Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant12 februari 2024

Kom naar de huurdersactie bij Heimstaden, 22 januari 14:00 in Eindhoven.

GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: bondprecairewoonvormen.nl

Daarom hebben zij zich verenigd en de klachten gebundeld in een zwartboek, gemaakt door de huurdersvereniging Bomenlandflat, met steun van de Bond Precaire Woonvormen (BPW) en de SP. Op 22 februari gaan bewoners collectief dit zwartboek en hun eisen overhandigen aan de internationale huisjesmelker Heimstaden.

Volkshuisvesting geen vastgoedbeleggers!

De 180 woningen waren tot 2015 van de noodlijdende woningcorporatie Vestia die duizenden sociale huurwoningen moest verkopen. De woningen werden korte tijd eigendom van vastgoedbeleggers MVGM, vervolgens het Duitse Patrizia en zijn daarna doorverkocht aan het Scandinavische Heimstaden. Onlangs heeft Heimstaden als reactie op wetsvoorstellen om de huren te reguleren aangekondigd grootschalig sociale huurwoningen in Nederland te privatiseren en te verkopen op de markt. Zo dreigt volkshuisvesting nog verder vermarkt te worden! Bewoners zijn van dit woonbeleid de dupe: huren worden door beleggers onbetaalbaar en onbereikbaar gemaakt en er wordt nauwelijks onderhoud gepleegd.

Klaar met achterstallig onderhoud

Bewoner Henk Verboord: “Er wordt al jaren nauwelijks onderhoud gepleegd. Sinds ik hier woon is er nog nooit een likje verf over de muren gegaan. Woningen zijn zo slecht geïsoleerd dat het gewoon door waait binnen – stoken in de winter is nauwelijks te betalen. Maar wel wordt jaarlijks de huur verhoogd. Op klachten wordt vaak niet eens gereageerd. We hebben perspectief nodig en dat hebben we bij Heimstaden niet. Wij willen hier blijven wonen in woningen van goede kwaliteit want daar betalen we genoeg voor. Daarom komen wij nu in actie tegen deze wanpraktijken.”

Bewonersvereniging Bomenlandstraat: “Wij eisen zeggenschap en zekerheid. Dat krijgen we nooit bij een vastgoedbelegger als Heimstaden die enkel geïnteresseerd is in snelle winst. Naar goed onderhoud, naar broodnodige renovaties en verduurzaming en naar goede service kunnen we fluiten. Er is een andere eigendomsconstructie nodig. Daarom is onze huurdersvereniging Bomenlandflat opgericht, om collectief onze woonrechten op te eisen”.

DE BEWONERS EISEN:

  1. Pleeg per direct het achterstallig onderhoud van de woningen en de gemeenschappelijke ruimtes aan de Bomenlandflat.
  2. Voer de nodige renovaties uit met aandacht voor goede isolatie, vervanging van de verouderde keukens en sanitair, verbeterde veiligheid en ventilatie.
  3. Specificeer per huurder een jaarrekening in plaats van ons onaangekondigd te confronteren met een torenhoge rekening aan het eind van het jaar, zonder onderbouwing.
  4. Zorg voor duurzame bewoning van alle woningen.
  5. Stop privatisering en uitverkoop van onze volkshuisvesting en biedt huurders bescherming tegen wanbeleid van commerciële investeerders.

Kom naar de eisen overhandiging!

Huurders gaan op donderdag 22 februari collectief hun eisen en het zwartboek aanbieden aan Heimstaden. Locatie, Hoogstraat 265, 14:00, Eindhoven. Met hoe meer we zijn, hoe beter!

Neem voor meer informatie contact op via: huurders.bomenlandflat@gmail.com en volg de bewoners op Facebook

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.