Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant15 juli 2023

Bewoners noodopvang Leeuwarden voeren actie tegen leefomstandigheden

GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: doorbraak.eu
SaidaNoodopvang1

Gemeenteraadslid Saïda Youssef luistert naar de klachten van de bewoners van Kamp Leeuwarden.

Saïda Youssef, lid van de gemeenteraad van Leeuwarden, heeft gisteren een ontmoeting gehad met de bewoners van Kamp Leeuwarden. De bijeenkomst werd gehouden in een vergaderruimte buiten het kamp met als doel de slechte leefomstandigheden van de bewoners te belichten en een aantal van hun dringende eisen te bespreken. Een groot aantal families die in het kamp wonen, woonden de bijeenkomst bij, waar de families Saïda Youssef verwelkomden in haar woonplaats en hun dankbaarheid uitten voor haar aanwezigheid en interesse in de leefomstandigheden in het kamp.

Tijdens de bijeenkomst gaven de bewoners een uitgebreide toelichting op hun algemene situatie en eisen, die een scala aan onderwerpen omvatten. Er werd speciale nadruk gelegd op problemen in verband met de behandeling van asielaanvragen voor gezinnen in het kamp. Ze hebben aanzienlijke vertragingen opgelopen bij de behandeling van hun aanvragen en hebben geen reactie ontvangen van de IND over het plannen van een tweede interview. De lange procedures en de willekeur in de afhandeling maakt het moeilijk moed te houden.

Er werden ook kwesties aangekaart in verband met de verslechterende leefomstandigheden in het kamp, zoals het gebrek aan faciliteiten in de kamers en beperkingen op het gebruik van externe openbare voorzieningen. Ze vroegen om meer privacy voor gezinnen die langere tijd in eenpersoonskamers wonen, en om een oplossing voor de moeilijkheden die ze ondervinden als ze naar de begane grond gaan om eten voor de kinderen te bereiden.

De bewoners benadrukten de negatieve gevolgen voor kinderen, vooral oudere kinderen, die in een omgeving wonen die ongeschikt is voor hun toekomstige aspiraties. Ze wezen op het gebrek aan recreatiemogelijkheden buiten het kamp, zoals speeltuinen en geschikte parken. De bewoners uitten ook hun bezorgdheid over mogelijke veiligheidsrisico’s in de buurt van het kanaal, omdat er onvoldoende bescherming is.

De Noodopvang aan de Heliconweg in Leeuwarden.

Saïda Youssef bedankte de bewoners en bevestigde dat ze aandachtig naar hun eisen en problemen had geluisterd. Ze beloofde hun eisen over te brengen aan de andere leden van de gemeenteraad en te werken aan passende acties. Ze beloofde ook om aanwezig te zijn bij de demonstratie die de kampbewoners op de twintigste van deze maand organiseren, met de steun van lokale partners, met als doel hun zorgen kenbaar te maken aan de relevante autoriteiten en te werken aan de verbetering van hun moeilijke situatie, omdat hiervoor de medewerking van alle officiële instellingen en maatschappelijke organisaties nodig is.

Mohamed Eid

Mohamed Eid is lid van de groep bewoners van de Noodopvang aan de Heliconweg in Leeuwarden, die samen met andere inwoners van Leeuwarden protesteren tegen de onhoudbare situatie in Kamp Leeuwarden. De volgende demonstratie staat gepland voor aanstaande donderdag 20 juli om 13:00 uur, Oldehoofster Kerkhof 2 in Leeuwarden.

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.