Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant10 september 2024

Strijdbare stakingsactie van HTM-werkers voor een goede zwaar werk-regeling

Author: Doorbraak.eu | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: doorbraak.eu

Vanochtend vroeg, vanaf 7:00 uur, hebben twee leden van de Haagse groep van #WijReizenSamen, de campagne voor een beter openbaar vervoer, hun steun betuigd aan de staking van werkers bij de HTM, het stadsvervoer in Den Haag. Voorafgaand aan de staking, die vanmorgen duurde van 4:00 tot 8:00 uur, hadden #WijReizenSamen-activisten in Den Haag op meerdere dagen en tijdstippen al stakingsflyers uitgedeeld aan reizigers. De staking is gericht tegen de afschaffing van de zwaar werk-regeling. “Zwaar werk? Eerder stoppen!”, was de leus die tijdens de actie de toon zette.

Bij de HTM-busgarage aan de Telexstraat waren zo’n honderd stakers en bondgenoten samengekomen voor een kleine strijdbare manifestatie die was georganiseerd door de vakbonden CNV en FNV. Naast een meerderheid van stakende OV-werkers toonden ook een paar arbeiders uit andere sectoren met zware beroepen zich solidair met de HTM-ers. Een paar leden van GroenLinks/PvdA deelden “originele kanjers” uit, chocolade en stroopwafels. Het valt te hopen dat de sociaal-democraten in deze strijd meer zullen bijdragen dan alleen wat snoepgoed.

Namens de CNV en FNV werden er praatjes gehouden. Daaruit bleek dat een vroegpensioen-regeling een bittere noodzaak is. Ook de HTM-werkers met wie de #WijReizenSamen-activisten spraken, gaven dat aan. Als de bazen en de regering niet over de brug gaan komen met een betere regeling, dan komt er een 24 uurs-staking, aldus de FNV-er in zijn speech. Met name vanwege de onregelmatige werktijden en de strakke planning is het beroep van trambestuurder en buschauffeur behoorlijk slopend. “Dat kun je niet goed meer volhouden als je 66 of 67 jaar bent”, vertelde een HTM-werker. De activisten gingen samen met de HTM-ers koffie drinken in een bomvolle kantine. En toen was het alweer 8:00 uur. Een voor een reden de bussen de garage uit. Een nieuwe werkdag was begonnen. En de strijd voor goede arbeidsvoorwaarden gaat door.

Harry Westerink

Berichtnavigatie

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.