Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant22 juni 2023

Kom zaterdag 24 juni naar het Spui in Amsterdam

GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: globalinfo.nl
dove-7049752_1920-1.jpg

Doe ook mee met onze maandelijkse vredesacties op het Spui. Op de 24e van elke maand komen we om 18.00 samen op de Postzegelmarkt tegenover het Lieverdje. De volgende actie is op zaterdag 24 juni. Dan is het 16 maanden geleden dat Rusland vorig jaar op 24 februari Oekraïne binnenviel.

22 juni, 2023 4 min leestijd

Vredesactie voortaan op het Spui op de 24e van de maand

Vredesactie voortaan op het Spui op de 24e van de maandDoe ook mee met onze maandelijkse vredesacties op het Spui. Op de 24e van elke maand komen we om 18.00 samen op de Postzegelmarkt tegenover het Lieverdje. De volgende actie is op zaterdag 24 juni. Dan is het 16 maanden geleden dat Rusland vorig jaar op 24 februari Oekraïne binnenviel.

Sprekers uit Oekraïne en Rusland

Sprekers bij onze volgende actie zijn o.a. twee vredesactivisten uit respectievelijk Rusland en Oekraïne, en Bastiaan van Apeldoorn, lid van de Eerste Kamer voor de SP.Justus van Oel en Jos van Hest zullen hun eigen gedichten voordragen.Met deze actie uiten we onze boosheid en ons verdriet over het voortduren van de bloedige oorlog in Oekraïne en pleiten we voor diplomatie en onderhandelingen.

Op 24 mei hielden we onze eerste maandelijkse actie met een kleine honderd mensen.Met sprekers, gedichten en muziek van blaasorkest ‘De Oosterburen’ protesteerden we tegen het voortduren van de oorlog en herdachten we de slachtoffers aan beide kanten met twee minuten stilte.Tijdens de acties luisterden we naar een update over de ontwikkelingen aan het front en in de diplomatie.

Vredesmaaltijd

Sinds de Russische inval op 24 februari van vorig jaar, hebben we 63 keer geprotesteerd, eerst op het Museumplein, op de stoep van het Russisch Handelsconsulaat. Na de sluiting van dit is de actie verplaatst naar het Spui midden in het centrum.Tussendoor organiseren we af en toe een vredesmaaltijd op het WG-terrein. Wil je hieraan meedoen, vul dan het contactformulier in.

Loopgraven

Het front in Oekraïne ligt al een hele tijd vast in een loopgravensituatie vergelijkbaar met de Eerste Wereldoorlog. Er zijn al honderdduizenden slachtoffers gevallen en elke week komen er honderden tot duizenden bij.Veel oorlogen worden uiteindelijk beëindigd aan de onderhandelingstafel.Wij verwachten van onze Westerse regeringen dat ze daartoe diplomatieke initiatieven nemen, en niet alleen alle heil zoeken in leveren van steeds nieuwe wapens.

Europa kernwapenvrij

Terwijl Rusland kernwapens plaatst in Belarus, vervangt de NAVO versneld de Amerikaanse kernwapens in Europa door nieuwe kernraketten die nog gevaarlijker zijn. Dit gebeurt ook in Nederland op vliegbasis Volkel. Deze nieuwe kernwapenwedloop is zeer verontrustend en meer dan genoeg reden om voor ontwapening de straat op te gaan.

Geen nieuwe wapenwedloop!

Onze regeringen gebruiken deze oorlog om de militaire uitgaven fors op te schroeven. Wij zitten niet te wachten op een nieuwe wapenwedloop. Zeker niet als dat ten koste gaat van sociale uitgaven en milieu- en klimaatbeleid.​

Oproep tot onderhandelen

Een groot aantal organisaties uit de hele wereld heeft zich verenigd achter een oproep om nu een eind te maken aan de oorlog in Oekraïne. Teken ook de petitie! De volledige tekst staat op onze website.

Dienstweigeraars

Lees de indrukwekkende toespraak van Ilmira uit St Petersburg over één jaar oorlog.Eerder hoorden we het verhaal van Olga Karach, die zich inzet voor dienstweigeraars in Belarus.Andere sprekers waren onder meer Elisabeth IJmker (GroenLinks), Sylvana Simons (BIJ1), Kitty Jong (FNV), Jannie Visscher (SP) en vele andere activisten en bezorgde burgers.Kijk onder ‘Toespraken’ voor alle verhalen. Wil jij ook iets bijdragen? Stuur een mail als je ook iets wil doen of zeggen.

Over ons

We zijn een samenwerkingsverband van 8 Amsterdamse organisaties en we voeren nu al ruim een jaar actie tegen de oorlog.​Kom ook, sluit je aan en laat je horen!

Waarom wij dit doen

Net als veel Amsterdammers maken wij ons grote zorgen over het besluit van Poetin om met het Russische leger Oekraïne binnen te vallen. Dit is een brute daad van agressie in het hart van Europa. De vele doden en gewonden, verwoeste gebouwen, mensen op de vlucht en in schuilkelders vervullen ons met afschuw. Deze oorlog moet onmiddellijk stoppen!Veel mensen maken zich ook grote zorgen over het besluit van Poetin om de nucleaire optie open te houden. Dat plotseling een kernoorlog weer denkbaar wordt maakt veel mensen bang, ook in Nederland. Dit geeft des te meer de noodzaak aan om op zo kort mogelijke termijn tot afschaffing van kernwapens te komen, om te beginnen in Europa.

​Veertig jaar geleden demonstreerden ook in ons land honderdduizenden tegen de dreiging van een kernoorlog. Meer dan ooit is het nu opnieuw nodig om de straat op te gaan tegen oorlog en bewapening.

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.