Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant30 juli 2024

Mondiale actieweek voor vrede en klimaatrechtvaardigheid

Author: Stop Wapenhandel | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: stopwapenhandel.org

Investeer in klimaatrechtvaardigheid, niet in oorlog! – 21 tot 28 september 2024 – Tijdens de mondiale actieweek voor vrede en klimaatrechtvaardigheid organiseren groepen over de hele wereld allerlei activiteiten, van webinars en debatten tot demonstraties en acties. Iedereen kan meedoen met een eigen activiteit. Meer informatie op https://climatemilitarism.org/weekofaction

Investeer in klimaatrechtvaardigheid, niet in oorlog!

Geschat wordt dat militaire activiteiten, inclusief wapenproductie, verantwoordelijk zijn voor minimaal 5,5% van de mondiale uitstoot van broeikasgassen, vooral door het brandstofslurpende varend, rijdend en vliegend materieel. De Nederlandse krijgsmacht heeft als klimaatdoelstelling om in 2030 de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen met 20% verminderd te hebben ten opzichte van 2010, en in 2050 met 70%. Maar het lijkt er niet op dat Defensie dit serieus neemt, en er is ook geen rapportage van de militaire uitstoot.

De inzet van krijgsmachten is veelal gericht op het beschermen van de winning en het transport van grondstoffen, waaronder fossiele brandstoffen. Concurrentie tussen economische blokken leidt tot een toenemende wapenwedloop, diplomatie en wapenbeheersing staan op een laag pitje.

Terwijl weersextremen toenemen en poolkappen en gletsjers smelten wordt veiligheid gelijk gesteld aan militaire afschrikking. Intussen is het militaire budget van de gezamenlijke NAVO-landen in 2024 opgelopen tot $1,26 biljoen, terwijl de rijke landen niet de beloofde $100 miljoen voor een Klimaatfonds beschikbaar stellen om de meest kwetsbare landen te helpen.

In Nederland vindt op dinsdagavond 24 september een bijeenkomst plaats in Pakhuis de Zwijger, georganiseerd door Stop Wapenhandel ism Stichting Aralez.

Militarisme, imperialisme en de klimaatboomerang – 24 september Pakhuis de Zwijger Amsterdam 20.00 uur

Nu oorlogen en de klimaatcrisis steeds meer directe effecten hebben, ook in Nederland, komen de sociale bewegingen rondom deze thema’s steeds meer samen. De link is echter lang niet altijd duidelijk, zo bleek bijvoorbeeld tijdens de Klimaatmars in november. Op welke manieren zijn militaire belangen, extractie en het klimaat verbonden? En welke effecten heeft dat voor (klimaat)rechtvaardigheid? En hoe zorgen we ervoor dat geïnvesteerd gaat worden in een veiligere en eerlijkere wereld in plaats van in het aanwakkeren van oorlog en militarisme? Waar staan de vredesbeweging en de klimaatbeweging?

Tijdens deze avond verkennen we hoe het koloniale verleden doorwerkt in de klimaatcrisis en het militarisme. Ook bespreken we de ecologische voetafdruk van het leger en de daarbij gepaarde verantwoordelijkheid voor herstel. Landen uit het globale noorden hebben een grote historische en hedendaagse verantwoordelijkheid voor de mondiale klimaatschade. We verkennen wat voor actie nodig is om mensen en planeet te beschermen en herstelbeleid te vergroten.

Met in het panel:

Corinne Lamaine, PhD onderzoeker naar klimaatfinancieringsmechanismen, sociaal-ecologische conflicten en klimaatveiligheid. Lees ISS blog Who’s climate security?

Chris Kaspar de Ploeg, Auteur, onderzoeksjournalist, programmamaker en cofounder Aralez. Lees: Imperialism is at war with the planet and we need to stop it.

Wendela de Vries, Stop Wapenhandel, onderzoeker/activist wapenhandel en militaire industrie. Lees: Oorlog is klimaatcrisis

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.