Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant26 september 2024

Amsterdam: Klokkenhof krakers bolwerk

Author: Fawda | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: nl.squat.net

Op 28 september organiseert de OCCII een benefiet om de krakers van het Klokkenhof te helpen zich voor te bereiden op een rechtszaak en andere kosten:

Torenhoog boven het Surinameplein staat de monumentale Klokkenhof. Oorspronkelijk gebouwd in 1962 met als doel alleenstaande werkende vrouwen te huisvesten, is de huidige eigenaar, vastgoedbelegger Vesteda, nu van plan het gebouw te renoveren en terugkerende huurders een hogere huur in rekening te brengen, en zet het de al lang bestaande trend voort van investeerders die werknemers met een laag inkomen, studenten en ouderen verder de stad uit drijven. Waar er vroeger 144 sociale huurappartementen stonden, zullen er na de verbouwing nog maar heel weinig van over zijn.

Vesteda treedt al jaren de rechten van huurders met voeten en zorgt voor veel onzekerheid bij hen. Huurders wordt gevraagd om alternatieve huisvesting te vinden in een markt die in de slechtste staat verkeert die ooit is geweest, en vervolgens terug te keren naar hun huizen, wat hen honderden euro’s meer zal kosten om in te wonen.

Velen zijn al verhuisd en zullen niet terugkeren, maar er zijn nog steeds huurders die gewoon niet weg kunnen. Sommigen weigeren te vertrekken en zijn het niet eens met de plannen van Vesteda voor hun huizen en de omgeving. Huurders hebben ook het recht om in hun woning te blijven tot het moment dat de verbouwingen officieel beginnen. Door het voortdurende gebrek aan transparantie van Vesteda is het onduidelijk wanneer deze renovaties daadwerkelijk zullen plaatsvinden. De benodigde vergunningen zijn nog niet verleend, en de ongelooflijk onverantwoordelijke en gevaarlijke praktijken van Vesteda om het gebouw vrij te houden van krakers kunnen het proces ook vertragen. Ze hebben perfect leefbare appartementen gebarricadeerd en er ook tientallen gesloopt, wat heeft geleid tot een beschadigd watersysteem, lekkages door meerdere verdiepingen en een mogelijke dreiging van legionellabacteriën, veel lawaai en chaos in het gebouw terwijl huurders en krakers nog steeds binnen wonen. Het lijkt erop dat Vesteda aan hun renovaties begint met totale minachting voor het vergunningsproces en de veiligheid en gezondheid van hun huurders.

Sinds mei 2024 is een substantieel aantal appartementen in Klokkenhof gekraakt. Er zijn veel huurders die het kraken steunen en begrijpen dat het een van de weinige instrumenten is die we moeten gebruiken tegen institutionele beleggers in een woninglandschap waarin de regering van dit land mensen decennialang massaal in de steek heeft gelaten.

Deze benefiet is georganiseerd om de krakers te helpen zich voor te bereiden op een rechtszaak en andere kosten.

Een paar kraakpanden in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL
Evenementen in Nederland: https://radar.squat.net/nl/events/country/NL

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.