Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant28 juni 2024

Utrecht: twee panden gekraakt na 10 jaar leegstand

Author: Fawda | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: nl.squat.net

28 juni, Utrecht – Vanochtend heeft een groep woningzoekenden bekend gemaakt twee huizen aan de Burgemeesters Reigerstraat te hebben gekraakt. De krakers zitten al sinds woensdag in de panden naast het Wilhelminapark laten ze in een verklaring weten. Vanwege de huidige woningcrisis voelt de groep zich gerechtvaardigd de leegstaande huizen opnieuw in gebruik te nemen. De woningen staan volgens de krakers al ruim tien jaar leeg.

Spandoeken met daarop de kreten “attentie, leegstand preventie” en “drie keer is woonrecht” hangen sinds vanochtend aan de voorgevels van de panden. “Er is blijkbaar twee keer eerder geprobeerd om deze panden te kraken” vertelt Sander, woordvoerder van de groep. “Inmiddels staan deze huizen zó lang leeg en zitten we midden in een gigantische huizencrisis. Het is daarom voor ons ondenkbaar dat we worden ontruimd en op straat worden gezet.” De jonge groep krakers geeft aan al langere tijd op zoek te zijn naar een woning. Met de actie willen ze laten zien dat kraken een uitkomst kan bieden aan stijgende woningprijzen en het groeiende woningtekort. Volgens de groep krakers hebben meerdere buurtbewoners al aangegeven de kraakactie te steunen.

Naast woningruimte wil de kraakgroep de ruimte mogelijk gaan gebruiken voor culturele evenementen. Zo zijn er ideeën om workshops, filmavonden en bijvoorbeeld tentoonstellingen te organiseren. In een verklaring geeft de actiegroep aan dit graag af te stemmen met de rest van de buurt. De groep krakers nodigt buurtbewoners dan ook uit om langs te komen voor een kop thee.

Een paar kraakpanden in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL
Evenementen in Nederland: https://radar.squat.net/nl/events/country/NL

Indymedia https://indymedia.nl/node/54896

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.