Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant22 augustus 2023

Let women speak, maar TERF’s liever niet

Author: Capo030 | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: capo030.blackblogs.org

Er staat een evenement in Utrecht op de planning van Let Woman Speak (LWS), een feministische beweging.

Er is ook een tegendemo aangekondigd door lokale antifascisten.

Op het eerste gezicht klinkt dat raar, zeker als je nagaat dat feminisme en antifascisme doorgaans in dezelfde hoek van het politiek spectrum bivakeren.

Dat heeft er alles mee te maken dat het feminisme dat LWS predikt doordrenkt is van transfobie.

Daarnaast worden demonstraties van LWS wereldwijd veelvuldig bezocht door nazi’s en ander extreem rechts tuig dat gebruik maakt van deze evenementen om hun anti-LHBTIQ+ standpunten te verkondigen.

Waar “regulier” feminisme zich vooral focussed op de verbetering van vrouwenrechten en strijd tegen het patriarchaat keert deze stroming zich vooral tegen transmensen.

Oprichtster Kelly-Jay Keen begon in de UK met posters, billboards en stickers gericht tegen transmensen, in Nederland word de beweging voor gegaan door Caroline Fransen die, in lijn met Keen’s gedachtengoed, vooral transfobie verspreid.

In discussies op internet valt vooral te lezen dat deze TERF’s (Trans Exclusionary Radical Feminists) denken dat mannen zich als vrouw voordoen om maar te kunnen gluren in de vrouwenkleedkamer.

Voor hen is het belangrijker wat er in iemands onderbroek zit, dan hoe iemand zich voelt of identificeerd.

Als je het realistisch bekijkt is het natuurlijk heel raar om te denken dat een man transitie operaties zou ondergaan enkel om te kunnen spieken in de vrouwenkleedkamer.

Ook vinden ze dat transvrouwen niet mee mogen doen aan sportevenementen voor vrouwen, want transvrouwen zijn in hun ogen verklede mannen die fysiek beter zijn.

Eigenlijk stellen deze TERF’s dus dat mannen fysiek superieur zijn, wat gek is voor zelfbenoemende feministen.

Wat is dan de link met extreem rechts?

Voorvrouw Keen laat zich regelmatig interviewen door extreem rechtse media.

In Oktober 2019 werd zij geinterviewd door extreem rechtse youtuber Jean-François Gariépy. Gariépy is een Canadees die pleit voor een witte ethnostaat, een staat met alleen maar witte raszuivere mensen.

Ook heeft ze een interview gedaan met Soldiers of Christ Online, een netwerk van rechts-radicale christenen die zich keren tegen moslims en de LHBTIQ+ community.

Ook heeft zij banden met de Amerikaanse Heritage Foundation, een extreem conservatieve denktank die zich richt op traditionele familiewaarden.

Ze is ook nog adviseur voor Women’s Liberation Front (WoLF) dat gefinancierd word door anti-abortus en anti-LHBTIQ+ netwerk Alliance Defending Freedom.

Dan waren er nog de demonstraties.

In de UK werd Keen gesteund door allerhande anti-LHBTIQ+ groepen.

Keen sprak haar waardering uit voor Stephen Yaxley-Lennon aka Tommy Robinson van de English Defence League.

In lijn hiermee zijn er op haar demonstraties in de UK vaak islamofobe nationalisten gespot uit de EDL/BNP hoek.

Toen Keen naar Australië ging voor een LWS evenement werden ze ondersteunt door de National Socialist Movement, in zwart gekleedde neo-nazi’s die sieg-heilend rond paradeerde en een spandoek mee droegen met de tekst “destroy paedo freaks”.

Bij de demo in Auckland, Nieuw Zeeland kwam er een soortgelijke groep opdagen.

Keen verklaarde dat ze geen enkele affiliatie had met deze groepen in een poging extreem rechtse banden te ontkennen, echter zijn hun standpunten wat betreft transmensen nagenoeg gelijk.

In het licht van de eerder benoemde interviews met extreem rechtse media, de waardeering voor Tommy Robinson en de steun die ontvangen word vanuit conservatieve anti-LHBTIQ+ organisaties lijkt het er sterk op dat Keen zich enkel voor de bühne distantieert van neo-nazi’s.

Hoe zit het dan met Nederland?

In Nederland word de beweging voor gegaan door Caroline Fransen en Lydia Daniël.

Als je de twitter tijdlijn van beide doorspit komen dezelfde ideeën voorbij als die Keen uitdraagt.

Hoewel ik ze niet heb kunnen betrappen op extreem rechts gedachtengoed hebben ze wel banden met Keen.

Ze waren samen te vinden in Wenen bij het LWS evenement aldaar. Ook was Keen uitgenodigd om te komen spreken in Nederland, maar die zegde dit af.

Echter is het wel in lijn der verwachting dat Caroline’s evenement rechts extremisten aan zal trekken. Dit zagen we ook bij het Drag Queen Story Hour evenement in Rotterdam, waar de Roze Leeuw, FvD, Voorpost, Schild & Vrienden en wappies op af kwamen.

Deze groepen zeggen vooral kinderen te willen beschermen tegen het “pedofiele woke regenboog alfabet”.

Een TERF evenement is dan een uitgelezen kans om hun haatdragende denkbeelden te kunnen uitten.

Echt met zekerheid zeggen dat dit een extreem rechts feestje word kan ik niet, maar alles wijst erop dat dit sowieso een intollerant evenement word en daar zitten we in Utrecht niet op te wachten.

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.