Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant28 mei 2024

Massa-arrestatie van vreedzaam protest

Author: Globalinfo.nl | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: globalinfo.nl

Amsterdam, 27 mei – Vanmiddag werden 35 demonstranten vastgehouden in een arrestantenbus voor het uitoefenen van hun recht om te protesteren. Vanaf 13:00 uur verzamelden meer dan honderd demonstranten zich voor het Amerikaanse consulaat in Amsterdam.

28 mei, 2024 2 min leestijd

Met verschillende leuzen zoals “Stop bombing Rafah” en “All eyes on Rafah” riepen de demonstranten de Verenigde Staten op om haar steun aan Israel te verbreken. Na het sluiten van het consulaat liepen de demonstranten richting de Dam, waar leden van de SGP een pro-Israel demonstrantie hielden. In de Kalverstraat versperde de ME de weg naar de Dam; de ME beviel de demonstranten om weg te gaan, maar vormde vervolgens een linie achter hen en sloot hen in. “We konden geen kant op, het was verschrikkelijk,” aldus UvA-studente Anna. “Ik heb geluk gehad dat ik überhaupt nog weg kon komen.” Daarna hield de ME 35 demonstranten vast zonder enige wettelijke basis. 

Het internationaal gerechtshof heeft afgelopen vrijdag Israel bevolen haar militaire offensief in Rafah te staken vanwege “onmetelijk gevaar” voor de Palestijnse bevolking. Woordvoerders van het Witte Huis in Washington bleven stil en verklaarden: “We’ve been clear and consistent on our position on Rafah.” Deze positie is onvoorwaardelijke steun aan Israel. De VS blijft wapens, bommen en munitie leveren aan het IDF, dat gisteren tentenkampen van gevluchte Gazanen bombardeerde die gelegen zijn in een zogenaamde “safe zone”. Meer dan 45 Palestijnen werden opgeblazen, waaronder veel ouderen en kinderen. Hiermee is het officiele Palestijnse dodenaantal in Gaza gestegen tot meer dan 36,000. De demonstranten voor het Amerikaanse consulaat eisten vandaag dat de VS haar immense invloed over Israel gebruikt om een eind te maken aan de genocide die Israel op dit moment in de Gazastrook pleegt.

In de afgelopen acht maanden zijn er demonstraties, teach-ins, marsen en andere solidariteitsacties georganiseerd; de demonstratie voor het Amerikaanse consulaat vandaag was een schakel in deze reeks acties tegen de grootste massamoord van de 21ste eeuw. De wapens die Israel gebruikt om deze massamoord van Palestijnen uit te voeren worden geproduceerd in landen zoals de VS, maar ook in Nederland zelf. Zo leverde het Nederlandse bedrijf OneLogistics van 2019 tot eind 2023 reserve-onderdelen voor F-35 gevechtsbommenwerpers aan het Israelische leger. 

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.