Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant19 augustus 2023

Pers Statement CroeseKrakers: WIJ WIJKEN NIET VOOR TIJDELIJKE HUUR

GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: indymedia.nl

Nieuws, gepost door: nn op 19/08/2023 08:01:13

Wanneer: 19/08/2023 - 12:38

Op zondag 13 augustus zijn er vier panden aan de Croeselaan gekraakt door de Croesekrakers. Deze actie was een protest tegen het leegstaan van goed bewoonbare panden ten tijde van een wooncrisis in een gemeente waar een leegstandsverorderning geldt. Deze panden stonden al zeker een halfjaar leeg, en ondanks beloftes van de gemeente dat ze gevuld zouden worden werd dit telkens uitgesteld. Onze actie is in overleg gegaan met de bewoners van de omringende panden. De dag na de kraak stond de gemeente op de stoep met het verhaal dat de panden binnenkort verhuurd zouden worden.

Aanvankelijk waren we zeer skeptisch over deze berichtgeving, want het is niet voor het eerst dat er ‘ineens’ plannen zijn na een kraakactie. Tijdens de afgelopen dagen is het echter duidelijk geworden dat de gemeente (hoe onwaarschijnlijk ook) de waarheid sprak. Met deze informatie zijn we bereid geweest om in overleg te gaan met de gemeente, om samen tot een voldoenende oplossing te komen.

Onze eerste poging werd afgewimpeld. De gemeente wou niet met ons in gesprek. Na een tweede email waarin we benadrukten dat wij bereid zijn ruimte te maken voor de kwetsbare doelgroepen die hun intrek zouden nemen. en het liever zonder politieke spelletjes en media spektakel uit zouden praten kwam het op donderdagochtend 17 augustus toch tot een gesprek tussen de Croesekrakers en de projectleider van het beurskwartier, namens de gemeente Utrecht.

De gemeente vertelde ons dat er behoevenden vanaf 17 augustus in konden trekken. Echter waren wij bewust van een plan van de gemeente om deze vier gekraakte panden via ad hoc te laten vullen met antikraak, voor een termijn van 28 dagen. Door de sloop en verkoop van sociale huurwoningen is antikraak het alternatief aan het worden voor sociale huur. Mensen die recht hebben op een sociale huurwoning worden zo gedwongen hun huurrechten op te geven en onder precaire omstandigheden te wonen. Wij staan hier rechtlijnig tegenover. Laat ons even heel duidelijk zijn: WIJ WIJKEN NIET VOOR TIJDELIJKE HUUR.

Met deze informatie achter de hand gingen we in een van de kraakpanden om tafel. We gaven aan dat we met alle liefde de ruimte willen geven aan de kwetsbare doelgroepn, en dat we ook de ruimte willen bieden om alle nodige toegang tot de panden te faciliteren die nodig is om de panden bewoonklaar te maken. We hebben zelfs aangeboden om dit zwart op wit te zetten, en de panden tijdelijk in bruikleen te nemen. Het gesprek voelde voor ons productief, en met een enigzins positieve blik op de onwaarschijnlijke samenwerking tussen de gemeente en de Croesekrakers gingen we verder.

Al snel bleek dat de gemeente zich niet aan hun zijde van het verhaal kon houden, en weer kregen we een dringend verzoek van de gemeente om de panden te verlaten. Ons skepticisme dat de panden dan weer onder precaire omstandigheden zouden worden bewoond door antikraak, terwijl wij hier al wonen, heeft ons doen besluiten hier geen gehoor aan te geven.

Inmiddels heeft de gemeente besloten maatschappelijk geld te verspillen door een judiciele procedure tegen ons te starten. Wij zijn echter van plan om ons aan de gemaakte afspraken te houden, ook al staan deze niet zwart op wit. Wij zullen de panden op 17 september (precies het einde van het 28 dagen durende Ad Hoc contract) vrij te maken zodat deze bewoond kunnen worden, en zullen nog steeds onze deuren openhouden voor enige nodige bewoonklaarmakende acties.

Want begrijp ons niet verkeerd: wij woningbehoevende krakers, zijn de slechtsten niet. Wij hebben de ‘mogelijkheid’ om te kraken (ook al is het niet zonder persoonlijk risico). Anderen kunnen zich dit niet veroorloven. Daarom maken we ruimte voor hen die in een nog lastigere positie zitten dan wij.

En dan ook nog even dit:

Wij vinden het politieoptreden jegens on bizar. Er was geen grond voor optreden, en ook de gemeente stond niet achter de actie van de politie. Zij werden last minute teruggefloten door de burgemeester.

Wij begrijpen niet hoe in een gemeente waar een leegstandsverordening geldt, de gemeente zelf panden leeg laat staan.

Wij vinden het laf van de gemeente dat ze statushouders gebruiken voor een politiek spelletje, om ons uit deze panden te werken. Tijdens het overleg vroegen we aan de gemeente hoe het woord statushouders in de media terecht kwam, waarop geen duidelijk antwoord is gekomen. Het gebruik van kwetsbare doelgroepen voor politieke doeleinden en mediaspektakel kan niet. Gemeente Utrecht, ga je schamen!

Wij zijn blij dat na deze actie er versneld werk is gemaakt van het vullen van de leegstaande panden aan de Croeselaan, hoewel we het jammer vinden dat het voornamelijk precaire antikraaksituaties betreft.

Wij betreuren het dat het AD claimt dat wij niet bereikbaar zijn voor commentaar, ook al is ons emailadres en telefoonnummer van onze perswoordvoerder bij hen bekend. Tevens betreuren wij het frame dat het AD gebruikt: “Tot vrijdagmorgen 9.00 uur kregen de krakers de tijd om vrijwillig te vertrekken. Ambtenaren hadden hierover gesprekken gevoerd die volgens Utrecht ‘in goede sfeer’ verliepen. De deadline verliep zonder dat de krakers de woningen verlieten”. Wij hebben ons best gedaan om tot een degelijke overeenkomst te komen.*

Wij nemen afstand van al het racistisch commentaar dat als reactie kwam op de pownews video op youtube. Eigen volk eerst? Nee, de meest kwetsbare mensen eerst!

En tot slot:

We kraken tegen leegstand, we kraken als een oplossing. We steunen het huisvesten van kwetsbare doelgroepen en dat gaan we niet in de weg zitten, maar antikraak en tijdelijke verhuur is geen oplossing en daar maken we geen ruimte voor. Daarom zeggen we: KWETSBARE MENSEN WELKOM, TIJDELIJKE HUUR NIET!

*Zie https://www.ad.nl/utrecht/krakers-negeren-ultimatum-en-blijven-zitten-ut...

**alle genoemde informatie, feiten, etc. in dit statement kunnen we op verzoek ondersteunen met bewijs.

Tags: kraken

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.