Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant21 oktober 2024

Actie: Stop huisuitzettingen in Reusel door woningcorporatie Wooninc., 5 november, Winston Churchilllaan 87, Eindhoven.

Author: Doenja | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: bondprecairewoonvormen.nl

Actie: Stop huisuitzettingen in Reusel door woningcorporatie Wooninc., 5 november, Winston Churchilllaan 87, Eindhoven. 

Wooninc. op ramkoers met bewoners.

Het Busseltje is een groene en hechte buurt, ooit gebouwd voor senioren. Meer dan 7 jaar geleden zijn de woningen verkocht door RSZK aan Wooninc. Sindsdien worden de woningen onttrokken aan de sociale huurvoorraad en via de Leegstandswet verhuurd. Inmiddels is de maximale termijn van 7 jaar voor de leegstandsvergunning in zicht, maar de corporatie heeft nog steeds geen concrete plannen gerealiseerd. 

Om te voorkomen dat bewoners huurrechten opbouwen wil Wooninc. de huidige bewoners ontruimen en vervangen door anti-kraak. Op deze manier wordt de leegstandwet misbruikt. Nu huurders huurrechten op gaan bouwen worden ze klakkeloos op straat gezet en ingewisseld voor antikraak om sociale en financiële verantwoordelijkheid te ontlopen. De corporatie kan deze huurders immers gewoon laten wonen in hun huizen, dan ontstaat er weer een reguliere huursituatie met woonzekerheid en zijn de sociale problemen opgelost. 

Huurders zijn niet inwisselbaar. 

Wooninc. heeft een informatieavond gehouden waarin bekend werd dat ze via antikraakbureau HOD kunnen solliciteren op een andere woning in de wijk. Terwijl hun eigen woning dan weer wordt verhuurd aan een ander. Maar aan deze stoelendans kunnen niet alle bewoners meedoen. Bewoner Jan (63) kreeg te horen dat hij te oud zou zijn voor anti-kraak. Andere bewoners kregen te horen dat ze maar in andere steden moesten zoeken. “Het is een schande dat woningcorporaties nog steeds de huurbescherming omzeilen via rechteloze antikraak. Deze onmenselijke antikraakconstructie moet wettelijk aan banden worden gelegd.” stelt de BPW.

Woononzekerheid is geweld.

Bewoners van het Busseltje zijn ten einde raad: Madelon van 24; “Ik dreig dakloos te worden, heb grote stress en slaap ‘s nachts niet meer. Door de dreigende dakloosheid en het verlies van stabiliteit, ben ik gedwongen te stoppen met mijn studie. Want hoe kan ik me focussen op mijn studie terwijl mijn toekomst zo in de lucht hangt en ik niet weet waar ik straks woon? Woononzekerheid raakt ons op alle vlakken – emotioneel, sociaal, politiek, financieel en in mijn geval ook academisch. Wonen is geen luxe, het is een fundamenteel recht!”

Jan van 63: “Als je dan er uit wordt gezet en vervolgens komen er andere bewoners in dan is het helemaal van de gekke. Het lijkt alsof we hier alleen maar plichten hebben maar geen rechten. Ik voel mij zwaar besodemieterd, het is heel deprimerend. Een van de zekerheden die je in je leven wil is een dak boven je hoofd en dat wordt ineens weggenomen. Dit heb ik al een keer eerder meegemaakt. Ik wil gewoon woonzekerheid.”

Pauline van 64: “De groep tijdelijke bewoners is divers, in leeftijd variërend van 24 tot 80 jaar, maar allen hebben een ding gemeen: men heeft het tijdelijke contract geaccepteerd uit nood. Op 1 maart 2025 is die nood er weer opnieuw. De binding met de gemeente loopt uiteen, om economische, persoonlijke en sociale redenen, tot familiale structuren. Mensen kunnen hun sociale vangnet kwijtraken, ontheemd of domweg dakloos raken.”

Samen organiseren voor woonrecht.

Onlangs heeft de BPW een infomiddag gehouden voor de bewoners en hebben we samen met de bewoners een plan gemaakt. Een aantal bewoners heeft onlangs ingesproken bij een commissievergadering op het gemeentehuis in Reusel – de Mierden om hen aan te sporen tot actie. Tot op heden weigert de gemeente sociale verantwoordelijkheid te nemen, ook al dreigt de situatie compleet te escaleren. 

Kijk hier de inspraak van de bewoners terug

Voorkom dakloosheid 

In het Nationale Actieplan Dakloosheid Eerst een Thuis wil de overheid in 2030 alle dak- en thuisloosheid uitbannen en inzetten op preventie. Toch neemt het aantal dak- en thuisloze mensen niet af, blijkt uit ETHOS Tellingen die in 55 gemeenten zijn uitgevoerd. Mensen op straat zetten is geen manier om dakloosheid te voorkomen. Het is daarom de hoogste tijd dat deze praktijken door Wooninc. en anti-kraak bedrijven aan banden worden gelegd! 

“Steeds meer mensen raken het dak boven hun hoofd kwijt. Dakloosheid is een mensenrechtenschending: een vorm van geweld. Dat is een bewuste beleidskeuze. Dat kunnen en mogen we niet langer accepteren!” stelt de BPW

Wij willen voorkomen dat kwetsbare bewoners voor elkaar worden ingewisseld en tegen elkaar worden opgezet. Er zijn geen concrete plannen voor de buurt en er is een grote wooncrisis in Reusel en omgeving. Bewoners kunnen en gaan nergens heen! 

Actiecomité Busseltje Moet Blijven en de Bond Precaire Woonvormen (BPW) eisen:     

  • Laat bewoners wonen in hun (t)huis. Stop de huisuitzettingen van alle bewoners en respecteer hun huurrechten. 
  • Voorkom dakloosheid en het inwisselen van huurders voor rechteloze bewoners door Wooninc. en HOD antikraakbureau. Wonen is geen stoelendans!
  • Gemeente Reusel de Mierden moet nu werk maken van woonzekerheid voor iedereen. Voorkom een groot sociaal drama door dakloosheid en huisuitzettingen van jonge, oude en kwetsbare huurders.

Toon je solidariteit.

Kom op dinsdag 5 november om 13:00 naar de actie en eisenoverhandiging bij woningcorporatie Wooninc., Winston Churchillaan 87, Eindhoven.  

Neem voor meer informatie en contact met de bewoners, contact op via contact ( at ) bondprecairewoonvormen.nl 

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.