Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant21 maart 2024

Bevries de huur! Actieverslag | Haagse huurders in actie: “Onze eis is glashelder: huurbevriezing”

Author: Nick | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: bondprecairewoonvormen.nl

Actieverslag door Harry van Doorbraak – Nadat bij het begin van de actie de stemming was gezet met de energieke klanken van “Fight the power” van Public Enemy, volgden strijdbare aanklachten tegen de jaarlijks steeds zwaarder wordende woonlasten van sociale huurwoningen. Een aantal huurders greep de gelegenheid aan om hun hart te luchten over het steeds grotere aandeel van die vaste lasten in hun maandinkomen en over het vaak slechte onderhoud van sociale huurwoningen, waardoor schimmel en andere narigheid in en om de woningen meer regel dan uitzondering aan het worden zijn. De actiecoalitie had huurders opgeroepen om ervaringsverhalen en verwachtingen over de huurverhoging te delen, en die werden gebundeld in een zwartboek.

“In de afgelopen dertig jaar stegen de huren al met ruim honderdveertig procent!”, aldus de inleiding van dat zwartboek. “Tegelijkertijd heeft de overheid miljarden onttrokken aan de sociale huursector door de verhuurdersheffing, werd het ministerie van Volkshuisvesting opgeheven en lieten de corporaties duizenden woningen verslonzen met grootschalige schimmel- en vochtproblematiek tot gevolg. Om nu te stellen dat de huurders zelf de nieuwbouw, renovatie en verduurzaming van onze volkshuisvesting moeten financieren door middel van de jaarlijkse huurverhoging, is een schop tegen het verkeerde been.”

Wij moeten bezuinigen, zij niet

De actiecoalitie legde huurders deze vragen voor: “Wat betekent 5,3 procent huurverhoging voor jou? Welke boodschappen moet je links laten liggen als je 30 euro per maand minder te besteden hebt? Welke kosten of andere rekeningen kun je dan niet meer betalen? Op welke vakanties of uitjes moet je besparen, als je er 360 euro per jaar op achteruit gaat?” De reacties van huurders spreken boekdelen. Iemand meldt dat zijn gezin dan moet stoppen met het eten van fruit, omdat dat erg duur is. Een ander geeft aan gepensioneerd te zijn, maar erbij te moeten werken om comfortabel genoeg te kunnen leven. Weer een ander merkt op dat sparen om onvoorziene kosten te kunnen betalen steeds moeilijker wordt. Meerdere huurders laten weten dat ze met dit soort huurverhogingen in het algemeen moeten gaan bezuinigen op boodschappen. Deze huurverhoging is “onbetaalbaar”, zo reageren diverse huurders. Minder warme maaltijden per week eten, zegt een ander. “Wij moeten wel bezuinigen, maar zij niet”, zo vat weer een andere huurder het onrecht samen.

Het zwartboek werd tijdens de actie aangeboden aan een bestuurder van Haag Wonen. Zoals te doen gebruikelijk, sprak de hotemetoot links, maar doen hij en zijn collega-bestuurders rechts. Vanuit de demonstranten kwam de oproep aan woningcorporaties om zich activistischer op te stellen. Dus niet alleen zeggen dat je wilt opkomen voor de belangen van huurders, maar dat ook daadwerkelijk doen door je poot stijf te houden in de strijd tegen verwoestende neo-liberale marktwerking en de keiharde politiek van armen armer maken en rijken rijker.

Deze actie in het nieuws:

Den Haag Centraal | Column: Eerst beter onderhoud, corporaties. Daarna pas de huren omhoog

Den Haag Centraal | Protest tegen huurverhoging: ‘Steeds meer mensen zakken door de ondergrens’

AD | Arme huurders in schimmelwoningen verontwaardigd over huurverhoging: ‘Het is niet meer te betalen’

Omroep West | Uitzending West Vandaag 15 maart 2024

Omroep West | Arme huurders protesteren tegen huurverhoging: ‘Ik zou de tv nog eruit kunnen gooien’

Den Haag FM | Protest tegen huurverhoging sociale woningen: ‘Wij kunnen dan geen fruit meer kopen’

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.