Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant18 december 2024

ESPERO 9/10. Colin Ward En Pragmatisch Anarchisme – Israël-Palestina-Conflict – Punkbeweging en Anarchisme – Een Iconisch Symbool

Author: Tijdschriftdeas | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: libertaireorde.wordpress.com

Onlangs kwam het dubbelnummer uit van het Duitse, anarchistische web-tijdschrift espero (Spaans voor ‘ik hoop’), nummer 9/10 (december 2024), zie Online. Het is een beetje een jubileumnummer en heeft maarliefst drie thema’s als zwaartepunt. Het eerste over Colin Ward en pragmatisch anarchisme, het tweede over Israël en Palestina vanuit libertaire perspectief en het derde over Punk en anarchisme. Aan het redactioneel, door mij vertaald, ontleen ik verder het volgende. [ThH]

Espero-redactioneel:

Het eerste thema hangt met nog een ander jubileum samen: de 100ste geboortedag van Colin Ward (1924–2010), die in het Engeland van de jaren zestig het moderne pragmatisch anarchisme tot ontwikkeling bracht, in wiens traditie ook espero staat. Het is voor ons dan ook een bijzonder genoegen dit jubileum te mogen vieren met een essay van de beroemde Britse historicus en Colin Ward-biograaf Sophie Scott-Brown (de namen in vetgedrukte letters zijn de auteurs van de betreffende artikelen; thh.). In de traditie van het door Colin Ward gegronde pragmatische anarchisme staat ook Ulrich Klemm, wiens bijdrage een moderne theorie van libertaire vermaatschappelijking vertegenwoordigt.

Het tweede thema in dit nummer van espero behandelt het Israël-Palestina-Conflict vanuit een libertair perspectief. Kay Schweigmann-Greve laat zien hoe Martin Buber dit conflict via een binationaal model van de Joods-Arabische samenwerking heeft proberen op te lossen. Ook de Joods-Amerikaanse anarchist Fredy Perlman en de Israëlische anarchist Uri Gordon gaan op dit conflict in en proberen libertaire benaderingen voor de oplossing ervan aan te reiken.

De derde thematische focus wordt gericht op de onderlinge relaties tussen anarchisme en de punkbeweging, daarbij gelet op de verschillende politieke contexten. Zo denkt Peter Seyferth na over zijn persoonlijke ervaringen in de West-Duitse punkscene en analyseert er enkele van haar teksten. Grzegorz Piotrowski onderzoekt de rol van punkrock met betrekking tot kritische mobilisering tegen het Poolse regime en de politieke invloed van jongeren in Polen in de jaren tachtig. Mariana Calandra belicht in haar bijdrage diverse verbindingen tussen de anarchistische beweging en de Punkcultuur in Zuid-Amerika van 1983 tot 1993.

Na deze drie thema’s volgt een ‘kleurrijke mix’ van bijdragen over verschillende onderwerpen. Zo beschrijft Uri Gordonin een ander artikel Fredy Perlmans leven en werk, die hij naast Noam Chomsky en Murray Bookchin tot de drie grote grondleggers van het nieuwe anarchisme in de VS telt. In dit nummer is verder opgenomen een nagekomen artikel als reactie op het thema ‘Anarchisme en Wetenschap’ in espero, nr. 8. Daarin legt de libertair bioloog Stephan Krall, die zich expliciet met de natuurwetenschapper Peter Kropotkin bezighoudt, uit hoe overweldigend de invloed van deze Russische anarchist geweest is op het wetenschappelijke discours in zijn tijd.

Tomás IbáñezAmedeo Bertolo en Marianne Enckell lichten in hun bijdrage de oorsprong en impact toe van de in legendes gehulde geschiedenis van de ‘A in een cirkel’, het iconische symbool van het anarchisme. Ibáñez vond die precies 60 jaar geleden in Parijs, wat ons een ander jubileum brengt om te kunnen vieren. Daarna beschrijft Evgeny Kazakov in zijn bijdrage de Russisch-Georgische anarchist Nestor Kalandarishvili (1876-1922), die tijdens de Russische Burgeroorlog leefde en als partizaan in Siberië van zich liet weten. Degene die het dubbelnieuwe nummer van esperoeindigt met een literair-filosofisch dialoog over theocratie als anarchie, is Thomas Keith. Hij verwijst ervoor naar de anarchistische hoge cultuur uit de tijd van de rechters in het pre-koninklijke Israël.

Daarna volgt in dit nummer nog de rubriek ‘Boekbesprekingen’. Het betreft een reeks nieuw verschenen Duitstalige libertaire teksten.

Het espero-redactiecollectief (Vertaling Thom Holterman)

espero, nr. 9/10, december 2024  ((Dit nummer is gratis te downloaden, zie Online.)

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.