Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant17 oktober 2024

XR roept op: “Naturalis-bestuur, vervul uw plicht jegens de samenleving en onze natuurlijke wereld”

Author: Doorbraak.eu | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: doorbraak.eu

Vandaag heeft Extinction Rebellion opnieuw een open brief gestuurd aan biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden. Daarin staan vier eisen verwoord, die nadrukkelijk ook het verband leggen tussen de huidige ecologische ineenstorting en ‘ons’ economische en koloniale systeem. XR voerde eerder al actie. De brief wordt gesteund door Doorbraak, Scientist Rebellion, Animal Rebellion en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie, en is ondertekend door 12 wetenschappers (hun namen staan onderaan). Hieronder de integrale tekst. Naturalis zei niet meteen te kunnen reageren vanwege een publiciteitscampagne voor een expositie met vijf Triceratops-skeletten, maar zei toe volgende week met een verklaring te komen.

Geachte bestuursleden van Naturalis,

De afgelopen vier jaar heeft Extinction Rebellion u gewezen op de urgentie van goede communicatie in uw museum met betrekking tot de enorme en voortdurende wereldwijde biodiversiteitscrisis. Na verschillende brieven en een reeks verstorende acties om uw aandacht te krijgen, zijn we een fase van gesprekken met u ingegaan over deze onderwerpen.

Helaas moeten we na een jaar concluderen dat er, ondanks alle dialoogsessies tussen XR en Naturalis, weinig tot geen vooruitgang is geboekt met betrekking tot het museumbeleid en zinvolle veranderingen.

Een voorbeeld: op de eerste verdieping van Naturalis worden nog steeds opgezette dieren tentoongesteld, zonder dat daar een logische of wetenschappelijke structuur achter zit als goede ondersteuning voor educatie over zoölogie of ecologie. Met geen ander duidelijk doel dan het bieden van leeg en steeds grimmiger vermaak voor de jongste bezoekers, die van meet af aan alleen kennismaken met een basaal beeld van biodiversiteit, wat vooral bedoeld lijkt om winst te genereren.

Nergens in het gebouw is enige betekenisvolle informatie over de trieste realiteit van de huidige biodiversiteit, en onze directe invloed daarop, te vinden. De bezoekers zijn op dit moment helaas beter af in dierentuinen als Diergaarde Blijdorp om zich over deze onderwerpen te informeren. De meest opmerkelijke prestatie van het nieuwe Naturalis-gebouw tot nu toe, lijkt het morbide nabootsen van een “natuur”-versie van Disneyland, gebouwd vanuit een mortuarium.

Intussen is er een duidelijke en internationale wetenschappelijke consensus ontstaan over de systemische oorzaken van de huidige zesde massale uitstervingsgolf. Dit is de eerste in de geschiedenis van de aarde die wordt veroorzaakt door één enkele soort: wij, Homo Sapiens. Daarom vragen wij u nogmaals dringend om de volgende verantwoordelijkheden op u te nemen:

Naturalis, wees eerlijk.

  • 1. Vertel het publiek eerlijk en transparant, in een permanente en goed gedocumenteerde tentoonstelling, dat de meeste prachtige dieren die ze op de eerste verdieping bewonderen op het punt staan uit te sterven. Net als het verlies van de biodiversiteit op aarde is dit gaande binnen een snel kleiner wordend tijdsbestek.
  • 2. Leg bezoekers uit dat deze biodiversiteitscrisis slechts een van de vele symptomen is van het huidige dominante geglobaliseerde economische systeem. Een systeem dat door mensen is gecreëerd en in stand wordt gehouden, en dat winst boven de leefbaarheid van onze planeet stelt. Door dit economische systeem kampen we ook met de klimaatcrisis, de toenemende schaarste aan (drinkbaar) water en andere natuurlijke hulpbronnen, de voortdurende en massale milieuvervuiling, de toenemende sociale ongelijkheid, vormen van systemische discriminatie, (neo-groen) kolonialisme en institutionele en structurele vormen van onderdrukking.
  • 3. Zet u volledig in voor uw rol en verantwoordelijkheid in het omgaan met deze systeemcrisis en het verzachten ervan, niet alleen door het bovenstaande grondig te benadrukken in uw museum, maar ook door uw eigen historische rol in het kolonialisme onder ogen te zien. Het is kolonialisme dat het precedent heeft geschapen voor het huidige systeem van uitbuiting en dat inheemse culturen heeft afgeperst en beroofd. Daarom houdt het Zuiden minder middelen over om het hoofd te bieden aan het verlies van biodiversiteit, de vernietiging van ecosystemen en de klimaatcatastrofe, die grotendeels door het Noorden is veroorzaakt.
  • 4. Herstel meer specifiek een deel van de schade die deze koloniale uitbuiting heeft aangericht: bijvoorbeeld in Indonesië, waar de Dubois-collectie jaren geleden uit het land van herkomst werd weggehaald en nu ten onrechte in uw collectie is ondergebracht, in een voormalig land van kolonisatie.

Totdat al het bovenstaande in praktijk is gebracht, zullen we terugkomen op wat onze raison d’être is geweest, en zullen we opnieuw daarnaar handelen en radicaal zijn, zolang het nodig is.

Een laatste belangrijke opmerking: we richten deze brief specifiek aan u en niet aan de hele staf van Naturalis; velen van hen zijn het eens met een of meerdere van de bovengenoemde punten. Zij werken toegewijd en dragen bij aan de kennisvorming en -verspreiding over biodiversiteitsverlies met uitstekend (wetenschappelijk) werk.

Wij roepen u, als bestuur van Naturalis, op om uw plicht jegens de samenleving en onze natuurlijke wereld te vervullen.

Met liefde en woede,

Extinction Rebellion

Met de steun van Doorbraak, Scientist Rebellion, Animal Rebellion en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.

En namens;

  • Francesco P. Battaglia, hoogleraar, Radboud Universiteit Nijmegen, Donders Centre for Neuroscience
  • Christian Henderson, universitair docent, Leiden Universiteit, Instituut voor Regiostudies
  • H. Yolande M. Jansen, hoogleraar, Universiteit van Amsterdam, Capaciteitsgroep Philosophy and Public Affairs
  • Ethan Mark, universitair hoofddocent, Leiden Universiteit, Instituut voor Regiostudies
  • Judith Naeff, universitair docent, Leiden Universiteit, Instituut voor Regiostudies
  • Ferko Öri, MD, kinderarts niet praktiserend
  • Tjerk Oosterkamp, hoogleraar, Leiden University, Experimental Physics
  • Gertjan Plets, universitair hoofddocent, Universiteit Utrecht, Cultural History
  • Adele Tufford, coordinator Radboud Center for Sustainability Challenges
  • Riccardo Riva, universitair hoofddocent, Technische Universiteit Delft, Geoscience and Remote Sensing
  • Sabina Tanovic, onderzoeker Designing Memory en universitair docent, Technische Universiteit Delft, History of Architecture and Urban Planning
  • Petra Verdonk, universitair hoofddocent, Amsterdam UMC – Vrije Universiteit, Ethics, Law & Humanities

Berichtnavigatie

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.