Forum voor Anarchisme
ArtikelenDe AnarchokrantDossiersEventsWiki // Hulp bronnenContact // Inzending
|
anarchokrant21 december 2023 English

Steun Fabrieksbezetters Italië: Voor Baanbehoud, Democratie & Ecologische transitie

Author: Vrije Markt | GEPLAATST DOOR: De Anarchokrant | Bron: indymedia.nl
GKN_protest

In juli 2021 kregen de werkers van de Italiaanse auto-onderdelenfabriek GKN bericht: het bedrijf wordt per direct gesloten. 500 mensen verliezen hun baan. Hierbij werden flink wat regels overtreden, zowel wat betreft de lokale CAO als op Europees niveau. Dit ondanks dat het bedrijf het prima doet. De achterliggende reden: het Britse investeringsfonds Melrose, dat de fabriek bezit, probeert de korte-termijnwinst van aandeelhouders te maximaliseren.

De werkers van de fabriek zijn echter sterk georganiseerd. Via de vakbond, de FIOM-CGIL. En daarnaast ook via een autonoom fabriekscollectief (Colletivo Di Fabrica). Bovendien kunnen de werkers ook rekenen op flinke steun van activisten, verenigd als Insorgiamo (‘Laten we in opstand komen’). Vrijwel direct werd er een ‘permanente vergadering’ uitgeroepen in de fabriek, wat neer komt op een bezetting. Deze heeft o.a tot doel te voorkomen dat handlangers van het investeringsfonds de machines uit de fabriek halen. Er waren flinke demonstraties en er werd ook gestaakt door andere werkers in dezelfde sector. Samen met een juridisch offensief zorgde het er voor dat de ontslagen onwetmatig werden verklaard.

Dit gaf de werkers wat ademruimte. Tegelijkertijd werd duidelijk dat Melrose kostte wat kost hun plan wilde doorzetten. Dus gingen de werkers nadenken over een doorstart, in eigen beheer. De werkers hebben besloten elektrische cargo-bikes en zonnepanelen te gaan produceren. De eerste prototypes cargo-bikes zijn inmiddels al gemaakt. Toch ziet het er naar uit dat vanaf 1 januari 2024 de ontslagen alsnog kunnen worden doorgezet. En de fabriek het zoveelste winstgevende vastgoedproject van een investeringsfonds wordt. De werkers hebben aangekondigd door te strijden:

“Er is geen derde weg: GKN wordt een leegstaand gebouw of een sociaal geïntegreerde fabriek. Of het wordt een symbool dat ‘zij’ vroeg of laat, rechtsom of linksom, toch zullen winnen. Of een voorbeeld dat wij kunnen winnen, hier en nu. (...)

Wij hebben geen keuze. Dit is onze werkplek. We zullen proberen te verzetten tot het einde. Jij hebt een keuze. Of je kan passief opmerken hoe het allemaal is afgelopen, of je kan je engageren met het bestaan van een concreet voorbeeld van nieuwe machtsrelaties voor de vakbeweging, sociale rechtvaardigheid en de klimaatbeweging.”

Wat jij kan doen:
- Ondersteun de werkers en hun plannen financieel, door sociaal aandeelhouder te worden.
(1 aandeel kost 100 euro, en ze worden per 5 verkocht. Op die manier kan je dus samen met vrienden investeren als 500,- teveel voor je is. Zie http://insorgiamo.org/100x10-000/ . Wil je 100 - 500 inleggen en ben je op zoek naar mensen om samen tot 500 te komen, stuur dan een bericht naar vrijemarkt [a] disroot.org).

- Verspreid het verhaal van GKN. Deel deze post; volg ‘Insorgiamo Con I Lavoratori GKN’ op instagram en facebook; blijf de ontwikkelingen delen.

**www.vrijemarkt.org is een verkooppunt voor producten van 'vrije bedrijven', ook wel bekend als bedrijven in zelfbeheer, arbeidersgecontroleerde productiemiddelen, etc. We zetten ons in voor het opbouwen van een écht vrije, solidaire en mileuvriendelijke economie.**

Reacties (0)

Voeg nieuwe reactie toe

Wij tolereren geen: racisme, seksisme, transfobie, antisemitisme, ableisme enz.