Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // InzendingForum
|
anarchokrant2 augustus 2023

Steun het burgerinitiatief voor een gratis en toegankelijk openbaar vervoer!

GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: doorbraak.eu
GratisOV

Naar de inhoud springen

Vorig jaar riepen we op om de petitie te tekenen voor het toegankelijk maken van het openbaar vervoer voor gehandicapte mensen. Die petitie was opgestart door OhNeeOV en Feminists Against Ableism. Deze groepen hebben zich inmiddels aangesloten bij het team van het burgerinitiatief “voor een publiek, gratis en toegankelijk ov”. Teken dit burgerinitiatief en draag er zo aan bij dat ontoegankelijk vervoer weer openbaar vervoer wordt.

“Toegankelijkheid is voor iedereen!”, aldus OhNeeOV. “Vaak kijken we alleen naar toegankelijkheid om te kijken naar de drempels die gehandicapte mensen ervaren, maar iedereen kan ontoegankelijkheid ervaren. Een van de dingen die ontoegankelijkheid kan creëren is bijvoorbeeld kosten. De afgelopen jaren is het ov zo duur geworden dat openbaar vervoer voor veel mensen ontoegankelijk is geworden. Het is voor veel mensen veel te duur geworden, niet alleen voor gehandicapte mensen die veel betalen voor de constante ontoegankelijkheid van het openbaar vervoer.”

Het burgerinitiatief voor gratis openbaar vervoer heeft alle eisen van de eerdere petitie van OhNeeOV en Feminists Against Ableism overgenomen in de eigen tekst met eisen. “Echt openbaar vervoer is publiek, gratis en toegankelijk”, zo begint die tekst. “Openbaar vervoer zou in publieke handen moeten zijn, omdat je zoiets belangrijks niet als bedrijf kunt runnen. Openbaar vervoer zou gratis moeten zijn, omdat geld nooit een reden zou moeten zijn om niet met de trein te kunnen. Tot slot zou openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk moeten zijn, omdat iedereen zich zou moeten kunnen verplaatsen, los van een mogelijke handicap. Al jaren vindt er een kaalslag plaats op het ov. Treinen worden drukker, kaartjes duurder en in het streekvervoer verdwijnen steeds meer lijnen. Na jaren van neo-liberaal beleid kan je je afvragen of je het openbaar vervoer nog wel openbaar kunt noemen. De afbraak van het openbaar vervoer moet stoppen. Daarom starten wij het eerste burgerinitiatief over vervoer in de Nederlandse geschiedenis.”

Als het burgerinitiatief minstens 40.000 keer wordt ondertekend, dan komt het thema rechtstreeks op de agenda van de Tweede Kamer. Inmiddels is al meer dan een kwart van de benodigde handtekeningen binnen. Een gratis, publiek en toegankelijk openbaar vervoer is van levensbelang voor mensen met weinig inkomen en met een handicap, en is ook noodzakelijk in verband met de strijd tegen klimaatverandering.

Je kunt het burgerinitiatief hier ondersteunen.

Harry Westerink

Berichtnavigatie

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.