Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
blog21 september 2023 English

XR toont solidariteit naar “ANTIFA”

Author: Alvera | GEPLAATST DOOR: FvA

Zondag kwamen er wat bezorgde berichten over anarchisten / anti fascisten die naar de A12 demo’s waren gegaan in zwart maar gelijk hardhandig uit de menigte werden getrokken door de politie.

AK-Utrecht op Mastodon:

Vandaag zijn een aantal zwart geklede mensen, vroeg tijding uit de XR blokkade gehaald. Een bron zegt dat het was vanwege gezichtsbedding, een andere bron zegt omdat het Anarchisten/Antifa waren.
Mocht het om het laatste gaan, hoezo zijn die mensen er zo snel uit de actie geplukt zonder dat andere actievoerders iets van zeggen of er tegen doen?

Een journalist op Twitter/X post een tweet met waarin hij stelt dat de politie deze mensen als "ANTIFA" bestempelt.

Vervolgens deed het internet waar het goed in is en het verhaal ontspoorde al snel. De vraag kwam of het niet XR was die de politie verzocht had deze mensen op te pakken. Dit leek mij zelf vergezocht, een bepaalde mate van scepsis naar XR is gezond, maar ik denk ook dat het goed is om onderlinge solidariteit te koesteren. En de politie zelf is juist uit op het zaaien van verdeeldheid, dus verwarring speelt ze alleen maar in de kaart. (Niet dat we alle kumbaya van XR moeten slikken en hun ophemeling en libwashing van vreedzaam demonstreren.)

Op de FvA instagram (ja sorry wij zitten op instagram, maar plaatsen het ook hier zodat jij dat niet hoeft) plaatsten we een bericht erover:

Een typische tactiek van de politie/staat is een divide en conquer strategy, om de meest radicale elementen gelijk uit een beweging te slaan en te doen als of dat simpel weg lui zijn die alleen uit zijn op rellen en onrust stoken.
De reden dat de politie hier de boogyman term ‘ANTIFA’ gebruikt laat ook zien dat ze één op één staan met extreem rechts.
Tijdens het woonprotest van 2021 in Rotterdam probeerde de politie het zelfde trucje om een kloof te creëren tussen de anarchisten/black bloc maar door de immense solidariteit van het hele woonprotest werd het voor de politie één groot fiasco. Solidariteit won en willen we dit kapitalistische monster verslaan dan is solidariteit de enige weg.
Het is nu tijd voor @extinctionrebellionnl om hun solidariteit en hun strijdvaardigheid te bewijzen naar de klimaat beweging als één geheel.

Joke, die als anarchist ook betrokken is bij de XR demonstraties op de A12 gaf aan dat ze het bericht had doorgestuurd naar XR. En voegde daar aan toe "NB. De hele reden dat ik, als enige niet XR twitteraar, ook ben opgepakt wegens opruiing in januari , voor de A12 blokkade oproep was (bron het strafdossier): "noemt zich anarchist", "is voorvrouw van afa", in combinatie met het idee dat ze hadden dat anderen dan XR rebellen zich door mijn oproep zouden aansluiten. Het verbaast me dus niet dat op het moment dat ze mensen zien waarvan ze denken dat het anarchisten/ anti-fascisten zijn, ze deze als eerste hardhandig arresteren. Tijd voor XR om onomwonden alle naïviteit te laten varen en de politie en de staat te zien voor wat ze zijn: een repressie apparaat dat geen enkele weerstand duldt."

Iets later kwam XR met deze reactie "Ook mensen die (mogelijk) Antifa zijn (de reden die de politie gaf voor deze 'bijzondere' behandeling) hebben recht te demonstreren. Er is geen enkele reden om hen anders te behandelen dan anderen demonstranten."

Over de jongeren die waren opgepakt en hun toestand was verder weinig bekend, maar ook hun verhaal kwam maandag boven water toen ze ons een berichtje stuurde.

Hi! Ik ben de linker persoon in jullie post over de eerste gearresteerd mensen op de A12 van gister. Toen wij de a12 op liepen hoorde wij agenten zeggen: hun pakken we zo! Meteen na de derde vordering kwam er een agent op mij afgelopen die mij bruut om mijn middel greep en weg trok. Toen deed ik de “floppy” zo als XR ons leert. Geweldloos verzetten. Daardoor viel een agent, ik bleef even stil liggen waarna een aantal agenten mij op tilde en mijn leder maten in allemaal hoeken draaiden. Dit terwijl ik mijn niet aan het verzetten was. Daar boven op kwam nog dat een agent mij bij mijn neus pakte en hier op duwde en in kneep. Toen hebben ze me in een arrestanten busje geschoven en me opgesloten zonder te delen dat of waarvoor ik gearresteerd was. Wel hoorde ik ze onderling praten en zeiden ze dat ze niet precies wisten waarvoor ik gearresteerd was. Pas na 2,5 uur kwamen ze met een verklaring: iets in de trant van opruiing door mijn kleding.
Ik droeg gezichtsbedekking om mijn identiteit te beschermen. Dat is mijn recht. Net als het recht wat ik heb om op de A12 te staan. En dat is mij gister ontnomen. Op een hele brute manier
Blijkbaar vonden ze mij (terwijl ik vreedzaam, op een vreedzame demonstratie) intimiderend genoeg dat leger mannetjes nodig vonden

De ander persoon voegt er ook nog aan toe dat de politie pas na de arrestatie een rede verzon voor hun aanhouding.

Wij zaten toen in dat busje, zo’n klein celletje weetjewel, en daar hoorden we agenten praten over wat de aanklacht zou worden, dat waren ze dus toen een beetje aan het vormgeven
Maar ze hebben dus een vrij vage wet genomen, iets over “uitdagend gedrag tijdens openbare manifestaties” (ik weet niet meer precies want juridische taal ugh) en daar opgeplakt dat gezichtsbedekking dragen uitdagend gedrag is.

De foto boven toont de koninklijke marechaussee en de politie die één van de personen af voert, en hoe een politie man de neus dicht knijpt van de persoon. Vreemde actie van de politie aangezien de jonge al op alle manieren in bedwang wordt gehouden.

Een andere demonstrant berichtte dat ook onaangekondigd en onnodig hard mondkapjes van gezichten zijn getrokken. Blijkbaar is ondanks oplopende besmettingscijfers bescherming tegen covid ook niet toegestaan. Eén arrestant werd zelfs kort verwurgd door met grof geweld diens capuchon van het hoofd te rukken waarbij het koord om keel en neus kwam te zitten. Daarbij werd gezegd dat 'gezichtsbedekking' verboden is. Navraag bij een agent die het afvoeren van arrestanten begeleidde werd met hoongelach en verbaal geweld beantwoord. Arrestant heeft gedeëscaleerd door contact over te dragen aan XR woordvoerder, deze werd echter net zo minachtend behandeld en door meerdere agenten uitgelachen toen zij dan maar een dienstnummer vroeg om er later op terug te kunnen komen. Vervolgens werden er extra agenten bij geroepen die enkel de mededeling kregen dat er 'lastig gedaan werd' en die zich vervolgens in de bus voegden en daar de arrestanten fysiek en verbaal intimideerden.

Anonimiteit wordt dus niet gewaardeerd, meer mensen worden door de politie bedreigt met aanhouding die gezichtsbedekking op hebben, ook al is het maar een mondkapje. Gezichtsbedekking maakt het voor de staat en zijn huurlingen natuurlijk lastiger om mensen te vervolgen en profielen op te bouwen. Dit speelt natuurlijk in ons voordeel. Ik ben geen advocaat maar volgens mij is er wettelijk geen ene wet die anonimiteit verbied en is het pure intimidatie en angst dat de politie macht verliest.

Tot zover deze korte update

[De afbeelding van de aanhouding werd ons opgestuurd, maar we kunnen de bron niet achterhalen, ben je de fotograaf en wil je dat we em er af halen of dat we verwijzen naar je, laat het dan weten via de mail fva[at]@riseup.net]

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.