met J.P. Coen!

Door alles dat ik vandaag weer heb mogen ervaren ben ik vastberadener dan ooit en wil ik jullie, de mensen die hier vandaag staan, hartelijk bedanken. Jullie aanwezigheid, jullie stemmen en jullie gedrevenheid is de drijvende kracht achter deze beweging. Dus dank jullie wel, uit de grond van mijn hart en ik wens jullie een strijdbare voortzetting, voor onze voorouders, onze dierbaren en toekomstige generaties. Dank jullie wel.

Stephan Lallhit

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.