5 november, Eindhoven: actie tegen dreigende huisuitzettingen
Op 5 november organiseren de Bond Precaire Woonvormen (BPW) en het Actiecomité Busseltje moet blijven! een steunactie met en voor tientallen bewoners van de straat Busseltje in Reusel, in de buurt van Eindhoven. Zij dreigen door woningcorporatie Wooninc. uit huis te worden gezet en dus dakloos te worden gemaakt. De bewoners gaan in Eindhoven hun eisen overhandigen aan de woningcorporatie.
Uit de oproeptekst voor de actie: “Tientallen kwetsbare bewoners van het Busseltje in Reusel dreigen dakloos te worden gemaakt door woningcorporatie Wooninc. Per 28 februari 2025 wil Wooninc. hen inwisselen voor een andere groep rechteloze bewoners via anti-kraak bureau HOD, om te voorkomen dat de huidige bewoners huurrechten opbouwen. Er zijn geen concrete plannen voor het Busseltje. De BPW en Actiecomité Busseltje moet blijven! eisen dat deze stoelendans met bewoners onmiddellijk stopt en dat huurders kunnen blijven in hun woningen. Behandel bewoners niet als schroot!
Dinsdag 5 november
Vanaf 13:00 uur
Woningcorporatie Wooninc.
Winston Churchilllaan 87, Eindhoven
Wooninc. op ramkoers met bewoners
Het Busseltje is een groene en hechte buurt, ooit gebouwd voor senioren. Meer dan zeven jaar geleden zijn de woningen verkocht door RSZK aan Wooninc. Sindsdien worden de woningen onttrokken aan de sociale huurvoorraad en via de Leegstandswet verhuurd. Inmiddels is de maximale termijn van zeven jaar voor de leegstandsvergunning in zicht, maar de corporatie heeft nog steeds geen concrete plannen gerealiseerd.
Om te voorkomen dat bewoners huurrechten opbouwen wil Wooninc. de huidige bewoners ontruimen en vervangen door anti-kraak. Op deze manier wordt de Leegstandswet misbruikt. Nu huurders huurrechten op gaan bouwen, worden ze klakkeloos op straat gezet en ingewisseld voor anti-kraak om sociale en financiële verantwoordelijkheid te ontlopen. De corporatie kan deze huurders immers gewoon laten wonen in hun huizen, dan ontstaat er weer een reguliere huursituatie met woonzekerheid en zijn de sociale problemen opgelost.
Huurders zijn niet inwisselbaar
Wooninc. heeft een informatieavond gehouden waarbij bekend werd dat ze via anti-kraak bureau HOD kunnen solliciteren op een andere woning in de wijk. Terwijl hun eigen woning dan weer wordt verhuurd aan een ander. Maar aan deze stoelendans kunnen niet alle bewoners meedoen. Bewoner Jan (63) kreeg te horen dat hij te oud zou zijn voor anti-kraak. Andere bewoners kregen te horen dat ze maar in andere steden moesten zoeken. ‘Het is een schande dat woningcorporaties nog steeds de huurbescherming omzeilen via rechteloze anti-kraak. Deze onmenselijke anti-kraak constructie moet wettelijk aan banden worden gelegd’, stelt de BPW.
Woononzekerheid is geweld
Bewoners van het Busseltje zijn ten einde raad. Madelon van 24: ‘Ik dreig dakloos te worden, heb grote stress en slaap ‘s nachts niet meer. Door de dreigende dakloosheid en het verlies van stabiliteit ben ik gedwongen te stoppen met mijn studie. Want hoe kan ik me focussen op mijn studie, terwijl mijn toekomst zo in de lucht hangt en ik niet weet waar ik straks woon? Woononzekerheid raakt ons op alle vlakken – emotioneel, sociaal, politiek, financieel en in mijn geval ook academisch. Wonen is geen luxe, het is een fundamenteel recht!’
Jan van 63: ‘Als je dan eruit wordt gezet en vervolgens komen er andere bewoners in, dan is het helemaal van de gekke. Het lijkt alsof we hier alleen maar plichten hebben, maar geen rechten. Ik voel mij zwaar besodemieterd, het is heel deprimerend. Een van de zekerheden die je in je leven wil, is een dak boven je hoofd en dat wordt ineens weggenomen. Dit heb ik al een keer eerder meegemaakt. Ik wil gewoon woonzekerheid.’
Pauline van 64: ‘De groep tijdelijke bewoners is divers, in leeftijd variërend van 24 tot 80 jaar, maar allen hebben één ding gemeen: men heeft het tijdelijke contract geaccepteerd uit nood. Op 1 maart 2025 is die nood er weer opnieuw. De binding met de gemeente loopt uiteen, om economische, persoonlijke en sociale redenen, tot familiale structuren. Mensen kunnen hun sociale vangnet kwijtraken, ontheemd of domweg dakloos raken.’
Samen organiseren voor woonrecht
Onlangs heeft de BPW een infomiddag gehouden voor de bewoners en hebben we samen met de bewoners een plan gemaakt. Een aantal bewoners heeft onlangs ingesproken bij een commissievergadering op het gemeentehuis in Reusel – de Mierden om hen aan te sporen tot actie. Tot op heden weigert de gemeente sociale verantwoordelijkheid te nemen, ook al dreigt de situatie compleet te escaleren. Kijk hier de inspraak (2) van de bewoners terug
Voorkom dakloosheid
Met het Nationale Actieplan Dakloosheid (3) wil de overheid in 2030 alle dak- en thuisloosheid hebben uitgeband en inzetten op preventie. Toch neemt het aantal dak- en thuisloze mensen niet af, zo blijkt uit ETHOS-tellingen (4) die in 55 gemeenten zijn uitgevoerd. Mensen op straat zetten is geen manier om dakloosheid te voorkomen. Het is daarom de hoogste tijd dat deze praktijken door Wooninc. en anti-kraak bedrijven aan banden worden gelegd! ‘Steeds meer mensen raken het dak boven hun hoofd kwijt. Dakloosheid is een mensenrechtenschending: een vorm van geweld. Dat is een bewuste beleidskeuze. Dat kunnen en mogen we niet langer accepteren!’, stelt de BPW. Wij willen voorkomen dat kwetsbare bewoners voor elkaar worden ingewisseld en tegen elkaar worden opgezet. Er zijn geen concrete plannen voor de buurt en er is een grote wooncrisis in Reusel en omgeving. Bewoners kunnen en gaan nergens heen!
Actiecomité Busseltje Moet Blijven en de Bond Precaire Woonvormen (BPW) eisen:
- Laat bewoners wonen in hun (t)huis. Stop de huisuitzettingen van alle bewoners en respecteer hun huurrechten.
- Voorkom dakloosheid en het inwisselen van huurders voor rechteloze bewoners door Wooninc. en anti-kraak bureau HOD. Wonen is geen stoelendans!
- Gemeente Reusel-De Mierden moet nu werk maken van woonzekerheid voor iedereen. Voorkom een groot sociaal drama door dakloosheid en huisuitzettingen van jonge, oude en kwetsbare huurders.”
Harry Westerink
Reacties (0)
Voeg nieuwe reactie toe
Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.