Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant7 oktober 2024

HUISKAMER ZONDER DAK ACTIE 10 OKTOBER

Author: Doenja | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: bondprecairewoonvormen.nl

Belofte van de regering: 0 dakloze mensen in 2030

De Nederlandse overheid wil dakloosheid tegen 2030 volledig uitbannen.  Dit is ondertekend in de Europese Lissabon verklaring. Tot dusver zonder succes: “Het Nationaal Actieplan Dakloosheid bestaat nu twee jaar, maar het aantal dakloze mensen blijft stijgen,” aldus Nathalie van Schagen van Dakloosheid Voorbij!. “Jongeren, gezinnen, werkenden – steeds meer mensen leven zonder zekerheid over hun woonplek.” 

Decentrale actie op 10 oktober: #HetBegintMetEenDak

“Deze wooncrisis is een gevolg van falend beleid. Wij eisen woonzekerheid voor iedereen! Daarom is er nu urgente actie nodig om dak- en thuisloosheid te voorkomen en aan te pakken. De Nederlandse overheid moet stappen gaan maken: pak leegstand aan, garandeer betaalbare volkshuisvesting, en voorkom huisuitzettingen. Anders krijgen ze ons op hun dak.” stelt Abel Heijkamp (Bond Precaire Woonvormen).

“Een dak is de basis van een veilig bestaan, maar veel mensen in Eindhoven hebben die zekerheid niet. Met de huiskamer zonder dak willen wij laten zien wat er gebeurt als mensen die basis missen – en waarom woonzekerheid een mensenrecht is.” zegt Vluchtelingen in de Knel Eindhoven. Daarom vragen we aandacht voor de positie van mensen zonder huis in Eindhoven, waaronder veel vluchtelingen. 

Huiskamer zonder Dak

Op 10 oktober tussen 12:30 tot 16:00, voor de woon- en werkgemeenschap Emmaus Eindhoven (Genneperweg 11) geven wij gehoor aan de landelijke actieoproep van Dakloosheid Voorbij! en SamenThuis2030 om een levensechte huiskamer op straat in te richten. In de open huiskamer zonder dak vragen we aandacht voor de situatie van dak- en thuisloze mensen, en gaan we met voorbijgangers het gesprek aan over woonzekerheid. Op een groot tafelkleed kunnen zij een boodschap schrijven die de essentie van ‘thuis’ en het belang van breed toegankelijke volkshuisvesting benadrukt. Door het hele land deze ‘huiskamers’ te creëren, maken we het probleem zichtbaar richting de politiek om nú in actie te komen.

Programma

12:30 Opening, introductie door Marta Resink (Omslag) over het Kloosterhof van Gestel. Korte toespraak van Vluchtelingen in de Knel en Bond Precaire Woonvormen, evt. toespraken van andere deelnemende organisaties.

13:00 Lunch/potluck (soep, brood, havermoutpap), iedereen is welkom iets mee te brengen om te delen!

14:00 – 16:00 Huiskamer zonder Dak

16:00 Einde.

Deze lokale actie wordt gesteund door:

Ervaring die Staat Eindhoven, De Huiskamer voor Vluchtelingen Eindhoven, University Rebellion TU/e en Eindhoven Students for Palestine.

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.